Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: CS2 vs. RawShooter

michaelj
    Guest

Red face CS2 vs. RawShooter

Nie jestem najmocniejszy w Photoshopie ale bardzo mnie zastanawia czemu Adobe Camera RAW nie ma takiej fajnej fukcji jaką jest "Highlight contrast" w darmowym RawShooterze Essentials. Zdecydowanie ułatwiło by to życie. A może jest coś podobnego a ja jeszcze nie odkryłem? Pozdrawiam.

P.S. Przy zdjęciach nieba robionych z polarkiem funkcja robi się zbędna :wink:
    Ostatnio edytowane przez michaelj ; 31-07-2006 o 21:51

Początki nałogu Awatar AdrianP
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

Bo takie rzeczy jak shadow contrast i highlights contrast (bardzo przydatne) i inne są wynalazkiem pixmanteca, który niestety został właśnie przejęty przez Adobe.

Początki nałogu Awatar shaqi
    Miasto
    Wodzisław Śl.

Domyślnie

wiec mozan sie domyslec ze kolejne funkcje ACR w nastepnych odslonach sa pewniakiem
    adobe chce miec dobry produkt konkurujacy np z C1
    Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
    Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
    A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl

michaelj
    Guest

Domyślnie

Ostatnio wyszukałem w internecie Rawshootera wersje premium i moim zdanim dużo lepszy niż ACR. zainstalowalem także C1 3.4.7 i jak na mój gust to Rawshooter premium przebija i ten program pod wzgledem funkcji, choć pewnie ze względu na małe doświadczenie nie dostrzegłem jeszcze zalet C1. Co jest takiego w C1 co powoduje że jak większość twierdzi jest najlepszy?

Początki nałogu
    Miasto
    Trudnopowiedzieć, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michaelj
    Ostatnio wyszukałem w internecie Rawshootera wersje premium i moim zdanim dużo lepszy niż ACR. zainstalowalem także C1 3.4.7 i jak na mój gust to Rawshooter premium przebija i ten program pod wzgledem funkcji, choć pewnie ze względu na małe doświadczenie nie dostrzegłem jeszcze zalet C1. Co jest takiego w C1 co powoduje że jak większość twierdzi jest najlepszy?
    mysle ze to kwestia przyzwyczajenie i ergonomiki uzytkowania....
    Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci
    Take nothing but pictures, leave nothing but footprints

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michaelj
    spojnosc kolorow, wysoka jakosc interpolacji, dobry workflow.

co do "highlight contrast" - sciaganie ekspozycji i podbijanie jasnosci czasem pomaga obejsc brak tej funkcji. a ogolnie, to doraznie w tym celu jest Shadow/Highlight. mocno doraznie, bo ani to dobry pomysl robic to po konwersji RAW-a (jesli mozna w trakcie), ani sama funkcja wygodna czy przydatna.

poki co ACR pod tym wzgledem daje plamy. Lightroom ma to rozwiazane, i byc moze nowa wersja ACR tez bedzie miala.

a tak naprawde to czego brakuje, to rozsadny "tone mapping", czyli mozliwosc zdefiniowania jaki poziom jasnosci odpowiada za ktora strefe ekspozycji. najlepiej z mozliwoscia rozdzielenia poszczegolnych kanalow. dopiero wtedy bedzie mozna mowic o rozsadnym narzedziu do ksztaltowania tonalnosci zdjec cyfrowych juz na etapie wywolania RAW-a. bo poki co rozwiazania ktore sa to przyslowiowa "po*******ka"
    www albo tez flickr

Uprawnienia umieszczania postów