Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Wyostrzanie do papieru

Bywalec Awatar dgi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wychodzi na to, że do płyty z fotkami trzeba dodać żółtą karteczkę z litanią typu "bez ......."

bez korekcji
    bez wyostrzania
    bez poprawiania kolorystyki
    bez ....

Poprostu wywołać
    350D + KIT| BG-E3 | Tamron f2.8/28-75mm | Pentor f2.8/135mm | Porst f1.8/50mm
    http://photo.dario-g.com

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Lepiej, żeby jednak nie wywoływali, bo odczynniki trochę źle na płyty CD wpływają. Lepiej, żeby zrobili odbitki.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Początki nałogu Awatar shaqi
    Miasto
    Wodzisław Śl.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Lepiej, żeby jednak nie wywoływali, bo odczynniki trochę źle na płyty CD wpływają. Lepiej, żeby zrobili odbitki.

a tak poza tym to sprawdz sobie kilka lab`ow z tymi samymi zdjeciami
    roznice sa znaczne

ja ponadto taki test robie co roku sprawdzam maszyny w regionie (bo dochodzi kalibracja labu i wymiana chemi)
    Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
    Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
    A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl

Bywalec Awatar dgi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shaqi

a tak poza tym to sprawdz sobie kilka lab`ow z tymi samymi zdjeciami
    roznice sa znaczne

ja ponadto taki test robie co roku sprawdzam maszyny w regionie (bo dochodzi kalibracja labu i wymiana chemi)
    Bardzo dobry pomysł. Mimo, że w pobliżu tych lab'ów nie ma za wiele to chyba warto spróbować
    350D + KIT| BG-E3 | Tamron f2.8/28-75mm | Pentor f2.8/135mm | Porst f1.8/50mm
    http://photo.dario-g.com

Domyślnie

Tak z ciekawości troszke nie na temat bo shaqi napisał :
    - pewnie część z was pracuje w zakładach i na labach foto - ( no ja tez zreszta pracowałem w tym zawodzie 15 lat ) mam dwa pytania - jak często wymienia się u was chemię i jakiej chemi używacie ( chodzi mi o to czy np. lab Fuji - chemia Fuji , Kodak - chemia Kodaka itp ) . Dlaczego pytam o to - bo mój były szef miał taką zasadę - chemie sie wymieniało jak było totalne błoto ( albo zdjecia tragiczne wychodziły ) - i tylko na początku uzywał org. chemii Agfy wtedy zdjecia jezeli byl papier Agfy i takaż chemia zdjecia mi sie bardziej podobały - potem poszedł na oszczędność ( niestety) - i kupował najtanszy wtedy akurat a moze i teraz papier Kodaka ( dla mnie żadna rewelacja ) i oczywiscie chemie Tetenala - według niego zdjecia ok - dla mnie były delikatnie mówiąc nieciekawe - moze teraz Tetenal sie poprawil ale wtedy dla mnie to byl totalny syf.
    Jestem ciekaw waszych uwag :-) .
    Pozdrawiam.

Coś już napisał
    Miasto
    Łańcut, podkarpackie

Domyślnie

chemie sie wymieniało jak było totalne błoto
    Rany Boskie!!!! Powiem szczerze, ze nie bardzo wiem jak mozna zapuscic bloto w zbiornikach? A co z filtrami, pompami regenerujacymi, zbiornikami na scieki? Ludzie, czy Wy czasem nie dramatyzujecie. Chemia wymienia sie na bierzaco poprzez regeneracje! Tak jak z akwarium przy osmozie! Przecierz po to sa zbiorniki (mowie co cyfeach i analogach bez film procesorow) na P1 (wywolywacz) P2(odbielacz) PS(utrwalacz), po to sa pompy, ktore to ciagna i czujniki, ktore tego pilnuja. Zurzyta chemia jest usuwana poprzez filtry i kropa.

Widuje i poprawiam po labach wpadki typu fioletowa czern (nieregenerowana chemia), ale to wszystko zalezy od dawek regeneracyjnych. Wystarczy podkrecic i po 5-8 godzinach masz nowkechemie.
    Canon stuff, czyli wszystko co przeszkadza w robieniu dobrych zdjęć...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Tarnowskie Góry

Domyślnie

popieram Cię Redskull. To chyba jest tak: z tanków regenaracyjnych do tanków roboczych, z tanków roboczych do tanków zrzutowych, z tanków zrzutowych do baniaka, z baniaka do utylizacji i tak w kółko. Po drodze oczywiście filtry.
    Regulamin pkt 8.

Domyślnie

Redskull nie dramatyzuje - czasem pompa padła, czasem regeneracja nie dzialala bo cos sie przestawilo , a wiem co mówie bo wiele razy czyscilem raki wyjete z tankow i zlewalem chemie wiec wiem co splywało....

Coś już napisał
    Miasto
    Łańcut, podkarpackie

Domyślnie

W takim razie wlasciciel Twojego zakladu to duren i skonczony imbel, bo krecil bicz na wlasna glowe. Przy dzisiejszych kosztach labow (Ilab15 - 80tys. zl netto) to dla labu morderstwo zepsuc maszyne i o nia nie dbac! Gosci na wlasne zyczenie zarzyna kure znaszaca zlote jajka. Hm... w sumie moj wlasciel postepuje podobnie, tyle, ze chemia zawszejest swierza a maszyne serwisuje ja ;D. Wszestkie przeglady i czyszczenia, wymiany i regulacje. Musialemsie tego nauczycw pol roku i powiem , ze nie grzebalem jeszcze tylko przy procesorze graficznym NORITSU )))
    Canon stuff, czyli wszystko co przeszkadza w robieniu dobrych zdjęć...

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Redskull
    Gosci na wlasne zyczenie zarzyna kure znaszaca zlote jajka.
    Widzisz, co zrobiłeś, Wąski? Urwałeś kurze złote jaja
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów