Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: SKANER Canon 4200F

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie SKANER Canon 4200F

witam,
    przymierzam sie do kupna skanera...ktos moze posiada w/w model? jak sie sprawuje?
    i jak naprawde wychodza skany sklajdow? troszke mam tego z dziecinstwa, starosc nie radosc, fajnie by bylo to zarchiwizowac.

pozdrawiam

jasiek05
    Guest

Domyślnie

witam,
    skaner 4200F posiadam od ponad 1,5 roku. Skanuję nim praktycznie wszystko co da się zeskanować uzyskując naprawdę świetne rezultaty. Jest uniwersalny i bardzo dobrze radzi sobie zarówno z materiałami refleksyjnymi jak i transparentnymi.
    Skany negatywów i slajdów przy 3200dpi są bardzo dobrej jakości. Jedyną wadą jest tylko to, że za jednym przebiegiem można zeskanować max. 4 klatki negatywu lub 2 oprawione slajdy. Jeśli masz bardzo dużo materiału to skanowanie może być uciążliwe. Jeśli nie to, nie obawiaj się o jakość skanów negatywów - będziesz mile zaskoczony ! Ja również szukałem przyzwoitego (i co tu ukrywać) w miarę taniego skanera do tego typu zadań, aż w końcu trafiłem na C 4200F. Skaner jest szybki, posiada USB 2.0 i co najważniejsze działa do dzisiaj bez żadnej awarii przy dość intensywnym użytkowaniu !. Sterowniki są stabilne i pozwalają na sporo modyfikacji, współpraca z photoszopką pełna i bezproblemowa. Osobiście jestem zadowolony z zakupu i polecam. Jeśli masz jakieś pytania, chętnie odpowiem.

pozdrawiam

Uzależniony
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

tez kupiłem ok. 1 rok temu ten skaner do skanowania slajdów. Sprawuje sie bez zarzutu. Do celów archiwizacyjnych jest bardzo dobry. Relacja jakość/cena świetna. Rzeczywiście przy ramkach strasznie wolno to idzie. (skanuje 2 ramki lub cztery klatki z filmu). Tak więc stare slajdy skanowałem z udreką. A nowe skanuje przed cięciem i włożeniem do ramek. Jakość skanów dla celów internetowych super.
    Jeżeli nie masz duzo kasy i potrzebny jest do takich celów polecam!
    Pozdrawiam
    Janusz

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ja takze posiadam od roku ten model. Wrazenia podobne do przedmowcow przy czym nie naduzywalbym slowa bardzo dobre w przypadku przystawki do slajdow/negatywow. Jesli chodzi o potrzeby domowe w zupelnosci wystarcza. Problemem w moim przypadku jest jakas awaria objawiajaca sie terkotaniem skanera i potwornym piszczeniem przy powrocie z tym ze wykonal przez ten rok kilka badz kilkanascie tysiecy przebiegow.
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

jasiek05
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane
    ... przy czym nie naduzywalbym slowa bardzo dobre w przypadku przystawki do slajdow/negatywow. Jesli chodzi o potrzeby domowe w zupelnosci wystarcza.
    Cena skanera i jego parametry jednoznacznie mówią, że 4200F jest przeznaczony do zadań domowych oraz małego biura i w tej kategorii powinien być oceniany, dlatego pozwoliłem sobie na określenie "bardzo dobra jakość" i nie ma w tym jakiejś przesady, szczególnie w zestawieniu z urządzeniami innych firm

pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jasiek05
    Cena skanera i jego parametry jednoznacznie mówią, że 4200F jest przeznaczony do zadań domowych oraz małego biura i w tej kategorii powinien być oceniany, dlatego pozwoliłem sobie na określenie "bardzo dobra jakość" i nie ma w tym jakiejś przesady, szczególnie w zestawieniu z urządzeniami innych firm

pozdrawiam
    Patrzac pod tym katem to faktycznie masz racje. Warto zaznaczyc ze nieco lepiej radzi sobie ze slajdami niz z negatywami. Co dziwne ale u mnie skanujac przezrocza nie mozna wlaczyc opcji "reduce dust and scratches" czy jakos tak w kazdym razie tej odpowiadajacej za usuwanie roznych pylkowm i zadrapan. Opcja ta natomiast dziala bez problemu ze zwyklymi skanami.
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Uprawnienia umieszczania postów