Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Nastał czas zmiany....

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fotos
    Kiedys chcialem zmienic T70 na T90, ....... ale EOS zyje a FD nie. 600ke mozna naprawic, t90 coraz trudniej. ........... ale decyzja o uwaleniu FD byla bardzo stanowcza.

Nie tylko coraz trudniej naprawic, ale problem jest w tym ze nikt tego prawie niechce naprawiac! Czesci nie ma, a w Warszawie moze sa dwie osoby ktore sie znaja na T-90. Nawet serwis Canon'a nie naprawial T-90 ( w czasie ich glorii ) tylko wysylal do Niemiec lub Holandii na naprawe
    Najwiekszy problem z naprawą T-90 jest taki, że bardzo prosto można zresetowa soft a wgrac sie go ponownie prawie nie da. Wszystkie uklady sa połaczone albo lutami albo na zasadzie przylegania docisniete srubkami, w Eos'ach sa juz złączki które bardzo łatwo się rozczepie i zczepia.
    Migawka, niby copalowska, i bardzo podobna do tej w EOS'ach, ale troche inna. Inny jest system amortyzacji kurtyn. Co ciekawe, w póżniejszych latach (w 1990) Canon wypuścił T-60 (produkowany chyba przez Cosine) i tam była identyczna migawka jak w EOS'ie 850 lub 700, tylko troche zmodyfikowana na gorsze, chyba czas syncho byl na 1/60 a nie na 1/125.
    Oj Canon przez lata się nakąbinował, niestety czasami na gorsze, ale coż, teraz przynajmniej trzyma sie (prawie) jednego systemu i słucha opinii użytkowników.

Pozdrawiam
    T-90, T-70, FTb i trochę FD szkieł oraz Canonetka

Bywalec Awatar Canonek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oxeno
    (w 1990) Canon wypuścił T-60 (produkowany chyba przez Cosine)
    Dokladnie tak. Cosina popelnila takie aparaty jak Canon T-60, Nikon FM10 i Nikon FE10. Wszystkie sa tak samo obrzydliwie plastikowe i tak samo wstrzas urywa reke jak sie wyzwoli migawke. Mialem wszystkie 3, ale na krotko, ochyda brrrrrrrrrrr.
    Canon 5DII, 1.8/50, 2/100, 24-70, 70-200
    inne sprzety

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Canonek, a Ty się dalej trzymasz A-1 czy używasz tych dwóch pozostałych?

A dla ciekawości, kiedyś przeczytałem , że AE-1 mniał mniejszy wstrząs lustra niż FTb z zablokowanym ! Ciekawe, miałem stycznośc i obyma i jakos nie zauważylem różnicy

Ale T-90 też "kopie" i to nawet nieżle

Bywalec Awatar Canonek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Glownie A-1 i F-1 New, bo lubie preselekcje przyslony. Oczywiscie fotografuje tez wieloma innymi sprzetami.
    inne sprzety

Bywalec Awatar Canonek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A dla ciekawości, kiedyś przeczytałem , że AE-1 mniał mniejszy wstrząs lustra niż FTb z zablokowanym ! Ciekawe, miałem stycznośc i obyma i jakos nie zauważylem różnicy
    Baaaaardzo watpie. Przede wszystkim wstrzas z podniesionym lustrem jest wzdluz aparatu, bo migawka ma poziomy przebieg, a nie jak w AE-1 do gory bo do gory leci lustro. No a wiadomo, ze aparat jest szerszy niz wyzszy i inaczej wplywa to na drgniecie w naszych rekach. Ale i bez tego to watpie.
    inne sprzety

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dlatego napisałem, że nie zauważyłem tej różnicy. Mogę jedynie dodac, że znając bardzo dobrze konstrukcje obu aparatów, szczególnie mechanizmu podnoszenia lustra oraz naciągu migawki, mogę powiedziec, że migawka w FTb ma prawo mocniej kopac, i to sporo mocniej. Napisałem działanie migawek w innym wątku więc nie chce mi się powtarzac....
    Pozdrawiam

roman.D
    Guest

Domyślnie

FD ZYJE !! i nigdy nie umrze
    Właśnie dokupiłem do mojego AE-1 Program lampę Speedlite 199A. Po prostu Malyyna

Bywalec Awatar Canonek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Napisałem działanie migawek w innym wątku więc nie chce mi się powtarzac....
    Pozdrawiam
    Daj link, gdzie, bo chyba cos mi umknelo.
    inne sprzety

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A prosze bardzo ... http://canon-board.info/showthread.php?t=13033&page=3 gdzies tam to opisalem Poczytaj sobie

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów