Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Karta w 10D

Coś już napisał Awatar scanus
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Karta w 10D

Pomimo starań nie znalazłem odpowiedzi na proste pytanie:
    jaką maksymalną wielkość karty obsługuje 10D? Używam teraz Kingstona 4G ale po zapełnieniu karty do ok. połowy aparat ma problemy z zapisywaniem nowych fotek.
    Nie jest to jakiś katastrofalny problem i być może to normalne, ale licze na jakieś info.
    Jak ta kwestia wygląda w innych dSLR'ach?

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

10D obsluguje fat32 i co za tym idzie, karty wieksze jak 2GB.

Format w aparacie probowales? Skorzystaj z czytnika i sprawdz czy karta ma prawidlowo zalozona partycje na calej powierzchni i jest odpowiednio sformatowana.
    ...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Zdarzają się karty podróbki, które mają zawyżoną pojemność. Rzeczywista (fizyczna) ich pojemność jest mniejsza niż jest to napisane na karcie. Sprawdź w kompie jakiej wielkości pliki są na karcie, a jakie po zgraniu na dysk. To jeden ze sposobów na wykrycie takiego szwindla. Z tym że mnie akurat zdarzyło się to z kartą 8GB!
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał Awatar scanus
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wielkie dzięki za podpowiedzi.
    To jednak był(jest) problem ze sposobem formatowania.
    Po wyjęciu karty z aparatu we właściwościach system plików przedstawiał się jako...RAW. ???
    Dopiero po formacie przez Narzędzia administracyjne definitywnie pojawił się FAT32.
    Co to jest system plków RAW?
    Ostatnio edytowane przez scanus ; 02-08-2006 o 10:56

Uprawnienia umieszczania postów