Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Wyostrzanie do papieru

Bywalec Awatar dgi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Wyostrzanie do papieru

Witam

Niedawno wywołałem kilka fotek na próbę w formacie 18x13.
    Zdjęcia przeskalowałem do odpowiedniej wielkości jak się należy. Niestety po wywołaniu okazało się, że są jakby przeostrzone. Krawędzie poszarpane. Postaci wyglądają jakby wycięte od tła.

Fotki robiłem przy użyciu KITa. Podciągnąłem w ACR'ze details do 35.
    W tiffie SmartSharpen (250%, 0.3). Po przeskalowaniu delikatny SmartSharpen na poziomie (~70%, 0.3).

Pewnie przesadziełem i zwaliłem.
    W takim razie jak radzić sobie z wyostrzaniem na papier?

PS
    Dodam, że te fotki oglądane na monitorze w żadnej skali powiększenia nie dają tak poszarpanych krawędzi jak na papierze. A może w labie popsuli?
    350D + KIT| BG-E3 | Tamron f2.8/28-75mm | Pentor f2.8/135mm | Porst f1.8/50mm
    http://photo.dario-g.com

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A czy w labie prosiles "bez korekty" ?
    Bo jak nie to pewnie przepuscili przez standardowa obrobke "byle bylo jasno, kolorowo i ostro" i dobili twoja obrobke.

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

na bank vitez ma racje, wez kilka fotek i popros bez korekcji i zaznacz ze wyostrzania tez nie chcesz
    350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona

Bywalec Awatar dgi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    A czy w labie prosiles "bez korekty" ?
    Bo jak nie to pewnie przepuscili przez standardowa obrobke "byle bylo jasno, kolorowo i ostro" i dobili twoja obrobke.
    Otóż zaznaczyłem, aby było bez korekcji. Napisane dużymi literami na torebce, do której miła pani schowała moją płytkę. No, chyba, że zwalili i mimo zastrzeżenia przepuścili przez te swoje "algorytmy". Jeśli tak to był to mój ostatni raz w tym labie.

Chyba dla testów zapodam kilka tych samych fotek do innego labu.

Tak czy siak. Czy moje podejście do obróbki było trafne, czy jednak coś powinienem zmodyfikować?

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Na bank w labie zwalili. Papier jest bardziej tolerancyjny i wyostrzenie wydaje się łagodniejsze niż na ekranie. Jak na ekranie było ok, to i na papierze powinno.

PS. wielokrotnie miałem na torebce napis: bez korekty, a na odwrocie fot informacje, czego to oni nie poprawiali :/
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Bywalec Awatar Giraff
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    PS. wielokrotnie miałem na torebce napis: bez korekty, a na odwrocie fot informacje, czego to oni nie poprawiali :/
    gdzie można znaleźć informacje na ten temat - jak rozszyfrować te magiczne znaczki ?
    Chcesz lepiej poznać Adobe Lightroom? Zapraszam > http://sekretylightroom.pl

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

http://prf-faq.foto-media.com.pl/nnn.html

edit: o wyostrzaniu raczej tam nie ma, ale chodziło mi o to, jak lab traktuje "bez korekty".
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Bywalec Awatar dgi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Na bank w labie zwalili. Papier jest bardziej tolerancyjny i wyostrzenie wydaje się łagodniejsze niż na ekranie. Jak na ekranie było ok, to i na papierze powinno.

Hmm... Zdaje się, że moje podejście do wyostrzania na papier chyba jest ok.

Wykłócać się już z nimi nie będę, bo za późno. Przy odbiorze nic nie powiedziałem, bo myślałem, że sam zwaliłem sprawę. Robiłem je późno w nocy i mogłem przegiąć. Niestety dopiero później się okazało, że pliki, które mam wydają się ok.

No nic. Test w innym labie pokaże jaka była przyczyna

Uzależniony Awatar Diodak
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Oprócz napisu "bez korekty" dodaj "proszę nie wyostrzać!!!" i będzie OK - w moim labie jakoś te dwie rzeczy nie mieszczą się w ramach "nic nie ruszać" . Zresztą było już o takich jazdach, kieruję do wyszukiwarki forumowej.
    EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Diodak
    Oprócz napisu "bez korekty" dodaj "proszę nie wyostrzać!!!" i będzie OK - w moim labie jakoś te dwie rzeczy nie mieszczą się w ramach "nic nie ruszać" .
    O wlasnie... bo czasem ktos rozumie "bez korekty" = bez poprawiania kolorystyki... i z wieczoru ci zrobi poludnie bo pojedzie levelami .
    Ja mam takiego farta (?) ze robie w sRGB na monitorze ustawionym rowniez na sRGB (wbudowany profil w menu monitora), daje do Profilabu na Wolskiej (e-foto) z "bez korekty" i zawsze wyszly mi odbitki takie jak na monitorze 8) .

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów