Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 12

Thread: [350D] pomiar swiatla itp

Hybrid View

Bywalec sail0r's Avatar

Default [350D] pomiar swiatla itp

na codzien strzelam fotki S45....jakos wychodzi, wiadomo wolny AF niskie iso ze wzgledu na szumy itp itd... od czasu do czasu moge postrzelac 300D lub 350D no i niestety (jak juz wspominaliscie nie raz) nie jest tak rozowo i latwo... efekty niestety najczesciej slabsze niz S45 oczywiscie powodem sa moje kiepskie umiejetnosci ale... czemu automatyka na P w S45 lepiej (chyba) dobiera parametry niz w lustrzankach? dlaczego w 350D nie ma pomiaru punktowego, ktory czasami znacznie mi ulatwa robienie fotek w S45?

ostatnio robilem fotki zaglowek przy zachmurzonym niebie 350D.. niestety aparat na P nie potrafil znalezc zlotego srodka pomiedzy ciemnymi kadlubami a bardzo jasnym niebem... albo przepalone fotki albo czarne zaglowki, probowalem troche na manualu ale tez niezbyt bo brakuje doswiadczenia.
    czy fotografowanie w takich warunkach wymaga uzycia filtrow? czy da sie dobrac tak nastawy aparatu aby niebo nie bylo tragicznie przeswietlone a zaglowka jeszcze widoczna? (jak wyszlo slonce bylo troche lepiej, jednak ciagle mam nieodparte wrazenie ze gdybym zabral ze soba S45 bylbym bardziej zadowolony z fotek)
    S45 user

Hej!

W 350d ustaw pomiar na Average czyli taki [ ]
    Gdy miałem 350d to było moje standardowe ustawienie.

Pzdr!
    7D, C 18-55 IS, T 70-300 VC USD
    fotki

Początki nałogu kris75's Avatar

a mozesz zrobic ten sam motyw raz S45 a raz 350D zobaczymy w czym rzecz - dynamika w 350D powinna byc jednak wieksza
    ________
    Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
    Immanuel Kant

Tak to juz jest, ze lustrzanki w trybach automatycznych gorzej dobieraja parametry, polecam tryb M + histogram i ewentualna korekte do zmieniajacych sie warunkow.

zło konieczne Vitez's Avatar

Quote Originally Posted by sail0r
    od czasu do czasu moge postrzelac 300D lub 350D no i niestety (jak juz wspominaliscie nie raz) nie jest tak rozowo i latwo... efekty niestety najczesciej slabsze niz S45 oczywiscie powodem sa moje kiepskie umiejetnosci ale... czemu automatyka na P w S45 lepiej (chyba) dobiera parametry niz w lustrzankach?
    Bo jak ktos kupuje lustrzanke po to by robic na automacie to niech lepiej kupi sobie kompakta by nie miec bolu glowy .

czy fotografowanie w takich warunkach wymaga uzycia filtrow? czy da sie dobrac tak nastawy aparatu aby niebo nie bylo tragicznie przeswietlone a zaglowka jeszcze widoczna? (jak wyszlo slonce bylo troche lepiej, jednak ciagle mam nieodparte wrazenie ze gdybym zabral ze soba S45 bylbym bardziej zadowolony z fotek)
    W S45 tym zajmuje sie soft aparatu (wyciaganie z cieni, naswietlanie by nie przypalic). W lustrzance - co najmniej filtr polaryzacyjny albo RAW i kombinowanie z wywolaniami.

Bywalec sail0r's Avatar

Quote Originally Posted by Vitez
    Bo jak ktos kupuje lustrzanke po to by robic na automacie to niech lepiej kupi sobie kompakta by nie miec bolu glowy .
    nie kupilem, uzywam czasami pozyczone.....

W S45 tym zajmuje sie soft aparatu (wyciaganie z cieni, naswietlanie by nie przypalic). W lustrzance - co najmniej filtr polaryzacyjny albo RAW i kombinowanie z wywolaniami.
    a czemu Canon nie mogl wsadzic softu do 350D ktory na automacie robilby to co soft w S45?

od razu inne pytanko: to jaki aparat powinienem kupic, zeby moc uzywac wysokich iso bez szumow, miec szybki autofocus jak w 350D, miec wiekszy zoom niz w S45, a jednoczesnie aby nie byl tak wymagajacy co do moich umiejetnosci, jak lustrzanka??? (oczywiscie rawy tez musialby obslugiwac ;-) )
    S45 user

Pełne uzależnienie arturs's Avatar

a czemu Canon nie mogl wsadzic softu do 350D ktory na automacie robilby to co soft w S45?
    mógłby, tylko po co?

od razu inne pytanko: to jaki aparat powinienem kupic, zeby moc uzywac wysokich iso bez szumow, miec szybki autofocus jak w 350D, miec wiekszy zoom niz w S45, a jednoczesnie aby nie byl tak wymagajacy co do moich umiejetnosci, jak lustrzanka??? (oczywiscie rawy tez musialby obslugiwac ;-) )
    Sony R1 czy coś podobnego ;-)

Pozdr
    Artur
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie piast9's Avatar

W kompakcie aparat ma pełne informacje o zdjęciu PRZED jego zrobieniem. Matryca pracuje cały czas, jest możliwość dokładnie dobrać ekspozycję. W lustrzance tak nie ma, przez co algorytmy kompaktowe nie mają tu zastosowania.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

zło konieczne Vitez's Avatar

nie kupilem, uzywam czasami pozyczone.....
    Nie bierz tego tak do siebie . Ktos != sail0r automatycznie .
    To byla przestroga ogolna.

Bywalec sail0r's Avatar

Nie bierz tego tak do siebie . Ktos != sail0r automatycznie .
    To byla przestroga ogolna.
    luzik... bardzo dobra przestroga... bo wlasnie doszedlem do wniosku ze lustrzanka to nie dla mnie po prostu nie chce mi sie bawic w filtry, wydawac kasy na obiektywy itp itd...
    S45 jest super i wogole ale niestety coraz bardziej zaczynam odczuwac jego ograniczone mozliwosci... tak jak pisalem, szukam czego z wiekszym zoomem, wiekszymi (uzytecznymi) iso itp.. itd... propozycje podane wyzej ciekawe ale lekko mowiac dziwne jak na forum canona ale szczerze to w modelach canona nie widze w tej chwili nic co by mnie interesowalo (S3 nie ma raw, G6 raczej nie z roznych wzgledow) i pewnie dlatego takie propozycje
    S45 user

Page 1 of 2 12 LastLast