Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: Canon EOS 50, nie wyzwala czasow > 1/1000s

  1. #1
    SKRYTOBOJCA
    Guest

    Unhappy Canon EOS 50, nie wyzwala czasow > 1/1000s

    Witam

    Mam dosyc dziwne pytanie, przeszukalem forum i nie znalazlem podobnego problemu do mojego.
    Z 3 miesiace temu kupilem na allegro EOSa 50, do tego adapter na m42 i jakis obiektywik - nie istotne.

    Sprawa jest taka, ze zrobilem jedna klisze oddalem itp.
    I ostatnio bawilem sie aparatem (bez zalozonej kliszy), ustawilem czas 1/4000 i zauwazylem, ze nie wyzwala do konca migawki, tzn. slysze ze sie rusza, lustro sie podnosi ale migawka nie wyzwala sie. W tym samym czasie miga pusty symbol baterii, potem wciskam jeszcze raz spust i migawka sie zamyka spowrotem.
    Tak samo przy czasach 1/2000, 1/1000.

    Czy to mozliwe by po JEDNEJ kliszy bateria byla juz wyczerpana? I aparat nie dawal rady?
    Raz czy dwa zapomnialem wylaczyc aparat i polezal tak z 2-3dni, ale przeciez sam LCD nie bierze tyle pradu :/
    A aktualnie nie mam nowej baterii pod reka. Musze na allegro zamowic nowa.

    Na poczatku jak dostalem aparat to nie bylo takich problemow - dzialalo OK. Dopiero teraz zauwazylem. Wynika to z slabej baterii czy moze to byc jakas wada elektroniki?

    Jest to moja pierwsza lustrzanka i za mocno nie jestem obeznany w temacie, wiec mam nadzieje, ze nic glupiego nie napisalem

    Dziekuje z gory za pomoc.

  2. #2
    Pełne uzależnienie Awatar enter
    Dołączył
    Oct 2005
    Miasto
    wioskawawa
    Posty
    1 201

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez SKRYTOBOJCA
    Witam

    Mam dosyc dziwne pytanie, przeszukalem forum i nie znalazlem podobnego problemu do mojego.
    Z 3 miesiace temu kupilem na allegro EOSa 50, do tego adapter na m42 i jakis obiektywik - nie istotne.
    miłego pstrykania
    Sprawa jest taka, ze zrobilem jedna klisze oddalem itp.
    I ostatnio bawilem sie aparatem (bez zalozonej kliszy), ustawilem czas 1/4000 i zauwazylem, ze nie wyzwala do konca migawki, tzn. slysze ze sie rusza, lustro sie podnosi ale migawka nie wyzwala sie. W tym samym czasie miga pusty symbol baterii, potem wciskam jeszcze raz spust i migawka sie zamyka spowrotem.
    Tak samo przy czasach 1/2000, 1/1000.
    kilka pytań sprawdzających :
    1. jaki masz stan po przełączeniu na P z L ? nie powinien mrygać
    2. otwórz lampę i wciśnij spust do połowy. Jki masz stan baterii? nie powinien mrygać
    3. jeśli mryga bateria do wymiany.
    4. skąd wiesz że migawka Ci nie wyzwala?
    5. Ustaw na CF wstępne podnoszenie lustra, otwórz tylną klapkę, . obejrzyj migawkę z obu stron, ma być czysta matowa, niepowyginana.
    6. Odpal na 1/10 sek. albo wolniej np na 1sek. sprawdzaj czy przy skracaniu czasów migawka zachowuje ci się tak samo.

    Czy to mozliwe by po JEDNEJ kliszy bateria byla juz wyczerpana? I aparat nie dawal rady?
    Raz czy dwa zapomnialem wylaczyc aparat i polezal tak z 2-3dni, ale przeciez sam LCD nie bierze tyle pradu :/
    A aktualnie nie mam nowej baterii pod reka. Musze na allegro zamowic nowa.
    jak rozumiem kupiłes nową baterię nieprzeterminowaną i jakiejs dobrej firmy?
    Moja bateria energizer term ważn 2011r działa od maja zrobione już ponad 15 rolek żadko używam wbudowanej lampy

    Na poczatku jak dostalem aparat to nie bylo takich problemow - dzialalo OK. Dopiero teraz zauwazylem. Wynika to z slabej baterii czy moze to byc jakas wada elektroniki?
    jesli nic nie grzebałeś i uderzyłeś to powinno działać. Cyba że poprzewdni własciciel go uszkodził [wew. uszkodzenia, np, nieustanne ładowanie kondensatora lampy.]

    Jest to moja pierwsza lustrzanka i za mocno nie jestem obeznany w temacie, wiec mam nadzieje, ze nic glupiego nie napisalem
    Dziekuje z gory za pomoc.
    jak posprawdzasz i nadal nie będzie działać to się odezwij jak jesteś z wawki to podrzuć sprzęt. moze coś podziałamy - jak się nie uda o żytnia :-?

  3. #3
    SKRYTOBOJCA
    Guest

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez enter
    miłego pstrykania

    kilka pytań sprawdzających :
    1. jaki masz stan po przełączeniu na P z L ? nie powinien mrygać
    2. otwórz lampę i wciśnij spust do połowy. Jki masz stan baterii? nie powinien mrygać
    3. jeśli mryga bateria do wymiany.
    4. skąd wiesz że migawka Ci nie wyzwala?
    5. Ustaw na CF wstępne podnoszenie lustra, otwórz tylną klapkę, . obejrzyj migawkę z obu stron, ma być czysta matowa, niepowyginana.
    6. Odpal na 1/10 sek. albo wolniej np na 1sek. sprawdzaj czy przy skracaniu czasów migawka zachowuje ci się tak samo.
    1. Nic nie mruga, ba nawet moge serie zdjec puscic i lampka za kazdym razem szybko sie laduje i stan baterii nie mruga.
    2. Jak wyzej.
    3. ...
    4. Bo jak patrzalem po wcisnieciu spustu, migawka opada ale nie do konca, a po ponownym wcisnieciu spustu wraca do stanu poczatkowego :/
    5. Wlasnie co do migawki, po zdjeciu kliszy zauwazylem dziwna rzecz na migawce, jakby jakas klejaca substancja, ktorej wczesniej nie bylo :/
    Zrobilem fotke:


    A nigdy nie dotykalem jej, aby ja czyms pobrudzic, nic na nie nie spadlo.
    Myslisz ze mozna to benzyna ekstrakcyjna delikatnie wyczyscic?

    6. Zauwazylem ze aparat zaczal przy nizszych czasach tez sie tak blokowac :/
    Nie za kazdym razem ale ktorys z koleii. Np. przy 1/750 i 1/500 potrafi tak zrobic.

    Cytat Zamieszczone przez enter
    jak rozumiem kupiłes nową baterię nieprzeterminowaną i jakiejs dobrej firmy?
    Moja bateria energizer term ważn 2011r działa od maja zrobione już ponad 15 rolek żadko używam wbudowanej lampy
    Panasonic bateria do 2015r z allegro po 16zl

    Cytat Zamieszczone przez enter
    jesli nic nie grzebałeś i uderzyłeś to powinno działać. Cyba że poprzewdni własciciel go uszkodził [wew. uszkodzenia, np, nieustanne ładowanie kondensatora lampy.]
    Nie slychac tego charakterystycznego dzwieku ladowania sie lampy gdy jest wylaczona.

    Cytat Zamieszczone przez enter
    jak posprawdzasz i nadal nie będzie działać to się odezwij jak jesteś z wawki to podrzuć sprzęt. moze coś podziałamy - jak się nie uda o żytnia :-?
    Ja mieszkam akurat niedaleko Gdyni wiec do Wawy mam sporyyy kawal drogi

    Pozdrawiam Skrytobojca

  4. #4
    Uzależniony
    Dołączył
    Sep 2004
    Miasto
    Warszawa
    Wiek
    40
    Posty
    595

    Domyślnie

    Nie wiem co to za świństwo na Twojej migawce, ale na pewno nie powinno tam go być. Obawiam się że może to skończyć przygodą z serwisem, bo jak zaczniesz ją sam czyścić jest szansa że uszkodzisz.

    Btw bateria w 50 wytrzymuje ok 30 klisz przy umiarkowanym korzystaniu z wbudowanego flasha. Tak z moich doświadczeń

  5. #5
    Pełne uzależnienie Awatar enter
    Dołączył
    Oct 2005
    Miasto
    wioskawawa
    Posty
    1 201

    Domyślnie

    MZ czyszczenie migawki rozwiąże sprawe, wszystko wróci do normy.

  6. #6
    Coś już napisał Awatar tapirek
    Dołączył
    May 2006
    Posty
    52

    Domyślnie

    Analogowe Canony (przynajmniej te z serii 6xx) maja problem ze smarem na migawce. Podejżewam że może to trapić także Twój model.

    Odczyszczenie EOS 650 to koszt 250 zł np. w serwisie na Czapskich w Krakowie.
    ~~~
    Canon EOS 5DII + 35/50/85 / Canon EOS 650 + kilka m42
    http://niewolnicyhistogramu.blogspot.com

  7. #7
    SKRYTOBOJCA
    Guest

    Domyślnie

    Witam i dziekuje za rady.

    Probowalem delikatnie sam wyczyscic i z zewn. udalo sie, ale miedzy listkami widac jeszcze troche tego smaru :/ Tam juz sam nie dojde, a nic wiecej nie robie by nie uszkodzic migawki. A efekt? aparat robi dalej takie numery

    Wychodzi na to, ze nic innego mi nie pozostaje jak oddac do jakiegos serwisu.
    "tapirek" piszesz, ze kosztuje to w przypadku 650 az 250zl, za tyle to ja kupilem wlasnie tego EOSa od "relict" na allegro.

    Jutro ide do jednego serwisu i spytam o wycene naprawy.

  8. #8
    Pełne uzależnienie Awatar enter
    Dołączył
    Oct 2005
    Miasto
    wioskawawa
    Posty
    1 201

    Domyślnie

    jesli kupiles go za 250 zeta t ospokojnie możesz wydać 150 zeta na naprawe, tek zabaweczki chodzą po 400 zł

  9. #9
    SKRYTOBOJCA
    Guest

    Domyślnie

    Wlasciwie to jeszcze napisalem do sprzedawcy zasiegnac zdania.
    W koncu po takim opisie aukcji:

    Teraz kilka słówek o stanie technicznym i wizualnym tego aparatu: aparat jest sprawny w 100%. Zewnętrznie prezentuje się idealnie , absolutny brak rys. Korpus jest czysty tylnia ścianka bez rys i pod spodem też . Brak otarć i tym podobnych. Aparat zrobił dosłownie kilka rolek i jest w wzorcowym stanie. Takie egzemplarze się już rzadko trafiają .
    Moglbym miec teraz pretensje? Po jednej zrobionej kliszy.

  10. #10
    Pełne uzależnienie Awatar enter
    Dołączył
    Oct 2005
    Miasto
    wioskawawa
    Posty
    1 201

    Domyślnie

    NIE, wyciek "smarowidła" mógł się zdarzyć po zakupie i sprzedawca mógłby c nieswiadomy - aparat mu działał oporawnie

    TAK - może uważał że z tak nikła usterką uda mu się sprzedać bez późniejszej reklamacji. Osobie która by tylko pstrykała foty a nie dokładnie przetestowała i była użyszkodnikiem CB.info

    tyle?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •