witam,
skaner 4200F posiadam od ponad 1,5 roku. Skanuję nim praktycznie wszystko co da się zeskanować uzyskując naprawdę świetne rezultaty. Jest uniwersalny i bardzo dobrze radzi sobie zarówno z materiałami refleksyjnymi jak i transparentnymi.
Skany negatywów i slajdów przy 3200dpi są bardzo dobrej jakości. Jedyną wadą jest tylko to, że za jednym przebiegiem można zeskanować max. 4 klatki negatywu lub 2 oprawione slajdy. Jeśli masz bardzo dużo materiału to skanowanie może być uciążliwe. Jeśli nie to, nie obawiaj się o jakość skanów negatywów - będziesz mile zaskoczony ! Ja również szukałem przyzwoitego (i co tu ukrywać) w miarę taniego skanera do tego typu zadań, aż w końcu trafiłem na C 4200F. Skaner jest szybki, posiada USB 2.0 i co najważniejsze działa do dzisiaj bez żadnej awarii przy dość intensywnym użytkowaniu !. Sterowniki są stabilne i pozwalają na sporo modyfikacji, współpraca z photoszopką pełna i bezproblemowa. Osobiście jestem zadowolony z zakupu i polecam. Jeśli masz jakieś pytania, chętnie odpowiem.

pozdrawiam