Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 64

Wątek: canon EFs 17-85usm is 4.5 -5,6 vs. canon 17-40 F.4 L ?

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

nie ma o co sie klucic - znamy Tytusa i jego poglady na 300D teraz poznalismy je odnosnie IS'a ;-)

poza tym - nie ma co porownywac tych obiektywow - jeden z nich to amatorski obiektyw o takich sobie parametrach, jednak o ciekawej ogniskowej... i tylko do cyfrowek, co uwazam za wieeeeeelki minus... a 2gi to profesjonalne szkielko z uszczelnieniami, zrobiony bardzo solidnie z najwyzszej klasy materialow - i pasuje do wszystkich wspolczesnych eos'ow

amator kupi sobie ten pierwszy (17-85) i bedzie szczesliwy.. pasjonat czy tez profesjonalista kupi ten 2gi... a nawet siegnie po 2x drozszego 16-35/2.8

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Cytat Zamieszczone przez Tytus
    przenieś tę stronę w inne miejsce, mam 3360kb down a to zdjęcie idzie jak dzień bez chleba
    A pokaz mi serwer gdzie bede mial konto 500MB z shellem, pelnym dostepem, php, mysql itp itd za friko? 8) . Darowanemu koniowi...
    Poza tym kiepsko dziala tylko w weekendy.
    noo, to ja się tam przenoszę

a to tak z miasta czy dla wybranych?

[ Dodano: 14 Listopad 2004 ]
    Cytat Zamieszczone przez Czacha
    nie ma o co sie klucic - znamy Tytusa i jego poglady na 300D teraz poznalismy je odnosnie IS'a ;-)

poza tym - nie ma co porownywac tych obiektywow - jeden z nich to amatorski obiektyw o takich sobie parametrach, jednak o ciekawej ogniskowej... i tylko do cyfrowek, co uwazam za wieeeeeelki minus... a 2gi to profesjonalne szkielko z uszczelnieniami, zrobiony bardzo solidnie z najwyzszej klasy materialow - i pasuje do wszystkich wspolczesnych eos'ow

amator kupi sobie ten pierwszy (17-85) i bedzie szczesliwy.. pasjonat czy tez profesjonalista kupi ten 2gi... a nawet siegnie po 2x drozszego 16-35/2.8
    czemu Canon zrobił go EFS?, no przecież EF 28-135 IS jest ogólnie dostępny

nie jestem przeciw IS, twierdzę tylko, że to szkło jest za drogie na to co oferuje poza IS i tyle
    nad kupnem zastanawiałbym się (abstrachując póki co od tego jakie zdjęcia robi, a słyszę, że nieciekawe), gdyby był od 15mm
    dla mnie IS to rzecz ostatnia w kolejności po ogniskowej i przesłonie, zawsze mam statyw pod reką (choć oczywiście do wszystkiego się nie nada, ale od czego jest RAW? ostatnio tak wiewiórki tele na drzewie robiłem, zamiast iso 1600, dałem iso 400, ekspozycja na manualu ok.- 3,5 i wyszły po wywołaniu pieknie - no ale Czacha nie lubi RAW...)

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

czacha ma cos lepszego niz RAW - negatyw :P ;-)

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

a 2gi to profesjonalne szkielko z uszczelnieniami, zrobiony bardzo solidnie z najwyzszej klasy materialow - i pasuje do wszystkich wspolczesnych eos'ow
    tylko jak dla mnie to zbyt ciemne jak na profesjonalny obiektyw

no właśnie, i to jest odpowiedź , choć wcale nie musi to być profesjonalista. To tak jak z 70-200L/4. Niby super fajny sprzęt, tylko mocno ograniczony tak naprawdę. No chyba, że ktoś mieszka i foci w Hiszpanii :wink:
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Witam
    Kupiłem dziś 17-40/4L chciałem zrobić porównanie z KIT-owym 18-55 z Canona 300D i niestety nie zauważyłem specjalnej różnicy między nimi - co mnie doprowadza do pasji, czyżbym wydał tyle kasy z trudem uciułanej na coś przereklemowanego. Może ktoś ma pomysł na jakieś testy wykazujące wyższość 17-40 nad 18-55.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Szymański Adam
    Może ktoś ma pomysł na jakieś testy wykazujące wyższość 17-40 nad 18-55.
    Wrzuć oba do wody Lka powinna przeżyć.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Szymański Adam
    Kupiłem dziś 17-40/4L chciałem zrobić porównanie z KIT-owym 18-55 z Canona 300D i niestety nie zauważyłem specjalnej różnicy między nimi...
    Różnice zapewne dostrzeżesz przy fotografowaniu tablic testowych. Rzecz w tym, że nikt poza sprzętowymi onanistami nie fotografuje tablic. Osobiście znam jednego, który nic innego nie fotografuje, a tylko tablice

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

lol, czy prędkości AF, jakości wykonania i lepszego feelingu też nie zauważyłeś ? Już o zdjęciach nie wspomne... dziwne, very dziwne

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Owszem faktycznie L-ka ostrzy szybciej ale tu chodzi o jakość zdjęć przede wszystkim ostrość w obiektywie za 10-krotnie więszą kasę powinna być widoczna na 1-szy rzut oka, ale może tylko tak mi się wydaje. Po cholere dawać tyle kasy za za coś co tylko istnieje jako opinia urabiana poprzez specjalistów od fotografowania tablic. A w wodzie plastik też się nie rozpuszcza jak i szkło więc zapewne przeżyją oba Canony (18-55 i 17-40).

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Może coś jest kopnięte? Najlepiej wrzuć sample.

A w wodzie plastik też się nie rozpuszcza jak i szkło więc zapewne przeżyją oba Canony (18-55 i 17-40).
    I tu sie mylisz

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów