Witam,
Mam T-90 który posiada podobną migawkę cos seria EOS. Przez długi czas miałem A-1 i tak go poznałem, że sam przesmarowałem sobie mechanizm lustra i wykonywałem tą czynnośc dla znajomych.
Pewnego razu znajomy zostawił mi T-90 z problemem, błąd EEE + HELP. Poszedłem do znajomego serwisu aby dowiedziec się co to za usterka.
Oczywiście migawki w T-90, bo to się okazało najprawdopodobnie, nikt juz nie chce naprawiac, ale dowiedziałem się sporo na temat migawek z serii EOS.
Wszystkie EOS'y mają migawkę kurtynową tzw system COPAL. Są to blaszki w dwuch szeregach ( dwie kurtyny migawki ) wyzwalane dwoma elektromagnesami. Dodatkowo pod kurtynami, od spodu Canon stosował gąbkę której zadaniem było amortyzowanie dolnych kurtyn oraz ich wtłumienie. Felerna gąbką z wiekiem parciała, podobnie jak gąbka stosowana pod lustrem, i zaczynała się kleic. Nadnierne obciążenie kurtyn, spowodowane klejeniem się do nich gąbki powodowało przeciążenie pracy elektromagnesów. Smar który był na mechanizmach, z latami zaczynał "parciec" i często się kruszył, wpadając tu i tam. Problemem elektromagnesów, jest to, że muszą one pracowac w bardzo czystym środowisku. Jaka kolwiek wilgoc, smar, olej, prowoduje, że występuje spięcie i elektromagnes nie wyzwala migawki. Często słychac 'buczenie' ze środka aparatu, to wlasnie opór jak wydaje elektromagnes.
Tak naprawdę nie ważne czy aparat zrobił 50tyś klatek, czy 50, ważne jest w jakich warunkach pracował, czy był serwisowany itp. Problem z pracą migawek może się pojawic, gdy np. aparat lezy dlugo w szafie. Migawki maja caly czas stycznośc z gąbką i może dojśc do ich "zblokowania" się.
Tak naprawdę to migawkę popsuc jest trudno, no chyba, że ktoś bedzie pchał tam paluchy. Mozna ją, w serwisie, rozebrac na czynniki pierwsze, wykąpac w benzynie aptekarskiej, i złożyc ponownie. Problem jest z elektromagnesem, który nie jest naprawialny, no chyba, że ktoś jest naprawdę zdolny i ma czas nawijac kilka setek metrow cieniutkiego jak włos przewodu... dlatego właśnie się je wymienia.
Częstym problemem migawek nie jest dlatego usterka mechaniczna tylko elektryczna i stąd te wszystkie problemy.
Pozdrawiam....