Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 30 z 253

Wątek: [kavoo] Moje nieudolne proby ;-)

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie [kavoo] Moje nieudolne proby ;-)

A co tam, raz sie zyje ;-) Tez tutaj niesmialo postawie stope ;-)

Tylko nie krzyczcie zbyt glosno, bo dopiero od 6 miesiecy foce w ogole, z czego klapanie lusterkiem to niecale 2 miesiace... wiec wyrozumialosc mile widziana

Malo tego, bo (co zrozumiale) przy takim "stazu" skutecznosc mam na dosc niskim poziomie

http://www.pbase.com/jakub_wronski/
    Ostatnio edytowane przez kavoo ; 09-06-2005 o 21:06

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Muszę przyznać, że geometria Warszawy mi się podoba. Zwłaszcza Pałac Kulturego
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ogolnie fotki kolorowe i przyjemne, ale... kompresja zjadla sporo z nich, szczegolnie warszawskie (niebo poszatkowane pikselami i z warstwami).

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Czyli dobrze, że mam kiepski monitor i niewiele na nim widze Ale jutro przyjeżdza koleś z allegro z Eizo 21. Wtedy może zobacze te piksele
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

FoFot.pl
    Canon IRC

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Vitezowi zapewne chodzi o Barbakan ;-)

To jest jpeg zapisany z jakoscia 100%, mniejszej kompresji nie da sie niestety zastosowac w szopie ;-) Przy takim niebie banding w jpegach to normalka, a formatu png pBase chyba nie lyka...

Początki nałogu Awatar satriani

Domyślnie

Zabawny gość z Ciebie - nieudolne -
    skromność nad wyraz przesadzona.

Bardzo podobają mi się fotki z Warszawy szczególnie ten barbakan i ten nowoczesny budynek, jesienne fotki też b.fajne, ale już gacie wyszły ci zawodowo jak z bilbordu tej firmy co to uszyła te spodnie.

Pozdrawiam

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kavoo

To jest jpeg zapisany z jakoscia 100%, mniejszej kompresji nie da sie niestety zastosowac w szopie ;-) Przy takim niebie banding w jpegach to normalka, a formatu png pBase chyba nie lyka...
    Ciekawe... na monitorze LCD ktore niestety mam teraz w pracy pikseloza mocno widoczna (NEC MultiSync LCD 1760NX, 1280x1024, 75 Hz ... rowniez na moich zjdeciach ), na monitorze CRT ktory mam w domu (Samsung Syncmaster 550b , 1024x768, 80Hz) ten efekt jest o wiele mniej widoczny .

Początki nałogu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Zdjęcia ogolnie swietne, bardzo mi sie podoba Twoje spojrzenie, postrzeganie otoczenia. Jest niebanalnie, swiezo, fotki technicznie dobre - dodaje do ulubionych.
    Pozdr - JaW
    Moja galeria Fotojaw
    Moje zdjęcia na plfoto
    Kiedyś miałem: 300D, Canon 28-135 IS, Canon 100mm Macro USM, Canon 50mm f/1.8, 550EX

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Ciekawe... na monitorze LCD ktore niestety mam teraz w pracy pikseloza mocno widoczna (NEC MultiSync LCD 1760NX, 1280x1024, 75 Hz ... rowniez na moich zjdeciach ), na monitorze CRT ktory mam w domu (Samsung Syncmaster 550b , 1024x768, 80Hz) ten efekt jest o wiele mniej widoczny .
    Moze po prostu jest troche racji w tym, co na preclach ludziska od dawna i dosc czesto trabia - monitory LCD nie nadaja sie do ogladania/obrobki zdjec ;-)

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Na monitorze EIZO T962 1600x1200 100Hz wciąż wygląda dobrze. Ale pamiętam, że na LCD w laptopie Tosziby niektóre zdjęcia właśnie miały tragoiczne warstwy kolorów

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

bo LCD to jest szpanowania lub do pisania w Wordzie a nie oglądania zdjęć

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Oj nie tylko, nie tylko. Czesto spedzam przed kompem od 8 do 10 godz. dziennie. Nawet na najlepszych monitorach CRT jest to po tylu godzinach mordega, a na przyzwoitym LCD oczy wytrzymuje mi znacznie dluzej i mniej sa wyeksplatowane. Fakt, ze LCD (poza kilkoma niebotycznie drogimi modelami) jest do zdjec i dto duzo gorszy, ale wiele zalezy od ustawien (zgrania) profili kolorow miedzy monitorem, drukarka, softem graficznym i innymi urzedzeniami wejscia-wyjscia.
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Początki nałogu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Jak rozumiem, to wszyscy narzekajacy na panele LCD trudnia sie profesjonalna obrobka zdjec o wysokiej jakosci, gdzie kazdy z 16.7 mln odcieni kolorow musi byc absolutnie dokladnie odwzorowany? Jasnosc, kontrast, gamma, rownomiernosc podswietlenia matrycy i ostrosc musza byc idealne, bo inaczej to złom, a nie LCD?
    Eh, panowie... jakas dziwna moda na wysmiewanie paneli zapanowala, a tymczasem 99% uzytkownikow obrabiajacych amatorsko fotki moze kupic tani panel na matrycy MVA (PVA) lub IPS (drozszy troche), na ktorym spokojnie da sie obrabiac zdjecia dla celow www, plfoto, wlasnych galerii albo odbitek w labie - i nie bedzie ZADNYCH roznic na niekorzysc w porownaniu do monitora CRT. A oczka odpoczną...
    Pozdr - JaW
    Moja galeria Fotojaw
    Moje zdjęcia na plfoto
    Kiedyś miałem: 300D, Canon 28-135 IS, Canon 100mm Macro USM, Canon 50mm f/1.8, 550EX

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JaW
    Jak rozumiem, to wszyscy narzekajacy na panele LCD trudnia sie profesjonalna obrobka zdjec o wysokiej jakosci, gdzie kazdy z 16.7 mln odcieni kolorow musi byc absolutnie dokladnie odwzorowany? Jasnosc, kontrast, gamma, rownomiernosc podswietlenia matrycy i ostrosc musza byc idealne, bo inaczej to złom, a nie LCD?
    Eh, panowie... jakas dziwna moda na wysmiewanie paneli zapanowala, a tymczasem 99% uzytkownikow obrabiajacych amatorsko fotki moze kupic tani panel na matrycy MVA (PVA) lub IPS (drozszy troche), na ktorym spokojnie da sie obrabiac zdjecia dla celow www, plfoto, wlasnych galerii albo odbitek w labie - i nie bedzie ZADNYCH roznic na niekorzysc w porownaniu do monitora CRT. A oczka odpoczną...
    ja tam postawiłem kiedyć mojego Samsunga 17' kupionego za 620 zl na giełdzie obok Samsunga LCD za 3000 zl też 17', czyli efektywnie ciut większego i różnica mimo niezłego kręcenia i regulowania była widoczna

Początki nałogu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tytus
    ja tam postawiłem kiedyć mojego Samsunga 17' kupionego za 620 zl na giełdzie obok Samsunga LCD za 3000 zl też 17', czyli efektywnie ciut większego i różnica mimo niezłego kręcenia i regulowania była widoczna
    Rozwoj technologii LCD jest dosc szybki, panele sprzed dwoch lat w porownaniu z dzisiejszymi to wielka roznica. Poza tym sa rozne matryce LCD, niektore słabo nadaja sie do grafiki i zdjec, ale mozna spokojnie wybrac dobre dla amatorow panele za umiarkowana cene (17'' ponizej 2000zł).
    Pozdr - JaW
    Moja galeria Fotojaw
    Moje zdjęcia na plfoto

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Temat LCD wydaje sie byc juz zakonczony ;-) wiec moze niesmialo dorzuce cos od siebie w temacie ;-)

Doczekalem sie ciezko wypracowanego urlopu wiec nareszcie jest czas na to, zeby pofocic tylko i wylacznie dla czystej przyjemnosci Tym bardziej, ze wreszcie dzisiaj doczekalem sie mgly, na ktora bezskutecznie polowalem od poczatku jesieni Spacer byl krotki wiec i zdjec nie ma na mase... ale u mnie to juz regula, ze staram sie wybrac tylko te najciekawsze (przynajmniej moim laickim zdaniem) ;-)

http://www.pbase.com/jakub_wronski/fog_at_the_vistula

Miasto
    Białystok

Domyślnie

mgla. to lubie. drzewa klasyczne, ladne. mosty jakies ciut dziwne, ja bym inaczej kombinowal z kadrami: wiecej przestrzeni, moze krotsza ogniskowa, zeby bardziej znikanie wyeksponowac i dodac jakas krzywizne.. chyba najbardziej pasuje mi 3ci.

w moscie 2 denerwuja biale kreski na gorze. jakies liny czy cus.

FoFot.pl
    Canon IRC

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    w moscie 2 denerwuja biale kreski na gorze. jakies liny czy cus.
    Hehe niestety - mgla byla zbyt gesta i te biale kreski ku mojemu rozczarowaniu tak slabiutko bylo widac... idac w strone tego mostu liczylem ze jednak beda wyrazniejsze, bo to najladniejszy most w Wawie (wiszacy). Sa to oczywiscie liny podtrzymujace kladke mostu.

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JaW
    Eh, panowie... jakas dziwna moda na wysmiewanie paneli zapanowala, a tymczasem 99% uzytkownikow obrabiajacych amatorsko fotki moze kupic tani panel na matrycy MVA (PVA) lub IPS (drozszy troche), na ktorym spokojnie da sie obrabiac zdjecia dla celow www, plfoto, wlasnych galerii albo odbitek w labie - i nie bedzie ZADNYCH roznic na niekorzysc w porownaniu do monitora CRT...
    Bardzo się mylisz. Przerabiałem to osobiście. Zawsze okazywało się, że to co dostaję z labu odbiega od tego co widzę na monitorze. Aż wreszcie podłączyłem dwa monitory: CRT i LCD przez przełącznik. I wówczas stała się jasność - odbitki z labu były wierną kopią tego co przedstawiał monitor CRT.

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Bardzo się mylisz. Przerabiałem to osobiście. Zawsze okazywało się, że to co dostaję z labu odbiega od tego co widzę na monitorze. Aż wreszcie podłączyłem dwa monitory: CRT i LCD przez przełącznik. I wówczas stała się jasność - odbitki z labu były wierną kopią tego co przedstawiał monitor CRT.
    Cóż?
    Dokładnie tak jakbym przedstawił moje własne doświadczenia.

Miasto
    Białystok

Domyślnie

grunt to topik-reaktywacja

FoFot.pl
    Canon IRC

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    grunt to topik-reaktywacja
    Widze, ze wrzucenie linka do nowych fot bylo kiepskim pomyslem

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Widze, ze wrzucenie linka do nowych fot bylo kiepskim pomyslem
    Mi sie foty podobaja... sam bym chetnie na takie zapolowal - daj znac jak bedziesz sie jeszcze wybieral... postatywic nad Wisla w taka pogode mozna calkiem przyjemnie 8) .

A co do LCD vs CRT ... na zyczenie kavoo mozna pociachac ten watek by ta jakze pouczajaca dyskusje przeniesc tam gdzie trzeba (Hydepark czy Osprzet dedykowany? hmmm... ).

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mi sie foty podobaja... sam bym chetnie na takie zapolowal - daj znac jak bedziesz sie jeszcze wybieral... postatywic nad Wisla w taka pogode mozna calkiem przyjemnie 8) .
    Lubisz niepotrzebnie dzwigac kilogramy sprzetu? ;-) Wczoraj przy takiej pogodzie wychodzily mi czasy ok. 1/250 (+- ok. 100 w zaleznosci od kadru) przy f/4.0 i ISO200 - spokojnie da sie z reki strzelac :-) Nad Wisle bede sie na pewno wybieral, ale tylko na chwile w jedno miejsce - mam od dawna upatrzony widok i tylko czekam na odpowiednia pogode ;-) Na nastepna mgle obmyslam inne okolice, na razie jeszcze pomyslu brak

A co do LCD vs CRT ... na zyczenie kavoo mozna pociachac ten watek by ta jakze pouczajaca dyskusje przeniesc tam gdzie trzeba (Hydepark czy Osprzet dedykowany? hmmm... ).
    Myslalem, ze Moderator nie musi pytac sie czy moze skorzystac ze swoich przywilejow ;-) Ale skoro juz tak, to tnij Wasc ;-)

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Lubisz niepotrzebnie dzwigac kilogramy sprzetu? ;-) Wczoraj przy takiej pogodzie wychodzily mi czasy ok. 1/250 (+- ok. 100 w zaleznosci od kadru) przy f/4.0 i ISO200 - spokojnie da sie z reki strzelac :-)
    3kg na terenie Warszawy to zadne wielkie obciazenie. A w tego typu zdjeciach jednak wolalbym nieco wieksza GO niz daje f4.0 - zrob z tych zdjec odbitki ok 15x21 albo wieksze i zobaczysz dlaczego 8) bo na internetowych miniaturkach to jeszcze ujdzie.

Myslalem, ze Moderator nie musi pytac sie czy moze skorzystac ze swoich przywilejow ;-) Ale skoro juz tak, to tnij Wasc ;-)
    Nie musi, ale tak wiele osob tylko czeka by dokopac z byle okazji pewnemu moderatorowi, ze zaraz znalazlby sie paranoik krzyczacy "znikaja posty! przecz z cenzura! " - dlatego lepiej spytac autora watku by wszystko bylo oficjalnie a nie "po cichu"

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Przedwczoraj postanowilem odwiedzic mojego starego ;-) modela - miewa sie niezle i nadal chetnie sie prezentuje przed obiektywem ;-)

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Bardzo ładnie oczko wyostrzone, kolorki miodzio też... widzę, że seteczka dobrze służy Czy możesz podać podstawowe dane z EXIF?

Miasto
    Białystok

Domyślnie

jaki ładny kolorowy! kadr ciekawy, czym czerwonym mu przyjarałeś po nosie?

FoFot.pl
    Canon IRC

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tomku to czerwone to lampa w terrarium, niestety w kilku terrariach jest ze wzgledu na wymogi termiczne takie oswietlenie... a to swiatlo zdecydowanie nie pomaga przy foceniu, mialem okazje przekonac sie o tym w przypadku pigmejek - extra modelki, ale niestety zdjecia z tym swiatlem wychodza fatalne . Tak BTW to usmialem sie do lez jak podszedlem do zimowego terrarium surykatek (w lecie biegaja na zewnatrz) - bidulkom bylo tak zimno, ze sie poprzytulaly do siebie tuz pod taka wlasnie lampa... normalnie jak zomowcy przy koksowniku w stanie wojennym

p13ka:
    ExposureTime: 1/400
    FNumber: 2.8
    ExposureProgram: Aperture Priority
    ISOSpeedRatings: 800
    ExposureBiasValue: -1 EV
    MeteringMode: Partial
    FocalLength: 100mm

Parametry jak widac troche dziwne ;-), ale nie chcialo mi sie juz zmieniac ISO bo model czekal w ciekawej pozie ;-) Mala GO zamierzona (zdjecie ma tytul "oko w oko") ;-)

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mala GO zamierzona (zdjecie ma tytul "oko w oko") ;-)
    A juz mialem zamarudzic . Ale jak ci takie czasy dobieral to mogles spokojnie darowac sobie -1 EV korekte.

Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów