Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Canon Eos 20d - jaki obiektyw

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Kavoo... zyjemy w Polsce. Tutaj domyslny budzet jest jasny: jak najtaniej
    no Vitez ogólnie zgoda, ale akurat 20D nie wpisuje się w ten schemat :wink: z drugiej struny kavoo chyba trochę przesadził, zapomnijmy o cenach, ale to ma być obiektyw dla dziewczyny ... (Liska, jeśli nie wiesz o czym mówię, to sprawdź w Canonie ile ważą propozycje kavoo )
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie no... jasne ze moje propozycje rzucilem w formie zartu, chyba ilosc "winkow" niedwuznacznie na to wskazuje

A czy przesadzilem z waga? W moim rozumieniu fotografia przyrodnicza to nie bieganie po podworku od drzewa do drzewa w poszukiwaniu wrobla siedzacego na galezi, ale cos na ksztalt dorobku Henryka Janowskiego... a w tym przypadku licza sie dwie rzeczy - dluga ogniskowa i tripod/monopod ;-)

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

no tak, i wrzuć to wszystko dziewczynie na plecy, która sie pyta na forum o tak podstawową poradę

charakter Twojej wypowiedzi oczywiście zrozumiałem, ale pamiętaj, że jak ktoś jest nowy na forum, to niekoniecznie musi "kumać" :wink:

ale, Liska nas chyba już nie czyta...
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Kavoo... zyjemy w Polsce. Tutaj domyslny budzet jest jasny: jak najtaniej
    no Vitez ogólnie zgoda, ale akurat 20D nie wpisuje się w ten schemat :wink: z drugiej struny kavoo chyba trochę przesadził, zapomnijmy o cenach, ale to ma być obiektyw dla dziewczyny ... (Liska, jeśli nie wiesz o czym mówię, to sprawdź w Canonie ile ważą propozycje kavoo )
    noo, wiesz, niektórzy jeżdżą merolami, a jak szybę stracą to zaklejaja folią bo ich na nową nie stać...

Coś już napisał Awatar Liska
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    no tak, i wrzuć to wszystko dziewczynie na plecy, która sie pyta na forum o tak podstawową poradę

charakter Twojej wypowiedzi oczywiście zrozumiałem, ale pamiętaj, że jak ktoś jest nowy na forum, to niekoniecznie musi "kumać" :wink:

ale, Liska nas chyba już nie czyta...

Czytam, czytam. Bardzo przepraszam, że się nie odzywałam, ale nie miałam dostępu do sieci.
    Zależy mi bardzo na zdjęciach makro. Obiektyw nie musi być super lekki, bo rzeczywiście nie zamierzam z nim biegać od drzewa do drzewa;-) A budżet: oczywiście zależy mi na tym, żeby za możliwie niską cenę kupić dobry obiektyw. Nie chcę się nim chwalić, a robić dobre zdjęcia

Przeczytałam już wiele informacji w prasie, ale zależy mi na tym, żeby Fachowcy (czyli Wy:-))))) się wypowiedzieli.

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zalezy ci na zdjeciach macro przede wszystkim (ale nie tylko) czy wylacznie? Bo jesli nie tylko, to polecam Sigme z mojego siga - znakomicie spisuje sie jako standard, i jako macro rowniez jest swietna. Problem polega na tym, ze robaczki mozna nia focic co najwyzej zasuszone , bo skale 1:1 uzyskuje przy odleglosci ostrzenia rzedu kilku cm...

Jesli natomiast chodzi wylaczenie o macro, to pozostaje kwestia co bedziesz focic. Jesli martwe to 50tka IMHO powinna spokojnie wystarczyc, jesli zywe - Tamron 90mm macro lub Canon 100mm macro (bo zakladam, ze na Canona 180mm L sie nie skusisz :wink.

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kavoo
    Jesli martwe to 50tka IMHO powinna spokojnie wystarczyc, jesli zywe - Tamron 90mm macro lub Canon 100mm macro (bo zakladam, ze na Canona 180mm L sie nie skusisz :wink.
    Jeżeli wyłącznie do makro do polecam Sigma 180 f/3.5 EX APO Macro IF (HSM). Wydaje się, że cała frajda to sfotografować żywe okazy a to szkło, poza tym że dużo tańsze od wymienionej L-ki, jest pod względem jakości optycznej oceniane wyżej od tej L-ki. Używam go z powodzeniem i dużym zadowoleniem. Minimalna odległość ostrzenia 48cm co przy tej ogniskowej pozwoli Ci na nie płoszenie obiektów, a 9. listkowa przysłona da Ci super bokeh

Coś już napisał Awatar Liska
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p13ka
    Cytat Zamieszczone przez kavoo
    Jesli martwe to 50tka IMHO powinna spokojnie wystarczyc, jesli zywe - Tamron 90mm macro lub Canon 100mm macro (bo zakladam, ze na Canona 180mm L sie nie skusisz :wink.
    Jeżeli wyłącznie do makro do polecam Sigma 180 f/3.5 EX APO Macro IF (HSM). Wydaje się, że cała frajda to sfotografować żywe okazy a to szkło, poza tym że dużo tańsze od wymienionej L-ki, jest pod względem jakości optycznej oceniane wyżej od tej L-ki. Używam go z powodzeniem i dużym zadowoleniem. Minimalna odległość ostrzenia 48cm co przy tej ogniskowej pozwoli Ci na nie płoszenie obiektów, a 9. listkowa przysłona da Ci super bokeh
    a ile kosztuje taki obiektyw?

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Duzo Liska, duzo
    W Pstryku 4,5 kPLN, na Allegro pewnie bedzie stal nie nizej niz 3,5 kPLN...

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Kupiłem na Allegro używany, w bardzo dobrym stanie za 2,3 tys. zł. Trzeba trafu. Nikt nie mówi, że trzeba kupować nowy. Jakość kosztuje niestety
    Parę fotek jakie udało mi się zrobić tą Sigmą powiesiłem tu
    Wszystkie robione z ręki a na wiosnę już szykuję się do robienia ze statywu i z pierścieniami pośrednimi. :P

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów