Cytat Zamieszczone przez shaqi
tak 24-105 jest dluzszy
ale krutki to on na cropie nie jest

dlatego dlamnie 17mm (28mm) jest wazne i wole krocej niz mialo by niebyc szeroko

a dla 15mm (24mm) to sklonny bym byl zaplacic jeszcze skroceniem dlugosci do 70 czy nawet 60mm

a twoj 24-105 na cropie to kaszka z mleczkiem (38-168) ani to dlugie ani to szerokie

na FF to mozna polecac jako spacer zoom ale nie na cropa
Wszystko zależy od tego jakie zdjęcia (w jakich warunkach) robi się zdjęcia. Ja kupowałem go jako obiektyw do wszystkiego i te kilkadziesiąt milimetrów w dłuższą stronę, przydaje mi się bardziej niż te 10 milimetrów z krótszej.
A co do 17-85 (no w końcu trzeba się trzymać tematu), to naprawdę dobrze mi się nim robiło zdjęcia i nie zauważyłem problemów z jakością optyczną (ale jestem tylko w miare zaawansowanym amatorem, nawet nie jakimś półpro...) i zdjęcia mi się podobały (tzn. czasami udawało mi się zrobić ujęcie które chciałem zrobić, ale to raczej moj problem... w koncu aparat tylko pomaga w robieniu zdjęcia). Przez miesiąc użytkowania miałem okazję trochę nim porobić zdjęć i miałem tylko 2 rzeczy które mnie uwierały , długi kawałek - ważny w spacer zoomie, i światło - ważne w słabych warunkach świetlnych. Patrząc na wykresy, zdjęcia cegieł itp. jest to niezbyt dobry obiektyw, ale ja naprawdę nie miałem takiego wrażenia. Choć sądzę, że miałbym większe problemy przy zdjęciach ze świątyni (w lutym) jakbym miał nadal 17-85, a nie 24-105...

PS. Ale to tylko moje zupełnie nie profesjonalne przemyślenia... :smile: