Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: profil ICC drukarki

Domyślnie profil ICC drukarki

czy moze mi wytłumaczyć znawca tematu, za co odpowiedzialny jest profil icc drukarki?
    a/ czy profil dla danej drukarki/tusz/papier daje nam informacje o tym jak będą wyglądały kolory na danym papierze dla danej drukarki i danego tuszu, czy też

b/ profil ten poprawi jakość druku dla danej drukarki/papieru/tuszu ( tak twierdzi mój znajomy a z czym sie nie zgadzam)

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darekp
    czy moze mi wytłumaczyć znawca tematu, za co odpowiedzialny jest profil icc drukarki?
    a/ czy profil dla danej drukarki/tusz/papier daje nam informacje o tym jak będą wyglądały kolory na danym papierze dla danej drukarki i danego tuszu, czy też
    Tak naprawdę wybierając papier w drukarce wybiera się nie papier a profil odpowiedni do danego papieru przygotowany przez producenta drukarki (zwykle TYLKO dla swojego papieru). Profil jest w katalogu Windows->System32->Spool->Drivers->color więc łatwo go znaleźć. Taki profil ma zapewnić spójność i prawidłową transformację koloru z tego co widać na ekranie do tego co będzie na papierze. Fizycznie technogia druku w "plujce" to kilkadziesiąt kropli atramentu na jeden "pixel". Ważne są więc proporcje ile jest poszczególnych tuszów w tym jednym pixelu, żeby barwa była oddania wiernie, zielony był zielony a niebieski niebieski - takich barw nie ma w kartridżach więc muszą pochodzić z mieszania. No i za to "odpowiada" profil.

b/ profil ten poprawi jakość druku dla danej drukarki/papieru/tuszu ( tak twierdzi mój znajomy a z czym sie nie zgadzam)
    I tak i nie. Jakości w sensie rozdzielczość nie poprawi, jakości w sensie gamut nie zmieni - innymi słowy z papieru gazetowego nagle nie zrobi się fotograficzny. Ale... profil zapewni w miarę wierne oddanie barw. Piszę w miare bo drobne różnice w jakości tuszy i papieru jednak są. Jeśli więc mówisz o jakości jako o całości zdjęcia to jak najbardziej tak. Kolory będą takie jak zamierzone na monitorze (powinien być skalibrowany) i nie będzie niespodzianek typu ciemna zielen zamiast czerni.

Pozdrawiam
    Janusz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body

I tak i nie. Jakości w sensie rozdzielczość nie poprawi, jakości w sensie gamut nie zmieni - innymi słowy z papieru gazetowego nagle nie zrobi się fotograficzny. Ale... profil zapewni w miarę wierne oddanie barw. Piszę w miare bo drobne różnice w jakości tuszy i papieru jednak są. Jeśli więc mówisz o jakości jako o całości zdjęcia to jak najbardziej tak. Kolory będą takie jak zamierzone na monitorze (powinien być skalibrowany) i nie będzie niespodzianek typu ciemna zielen zamiast czerni.

Pozdrawiam
    Janusz
    jutro sie słyszymy w zwiazku z twoim PDA, to jeszcze pogadamy

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

jutro sie słyszymy w zwiazku z twoim PDA, to jeszcze pogadamy
    ... tak się domyślałem, że to Ty pogadamy.

Domyślnie

jak juz mowa o profilach icc to mam zapytanie do wszystkich (szczególnie Śląsk)

obszedłem w regionie pare labów (fotojoker, mediamarkt, empik itp) nikt nie chce mi udostepnić profilu icc; może nie tyle co nie chce ale nie potrafią/nie wiedzą jak...
    jedynie w mediamarkt chcieli mi dac ale na papierze (wydruk :rolleyes: ) - ja rozumiem z poprzednich topiców o profilach i wywoływaniu raw'ow że icc to plik...

czy ktoś zna jakiś sensowny lab w okolicach Bytom, Zabrze, Chorzów, Gliwice, Katowice gdzie można taki profil otrzymac?

z góry dziękuję
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Bywalec Awatar Kr4nkEd
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Uderz w tyski Fotonet. Mnie swego czasu udostepnili profil na CD wraz ze zdjeciem i odbitka.

Domyślnie

Tychy to już kawałek ale dzieki za info
    :-)
    ktoś jeszcze?
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pst
    ...nikt nie chce mi udostepnić profilu icc; może nie tyle co nie chce ale nie potrafią/nie wiedzą jak....
    poszukaj po stronach. laby co wiedzą o co chodzi zwykle udostępniają profile przez sieć. Chociaż są tez i laboludki, które nie wiedzą o co chodzi, muszą zapytać szefa albo coś podobnego...

http://www.fotoexpress.home.pl/ to lab w Szczecinie - wiem, że daleko od Śląska ale normalnie tak to robią.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    poszukaj po stronach. laby co wiedzą o co chodzi zwykle udostępniają profile przez sieć. Chociaż są tez i laboludki, które nie wiedzą o co chodzi, muszą zapytać szefa albo coś podobnego...

http://www.fotoexpress.home.pl/ to lab w Szczecinie - wiem, że daleko od Śląska ale normalnie tak to robią.
    zapomnij, to są profile z kwietnia, goscie nie maja pojecia o co chodzi

ps. to o co prosiłeś jeszcze" sie szuka"

darek

Bywalec Awatar Kr4nkEd
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Zerknij na strone fotonetu, oni maja mase punktow na slasku jesli nie potrzebujesz labu fizycznie pod nosem. Wysylasz zdjecia przez ich programik, dostajesz poczta albo ich kurier przywozi do punktu (nieodplatnie).
    Z reguly dostaje odbitki na drugi dzien, nawet gdy wysle w nocy.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów