Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Czy to dobry wybór 350D+Tamron 17-50?

Początki nałogu Awatar SebaWolf
    Miasto
    Warszawa/Mława

Domyślnie Czy to dobry wybór 350D+Tamron 17-50?

Witam wszystkich,
    Przymierzam się do przesiadki z mojej wysłużonej Minolty A1 na 350d i po wnikliwym przeanalizowaniu CB i testów na photozone, zdecydowałem się na zakup Tamrona AF SP 17-50 f/2.8 XR Di-II Asp.
    W związku z tym mam pytanie czy taki zestaw dla kogoś kto zaczyna przygodę z lustrzanką cyfrową będzie odpowiedni. Wcześniej zastanawiałem się nad Sigmą 18-125mm F3.5-5.6 DC, ale czy większy zakres ogniskowych nie odbije się na jakości? Większośc moich dotychczasowych zdjęć to fotografia plenerowo-spacerowa krajobrazowa itp.
    Do obiektywu koniecznie potrzebny będzie mi filtr do jego ochrony i polar, moimi faworytami są filtry MARUMI UV WPC, i CPL DHG czy to dobry wybór? /proszę nie pisać ze B+W i Heliopan są lepsze bo ich cena powala z nóg/

PS. wiem że macie dosyć takich pytań ale liczę na profesjonalną pomoc
    POZDRAWIAM

Początki nałogu Awatar p_lar
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ja mam taki zestaw i póki co jestem szczęsliwy.
    Ale zamiast tworzyć nowe wątki na temat, który często na CB się pojawiał, zajrzyj najpierw tu
    albo tu
    A najlepiej tutaj.
    Can-on, can-off... 50D+17-55IS+EF70-300IS

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SebaWolf
    W związku z tym mam pytanie czy taki zestaw dla kogoś kto zaczyna przygodę z lustrzanką cyfrową będzie odpowiedni.
    Będzie. Choć jeśli kasa jest tu pewną bolączką, to naprawdę, na sam początek wystarczy kit, do którego dokupisz coś dłuższego (sigma 70-300, canon 100-300).

Wcześniej zastanawiałem się nad Sigmą 18-125mm F3.5-5.6 DC, ale czy większy zakres ogniskowych nie odbije się na jakości?
    Odbije. To znaczy w porównaniu do Tamrona.

Do obiektywu koniecznie potrzebny będzie mi filtr do jego ochrony i polar
    Do ochrony obiektywu jest dekielek. Jakiś UV może przydać się w mocno brudnych miejscach bądź w deszczu. Co do polara się nie wypowiadam.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Przymierzam się do przesiadki z mojej wysłużonej Minolty A1 na 350d i po wnikliwym przeanalizowaniu CB i testów na photozone, zdecydowałem się na zakup Tamrona AF SP 17-50 f/2.8 XR Di-II Asp.
    W związku z tym mam pytanie czy taki zestaw dla kogoś kto zaczyna przygodę z lustrzanką cyfrową będzie odpowiedni.
    IMHO Tak.

Wcześniej zastanawiałem się nad Sigmą 18-125mm F3.5-5.6 DC, ale czy większy zakres ogniskowych nie odbije się na jakości?
    Najprawdopodobniej tak, a do tego dojdzie jeszcze nieprecyzyjny Sigmowy AF. Zwróć też uwagę na światło tych obiektywów (parametr f/...)
    Ja bym został przy tym Tamronie.
    Wprawdzie w odniesieniu do Minolty A1 moze Ci brakować nieco tych dłuższych ogniskowych, ale gdyby tak było, to lepiej będzie do tego Tamrona dokupić z czasem coś dłuższego, np. ma się pojawić taka fajna Tokina 50-135/2,8 :-)
    http://www.photo.net/equipment/tokina/pie2006/

Do obiektywu koniecznie potrzebny będzie mi filtr do jego ochrony
    To rzecz dyskusyjna. Byleś nie doszedł do takiej paranoi, ze będziesz chciał polar chronić UV-ką :-)
    http://canon-board.info/showthread.p...067#post194067

i polar,
    Yes. ten jest potrzebny.

moimi faworytami są filtry MARUMI UV WPC, i CPL DHG czy to dobry wybór?
    OK.
    Cichy się chyba ucieszy :-)
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 01-08-2006 o 11:17
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Coś już napisał
    Miasto
    Zbąszyń

Domyślnie

Witam sadze ze to dobry wybór na tego tamrona sam patrze łapczywym okiem i jak tylko dozbieram troszke lewych pieniedzy to, będzie Moj
    co do sigmy18-125, to wiekszy zakres czytaj gorsza jakosc
    jesli chodzi o filtry to Ja wlasnie kupilem sobie polarka hoya fioletowa ale bedzie uzywany z kitem i sigma 70-300apo dg do tamrona17-50f2.8 to bral bym albo hoya wyzszy model albo B+W

Na jakies lepsze rady poczekaj bo ja jestem tylko amatorem
    300D+bp+kit\sigma70-300APO DG\2x1G scanDisc\statyw\wężyk sam\polar hoya\

Miasto
    Warszawa/Mława

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9
    Do ochrony obiektywu jest dekielek. Jakiś UV może przydać się w mocno brudnych miejscach bądź w deszczu.
    Chyba masz rację, dotychczas trochę mnie męczyło przekręcanie UV i Polara na zmianę.
    Ciekawi mnie jeszcze czy na tego polara Marumi można bedzie założyć dekielek bo filtr jest w wersji SLIM.

Może ktoś wie gdzie w warszawie nie w internetowym sklepie można kupić zestaw o którym mowa tj. body 350d i tego tamka /z możliwością zakupu na raty ;-) /

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Ciekawi mnie jeszcze czy na tego polara Marumi można bedzie założyć dekielek bo filtr jest w wersji SLIM.
    Są specjalne dekielki, u niektórych producentów bywają w komplecie z filtrem.

Może ktoś wie gdzie w warszawie nie w internetowym sklepie można kupić zestaw o którym mowa tj. body 350d i tego tamka /z możliwością zakupu na raty ;-) /
    Tu był wątek o warszawskich sklepach i zakupach ratalnych:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=12873
    i nie przejmuj się, że są one internetowe - w każdym z nich można odebrać sprzęt osobiście.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Uzależniony
    Miasto
    Koszalin i okolice

Domyślnie

Część filtrów Marumi w wersji Slim ma gwint do dekielka

Początki nałogu Awatar szycho
    Miasto
    M-bórz

Domyślnie

MARUMI CPL DHG posiada gwint zewnętrzny (na dekielek czys coś tam innego). Mam taki filtr i jestem z niego bardzo zadowolony
    EOS 40D+BG-2N/350D+BGE3; EFS18-55/3,5-5,6 II, C50/1,8, C100/2,8, T28-75/2,8, C100-400IS L, 430EX, DMIII, Lowepro Nova 4 AW/Rover AW II, RUP-43, Sherpa 600R/Phottix KB-1, MARUMI CPL DHG i inne gadżety...
    www.tomaszszyszko.pl

Miasto
    Warszawa/Mława

Domyślnie

Znalazłem sklep w którym dostane 350d+kit /kita trzeba bedzie pchnac bo nie ma samego body/ +tamrona czy jest coś na co trzeba zwrócić szczególną uwagę podczas oględzin sprzętu w sklepie? duzo tu mówi się o problemach z ff i bf oraz kłopotami tamrona z AF czy mam to włożyć między bajki? domyslam sie ze wiekszosc tego typu historii rodzi sie z braku doswiadczenia użytkowników piszących te historie. Co jeszcze sprawdzić i jak sprawdzać?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów