Hej,
jestem tu nowa, właśnie jestem na etapie kupowania 20d, ale nie mogę się zdecydować na obiektyw. Czy możecie mi polecić co kupić? Zamierzam robić zdjęcia przyrody+portrety.
Serdeczne dzięki,
![]()
Hej,
jestem tu nowa, właśnie jestem na etapie kupowania 20d, ale nie mogę się zdecydować na obiektyw. Czy możecie mi polecić co kupić? Zamierzam robić zdjęcia przyrody+portrety.
Serdeczne dzięki,
![]()
czesc zastanowił bym sie czy warto na tym etapie kupowac 20stkę. Jak na razie 20stka ma problem z oprogramowaniem i Canon walczy z tym problemem. Aparat najnormalniej w świece zawiesza się. Sam zastanawiałem sie czy nie kupić go jednak wstrzymałem sie do momentu kiedy całość nie będzie działć na 100% sprawnie.
zlituj sie i zobacz w archiwum..znajdziezsz odpowiedz na twoje pytanie
to nie ze zlosliwosci ale taki watek jest przynajmniej raz na tydzien jak nie czesciej
napisze zwiezle
portret 50/1.8
widoczki kit 18-55
to taki podstawowy amatorki zestaw w cenie za calosci max 700 zl
jak Cie interesuje lepsza jakosc to 17-40 /4.0 widoczki i 50/1.4 portret
[ Dodano: Wto Lis 09, 2004 7:02 pm ]
ps: nawet nie napisalas jaka przyroda Cie interesuje
![]()
zakladam ze widoczki
ale moze byc to makro albo ptaszki
nie ma sensu zeby pisac setny raz tego samego co mozna znalesc w archiwum
5d II | 50/1.4 | T 28-75/2.8
Canon nie walczy już z żadnym problemem, tylko upgraduje firmware we wszystkich aparatach, które wcześniej wypuścił. Okazało się, że wielu użytkowników nie potrafi, mimo instrukcji poprawnie upgrade'ować firmawaruZamieszczone przez Jurek
![]()
Ja mam firmware 1.05 i jeszcze nigdy mi się ani nie powiesił, ani nie miałem żadnego problemu. Zrobiłem 800 zdjęć so far. Nota bene wcześniej na 1.0.2 też nic się nie działo....![]()
Ja zna ludzi, którym nigdy (no, prawie nigdy :wink: ) nie zawiesił się system, a u innych zdarza się to nagminnie. Chcesz przez to powiedzieć, że ci pierwsi lepiej go zainstalowali?Zamieszczone przez Kubaman
![]()
nie Jurek, oczywiście, że nie. Jednak gdy czytam troli na dpreview.com robiących co drugi dzień ankietę komu się zwiesza 20D i komu nie działa AF i komu jeszcze nie wiadomo co, to mnie szlag bierze. Po co robić te ankiety, jak raz za razem wychodzi , że 90 % nigdy nie miało z tym aparatem problemów a 7% miało, ale sie pozbyło w prosty sposób
![]()
Po prostu jestem zły, jak coś takiego widzę, dlaczego ludzie po prostu nie robią zdjęć?
Przynjmniej nasze forum jest z klasą![]()
[ Dodano: 09-11-2004 ]
Liska,
a powiedz może coś więcej, bo nikt ci nie pomoże.
Jakie zdjęcia, czy cropujesz, jakie odbitki, no i ile masz kasy.
Na początek propozycja kolegów wydaje się najlepsza: kit 18-55 + standart 50/1.8
Ewentualnie sigma 18-125, szerszy zakres, szkło uniwersalne ale bez jasności i ostrości stałki.
WitamZamieszczone przez Liska
Mieszkasz w Warszawie,więc ja wezmę swoje obiektywy,a Ty zrobisz mi portret.Fotograf jest zawsze poszkodowany.Innym robi masę zdjęć a sam nie ma prawie żadnego.Zobaczysz sama który obiektyw będzie Ci odpowiadał najbardziej.
Jurek
Eos 20D,5D,Eos 30 bez "D" i troche dodatków....
http://www.maxmodels.pl/juras.html
Do tych zastosowan proponuje zestaw:Zamieszczone przez Liska
Przyroda - Canon EF 400 f/2.8 L IS USM
Portret - Canon EF 85 f/1.2 L USM lub Canon EF 24-70 f/2.8 L USM
Nie bedziesz zawiedziona ;-)
Bo rozumiem, ze budzet masz nieograniczony... skoro nie podalas widelek cenowych ;-) Jesli jest inaczej, to moze warto byloby budzet okreslic - bedzie latwiej zaproponowac cos, na co jestes w stanie sobie pozwolic ;-)
Kavoo... zyjemy w Polsce. Tutaj domyslny budzet jest jasny: jak najtaniej![]()
Wiesz... nigdy nic nie wiadomo ;-) Lepiej sie upewnic ;-)