Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Canon we wspolpracy z Mac-iem

Dopiero zaczyna

Domyślnie Canon we wspolpracy z Mac-iem

Przez ostatnie 4 lata uzywalem mojego DigiCanona we wspolpracy z PC, moge jednak kupic mocnego Maca i zastanawiam sie, jak wyglada praca na Apple przy obrobce, katalogowaniu zdjec itd. Wiem ze wielu chwali tan sprzet jako duzo lepszy i stabilniejszy do fotografii i grafiki, jak jednak wyglada mozliwosc wykorzystania jego mozliwosci w naszym kraju. Chodzi mi o dostepnosc Softwaru, ewentualna rozbudowe hardarowa, a przede wszystkim koszta tychze. Czy ktos pracuje na Macowym Photoshopie a moze istnieje jeszcze lepszy program dla tego systemu.

Pzdr.

Zakrzi
    Sprzet: Canon 5D i 3, AF 17-40 f.4, AF 24-105 f.4 IS, AF 200 f.2,8, Speedlight 550.

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Jestem w troche podobnej sytuacji jak Ty. Czekam na nastepce PowerMaca na Intelu. Roznica polega na tym ze juz od 2 lat uzywam Maka i wiem czym to pachnie.

Nie powinienes miec zadnych problemow z oprogramowaniem. Photoshop CS2 chodzi bardzo stabilnie i ladnie. Choc oczywiscie wymaga dosc solidnej maszyny (szczegolnie RAM). Do katalogowania zdjec masz duzo programow do wyboru. Ja polecam killer-program jakim jest iView Media Pro. Nic lepszego chyba nie znajdziesz. Swietny soft, szybki, stabilny, kataloguje bardzo duzo formatow grafiki, video i do tego czyta RAW z Canona i innych.

Oprocz tego masz duzy wybor komercyjnych aplikacji: Capture One, Adobe Lightroom, Apple Aperture...
    Nie ma popularnych programow pod Windows jak BreezeBrowser itp. Ale i bez tego powinienes byc zadowolony.

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Kolejny nawrocony
    Mocny Mac to jak rozumiem PowerMac G5? Moze lepiej poczekac do jesieni na intelowego MacPro? Zakup w obecnej chwili dosc drogiego PowerMaca jest malo przyszlosciowym rozwiazaniem.
    Jesli chodzi o soft to oczywiscie Photoshop :-) do tego swietny kombajn ze stajni Apple jakim jest Aperture http://www.apple.com/aperture/ lub konkurencyjny Lightroom (na razie w wersji beta) http://labs.adobe.com/technologies/lightroom/ i wiele wiele innych.

Bywalec Awatar Jerry99
    Miasto
    Warszawa/Wilanów

Domyślnie

No i jeśli czekac na MacPro to także na update CS2 - bo w tej chwili CS2 na InteliMakach jest w locie tłumaczony za pomocą Rosetty - jest zauważalnie wolniej (pomimo że sam Mak jest szybszy)
    == Jerry99 ==
    aparat, p-5000, jabłka i aperture...
    http://www.jwroblewski.com

Dopiero zaczyna

Red face Dylematy

Myslalem o slabszym z PowerMac-ow albo 20" iMacu, rozszezonym do 2Gb Ramu. W sklepie powiedzieli mi, ze CS2 nie jest jeszcze gotowy do wspolpracy i emulowany przez Windowsa pracuje wolniej. Jaki jes wiec sens kupowania Maca, jezeli trzebaby instalwac na nim wieszajacego sie i podatnego na wirusy XP?

Powiem szczeze, jestem pod wrazeniem 20' monitora... DO teraz byl to 17'Sony, tez niezly ale przegrywa zdecydwanie...

A moze trzeba czekac na nowego PowerMaca jak mowicie? Jaki moze byc koszt takiej maszyny z wysokiej jakosci monitorem, co najmniej 19'?
    Sprzet: Canon 5D i 3, AF 17-40 f.4, AF 24-105 f.4 IS, AF 200 f.2,8, Speedlight 550.

Uzależniony Awatar Riccardo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zakrzi
    W sklepie powiedzieli mi, ze CS2 nie jest jeszcze gotowy do wspolpracy i emulowany przez Windowsa pracuje wolniej. Jaki jes wiec sens kupowania Maca, jezeli trzebaby instalwac na nim wieszajacego sie i podatnego na wirusy XP?
    CS2 nie jest gotowy do wspolpracy z Intelem wiec na Macach z Intelem chodzi w trybie emulacji procesora PowerPC (tak w skrocie) co owocuje jego wolniejszym dzialaniem. Zadny Windows nie ma tam miejsca. Lepiej nie kupuj Maca w tamtym sklepie
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

Bywalec Awatar Jerry99
    Miasto
    Warszawa/Wilanów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zakrzi
    Myslalem o slabszym z PowerMac-ow albo 20" iMacu, rozszezonym do 2Gb Ramu. W sklepie powiedzieli mi, ze CS2 nie jest jeszcze gotowy do wspolpracy i emulowany przez Windowsa pracuje wolniej. Jaki jes wiec sens kupowania Maca, jezeli trzebaby instalwac na nim wieszajacego sie i podatnego na wirusy XP?
    iMaka nie kupisz juz w sklepie z prockiem PPC - tylko Intele... chyba że z drugiej ręki. Tutaj CS2 pracuje normalnie (jak pisal Riccardo - nie trzeba XP) gdyz binaria PPC sa w locie tłumaczone na intela.

na MacBookuPro DC 2,16GHz i 2 GB RAM, CS2 chodzi zauważalnie wolniej (wlasnie przez translacje binarek) niż na iMaku G5 1,8 GHz z 2GB RAM.
    == Jerry99 ==
    aparat, p-5000, jabłka i aperture...
    http://www.jwroblewski.com

Uzależniony Awatar Diodak
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A mi się wydaje że warto kupić tego iMaca z Intelem w środku i poczekać na CS2 Universal Binary. Narazie Photoshop chodzi wolniej ale da się na nim pracować, przynajmniej wersja CS nie nie jest ślimakiem . A jak już się pojawi CS 2 UniBin to żyć nie umierać.
    EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm

Uzależniony Awatar Riccardo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Albo wogle poczekac az beda sprzedawac razem z 10.5, wtedy tez na pewno pojawia sie nowe (pewnie szybsze) modele. A i do CS3 bedzie blizej
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

Dopiero zaczyna

Domyślnie Ciag dalszy...

Dzieki za pomoc!

Przez Atlantyk plynie juz piekny, bialy jak snieg iMac... Mam dwa tygodnie na zogranizowanie DigiStudia...

Kilka slow padlo juz na temat softwaru, chcialbym jednak prosic o szersze wskazowki dotyczace programow do obrobki, archiwizacji, tworzenia albumow itp. Moze z lekkim wskazaniem czemu akurat tych uzywcie i w czy sa lepsze od innych? Jezezlio oczywiscie znajdziecie wolna chwile...

Pzdr
    Zakrzi

Uprawnienia umieszczania postów