Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 64

Wątek: 350D matryca mapuje się sama? Hot/stuck pixel

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

w ogole to najlepiej zlozyc ofiare z jakiegos domowego zwierzatka ku czci Canona a w pierwsza pelnie ksiezyca odtanczyc taniec z aparatem wokol statywu rozstawionego gdzies w srodku lasu .. znikaja wszystkie hot pixle, dead pixle i kto wie co jeszcze

panowie, troche powagi

AdamAGP, "sensor clean" to funkcja dzieki ktorej otwiera sie migawka odslaniajac matryce abys mogl ja np. gruszka wyczyscic..
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 05-02-2007 o 20:01

Początki nałogu Awatar Arek Piekarz
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Czy ta metoda na mapowanie działa też w 20D? Czy jeśli wyjmę wszystkie bateryjki, nie wyzeruje mi się licznik zdjęć? Domyślam, że ustawienia aparatu także zostaną zresetowane.
    40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
    Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
    Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
    Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl

jakcie
    Guest

Domyślnie

zrobiłem to i działa. Za niedługo zabiorę się za 30tkę

Początki nałogu Awatar Arek Piekarz
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Nie zadziałało z moją 20-tką. Trzymałem aparat bez baterii przez ok. 24 godziny, po włożeniu ich włączyłem czyszczenie sensora na 30 sekund, po czym zrobiłem testową fotkę i... wciąż widzę stare hoty. No cóż, nie przeszkadzają mi one w 99% zdjęć, więc będę z tym żył ;-)

Co ciekawe, aparat zapamiętał wszystkie swoje ustawienia! Japończycy to skubane stworzenia... ;-)
    40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
    Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
    Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
    Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl

Początki nałogu Awatar SimOn!
    Miasto
    3Miasto

Domyślnie

Zachęcająco to brzmi, muszę zaaplikować tą kurację mojej 10, szczególnie jak przeglądam nocne zdjęcia z weekendu sporo jest zielonych i czerwonych "gwiazd".
    Cała akcja wydaje się mocno prawdopodobna bo mi na monitorze lcd też pojawił się i potem znikł sam z siebie hotpixel.

Arek: może potrzymaj dłużej puszkę bez baterii aż całkowicie "ucieknie" napięcie i ustawienia się zresetują, to jest zdaje się cały myk tej operacji.
    Ostatnio edytowane przez SimOn! ; 24-07-2007 o 15:00
    podpis...

Dopiero zaczyna Awatar DigiFoto
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No i proszę co potrafi zrobić brak jednego małego programiku do mapowania, który każdy powinien dostać na dzień dobry razem ze sterownikami aparatu. Urban legend to chyba za mało powiedziane - toż to pod egzorcyzmy podchodzi. Mój biały stuck pixel w 10d jak był widoczny tak nadal jest i żadne pierdoły z bateriami tu nie pomogły. Pozostaje http://www.e-csi.pl/ Tak na marginesie mogliby dać na stronie jakiś orientacyjny cennik usług.

Na rec.photo.digital można znaleźć coś takiego:

http://groups.google.pl/group/rec.ph...0378a090275822

I cytat odpowiedzi Canona: "None of Canon's EOS Digital SLR cameras have the ability to map pixels on their own."
    To tyle na kwiecień 2006. Może się coś zmieni
    Ostatnio edytowane przez DigiFoto ; 25-07-2007 o 10:06

Choice
    Guest

Domyślnie

Witam serdecznie,

Moj pierwszy post tutaj zarazem odswiezajacy temat. Body 40D. Mialem paskudnego hot'a, ktory ujawnial sie juz przy ISO 400 i krotkich czasach ekspozycji. Zdjecia przy swietle dziennym i "red devil" ! Zastosowalem kuracje. Obydwie baterie wyjete na 24h. Czyszczenie matrycy z zalozonym szklem - efekt - "red devil" zniknal... Wykonywalem zdjecia tych samych kompozycji z tymi samymi wartosciami ISO, przeslony i czasu. W dekiel tez strzelalem, ale to nie mialo az tak wielkiego znaczenia jak normalne uzytkowanie. Mysle, ze w takich przypadkach kiedy hot naprawde przeszkadza, warto sprobowac tych egzorcyzmow

Pozdrawiam,

Rafal
    Ostatnio edytowane przez Choice ; 13-02-2008 o 23:07

Domyślnie

Czy jeśli usunie (zmapuje) się hoty za pomocą włączenia trybu ręcznego czyszczenia matrycy to mogą one pojawić się ponownie np. po wyczerpaniu baterii ? Czy mapowanie wykonane tym sposobem jest trwałe ?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Miałem 7 hotów w 40D. W tym 5 obok siebie w kształcie krzyża. Pozostałe 2 są pojedyncze i praktycznie niewidoczne.
    Włączyłem czyszczenie matrycy na niecałą minutę. Zniknęło 5 hotów w kształcie krzyża. Pozostałe mi nie wadzą. Jest super.
    Nie wyjmowałem żadnych baterii! Po co?
    Postapiłem zgodnie z opisem: http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=26821770

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Kiedyś na dpreview czytałem próby rozgryzienia fenomenu tych egzorcyzmów. Jeden wariant wydaje się w miarę sensowny. Funkcja sensor clean, oprócz podniesienia lustra i otwarcia migawki, powoduje rozładowanie matrycy w celu zapobieżenia przyciągania przez nią drobin kurzu podczas czyszczenia. I tu pojawiła się koncepcja, mianowicie, że egzorcyzm nie tyle mapuje 'hot pixele' co pomaga pozbyć się 'stuck pixeli' usuwając z nich nagromadzony ładunek. Ale ile w tym prawdy to nie mam pojęcia :-)
    Body, stałki, zoomik

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów