wpadlem na pomysł by sprawdzić aparat w telefonie na ewentualność hot pikseli, tylko jak to zrobić by wydłużyć czas ekspozycji?
wpadlem na pomysł by sprawdzić aparat w telefonie na ewentualność hot pikseli, tylko jak to zrobić by wydłużyć czas ekspozycji?
aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L
Canon 400d przewyższa znacząco 350d pod względem systemu czyszczenia matrycy? Bo tam się chwalą tymi ultradźwiękami. Czy to lipa? 350d ma w ogóle jakiś system czyszczenia matrycy?
Podstawy Fotografii m.in: Ekspozycja w fotografii, także obróbka i Retusz zdjęć, Wyostrzanie dwupoziomowe, Kadrowanie - zdjęć. Porady jak: Wybór aparatu oraz Obiektywy fotogrficzne. Techniki: Fotografia makro i Fotografia portret
Wyższa Szkoła Zarządzania i Administracji w Tarnowskich Górach
ma gruszkowy :-)
jedyne czym moze sie pochwalic 400d to system af, a konkretnie srodkowy sensor krzyzowy.. to jest jedyna rzecz jakiej brakuje mi w 350d - inne wodotryski, jak wiekszy ekranik (kosztem drugiego co dla mnie jest wada) czy "system czyszczenia" to IMO zawsze beda tylko wodotryski..
edit: rozdzielczosc 10mp - tu jeszcze moze jest "+" dla 400d ale 8mp to tez czasem az nadto![]()
Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 03-02-2007 o 14:50
nie rozumiem ludzi którym przeszkadza nadmiar MPX jak komuś za dużo zawsze moze przestawić rozdzielczość na Small i po problemie a odwrotnie juz się nie da :-)
Wiecej MPX to zaleta
a czy ja napisalem ze mi przeszkadza czy ze to "+" dla 400d![]()
aparat zawsze robi zdjecie w maks. rozdzielczosci, dopiero potem wg. algorytmu oprogramowania zmniszjsza je do odpowiedniego rozmiaru.. troche jak resize w PS tylko ze to juz ingerencja softowa w zdjecie i co za tym idzie - lekki spadek jakosci.. w PS'ie tez przeciez wyostrzasz zdjecie po zmniejszeniu, prawda??
nie zawsze - w 400d akuratnie tak, w kompaktach z 10mp upchnietych na matrycy 1/2,5 cala nie![]()
400d ma trochę większą matryce niż 350d, ale te 8mpix całkowicie wystarczy jaka dla mnie. Za chwilę będzie 450d albo 500d z 12mpxi lub więcej.
Odwołując się do powyższego przykładu podanego prze Kubak82 pomyśl jak muszą być te piksele naciśnięte tam, co w efekcie może powodować więcej szumów i po co to, po to żeby ludzie myśleli że to lepszy aparat niż ten z 5mpix, a szumy producenci niwelują softem.
Ostatnio edytowane przez AdamAGP ; 03-02-2007 o 17:11
Podstawy Fotografii m.in: Ekspozycja w fotografii, także obróbka i Retusz zdjęć, Wyostrzanie dwupoziomowe, Kadrowanie - zdjęć. Porady jak: Wybór aparatu oraz Obiektywy fotogrficzne. Techniki: Fotografia makro i Fotografia portret
z ciekawości przejrzałem swoje zdjęcia - mam 1 hot ruchomego, raz tu raz tam, podejrzewam, że się przemieszcza gdy ładuję baterię i wtedy ją wyjmuję z body