Strona 2 z 26 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 253

Wątek: [kavoo] Moje nieudolne proby ;-)

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Cytat Zamieszczone przez kavoo
    Vitezowi zapewne chodzi o Barbakan ;-)

To jest jpeg zapisany z jakoscia 100%, mniejszej kompresji nie da sie niestety zastosowac w szopie ;-) Przy takim niebie banding w jpegach to normalka, a formatu png pBase chyba nie lyka...
    Ciekawe... na monitorze LCD ktore niestety mam teraz w pracy pikseloza mocno widoczna (NEC MultiSync LCD 1760NX, 1280x1024, 75 Hz ... rowniez na moich zjdeciach ), na monitorze CRT ktory mam w domu (Samsung Syncmaster 550b , 1024x768, 80Hz) ten efekt jest o wiele mniej widoczny .
    bo LCD to jest szpanowania lub do pisania w Wordzie a nie oglądania zdjęć

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Oj nie tylko, nie tylko. Czesto spedzam przed kompem od 8 do 10 godz. dziennie. Nawet na najlepszych monitorach CRT jest to po tylu godzinach mordega, a na przyzwoitym LCD oczy wytrzymuje mi znacznie dluzej i mniej sa wyeksplatowane. Fakt, ze LCD (poza kilkoma niebotycznie drogimi modelami) jest do zdjec i dto duzo gorszy, ale wiele zalezy od ustawien (zgrania) profili kolorow miedzy monitorem, drukarka, softem graficznym i innymi urzedzeniami wejscia-wyjscia.
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Początki nałogu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Jak rozumiem, to wszyscy narzekajacy na panele LCD trudnia sie profesjonalna obrobka zdjec o wysokiej jakosci, gdzie kazdy z 16.7 mln odcieni kolorow musi byc absolutnie dokladnie odwzorowany? Jasnosc, kontrast, gamma, rownomiernosc podswietlenia matrycy i ostrosc musza byc idealne, bo inaczej to złom, a nie LCD?
    Eh, panowie... jakas dziwna moda na wysmiewanie paneli zapanowala, a tymczasem 99% uzytkownikow obrabiajacych amatorsko fotki moze kupic tani panel na matrycy MVA (PVA) lub IPS (drozszy troche), na ktorym spokojnie da sie obrabiac zdjecia dla celow www, plfoto, wlasnych galerii albo odbitek w labie - i nie bedzie ZADNYCH roznic na niekorzysc w porownaniu do monitora CRT. A oczka odpoczną...
    Pozdr - JaW
    Moja galeria Fotojaw
    Moje zdjęcia na plfoto
    Kiedyś miałem: 300D, Canon 28-135 IS, Canon 100mm Macro USM, Canon 50mm f/1.8, 550EX

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JaW
    Jak rozumiem, to wszyscy narzekajacy na panele LCD trudnia sie profesjonalna obrobka zdjec o wysokiej jakosci, gdzie kazdy z 16.7 mln odcieni kolorow musi byc absolutnie dokladnie odwzorowany? Jasnosc, kontrast, gamma, rownomiernosc podswietlenia matrycy i ostrosc musza byc idealne, bo inaczej to złom, a nie LCD?
    Eh, panowie... jakas dziwna moda na wysmiewanie paneli zapanowala, a tymczasem 99% uzytkownikow obrabiajacych amatorsko fotki moze kupic tani panel na matrycy MVA (PVA) lub IPS (drozszy troche), na ktorym spokojnie da sie obrabiac zdjecia dla celow www, plfoto, wlasnych galerii albo odbitek w labie - i nie bedzie ZADNYCH roznic na niekorzysc w porownaniu do monitora CRT. A oczka odpoczną...
    ja tam postawiłem kiedyć mojego Samsunga 17' kupionego za 620 zl na giełdzie obok Samsunga LCD za 3000 zl też 17', czyli efektywnie ciut większego i różnica mimo niezłego kręcenia i regulowania była widoczna

Początki nałogu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tytus
    ja tam postawiłem kiedyć mojego Samsunga 17' kupionego za 620 zl na giełdzie obok Samsunga LCD za 3000 zl też 17', czyli efektywnie ciut większego i różnica mimo niezłego kręcenia i regulowania była widoczna
    Rozwoj technologii LCD jest dosc szybki, panele sprzed dwoch lat w porownaniu z dzisiejszymi to wielka roznica. Poza tym sa rozne matryce LCD, niektore słabo nadaja sie do grafiki i zdjec, ale mozna spokojnie wybrac dobre dla amatorow panele za umiarkowana cene (17'' ponizej 2000zł).
    Pozdr - JaW
    Moja galeria Fotojaw
    Moje zdjęcia na plfoto
    Kiedyś miałem: 300D, Canon 28-135 IS, Canon 100mm Macro USM, Canon 50mm f/1.8, 550EX

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Temat LCD wydaje sie byc juz zakonczony ;-) wiec moze niesmialo dorzuce cos od siebie w temacie ;-)

Doczekalem sie ciezko wypracowanego urlopu wiec nareszcie jest czas na to, zeby pofocic tylko i wylacznie dla czystej przyjemnosci Tym bardziej, ze wreszcie dzisiaj doczekalem sie mgly, na ktora bezskutecznie polowalem od poczatku jesieni Spacer byl krotki wiec i zdjec nie ma na mase... ale u mnie to juz regula, ze staram sie wybrac tylko te najciekawsze (przynajmniej moim laickim zdaniem) ;-)

http://www.pbase.com/jakub_wronski/fog_at_the_vistula

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

mgla. to lubie. drzewa klasyczne, ladne. mosty jakies ciut dziwne, ja bym inaczej kombinowal z kadrami: wiecej przestrzeni, moze krotsza ogniskowa, zeby bardziej znikanie wyeksponowac i dodac jakas krzywizne.. chyba najbardziej pasuje mi 3ci.

w moscie 2 denerwuja biale kreski na gorze. jakies liny czy cus.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    w moscie 2 denerwuja biale kreski na gorze. jakies liny czy cus.
    Hehe niestety - mgla byla zbyt gesta i te biale kreski ku mojemu rozczarowaniu tak slabiutko bylo widac... idac w strone tego mostu liczylem ze jednak beda wyrazniejsze, bo to najladniejszy most w Wawie (wiszacy). Sa to oczywiscie liny podtrzymujace kladke mostu.

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JaW
    Eh, panowie... jakas dziwna moda na wysmiewanie paneli zapanowala, a tymczasem 99% uzytkownikow obrabiajacych amatorsko fotki moze kupic tani panel na matrycy MVA (PVA) lub IPS (drozszy troche), na ktorym spokojnie da sie obrabiac zdjecia dla celow www, plfoto, wlasnych galerii albo odbitek w labie - i nie bedzie ZADNYCH roznic na niekorzysc w porownaniu do monitora CRT...
    Bardzo się mylisz. Przerabiałem to osobiście. Zawsze okazywało się, że to co dostaję z labu odbiega od tego co widzę na monitorze. Aż wreszcie podłączyłem dwa monitory: CRT i LCD przez przełącznik. I wówczas stała się jasność - odbitki z labu były wierną kopią tego co przedstawiał monitor CRT.

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Bardzo się mylisz. Przerabiałem to osobiście. Zawsze okazywało się, że to co dostaję z labu odbiega od tego co widzę na monitorze. Aż wreszcie podłączyłem dwa monitory: CRT i LCD przez przełącznik. I wówczas stała się jasność - odbitki z labu były wierną kopią tego co przedstawiał monitor CRT.
    Cóż?
    Dokładnie tak jakbym przedstawił moje własne doświadczenia.

Strona 2 z 26 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów