Jeśli mowa o Bibble w tym kontekście to warto zwrócić uwagę że profile (zwłaszcza z najnowszego) Bibble kolorów dla Canona dają najlepsze rezultaty spośród wszystkich jakie testowałem dla RAW-ów CHDK Canona.
A sam obrazek wynikowy...cóż czegoś mu brak nawet po gmeraniu w każdym nawet parametrze. Dziwne ale jakieś "zgrubne" wydają mi się te obrazki, mało zwiewne, brak im subtelności - nie wiem jak to nazwać stąd być może wykoślawiam istotę sprawy. Być może trzeba zupełnie inaczej podchodzić do sprawy niż w innych edytorach.
Moja uwaga o profilach może się przyda tym którzy walą głową w mur przy próbie oprofilowania aparatu na potrzeby rawtherapee. To zabawa równie frustrująca jak w przypadku tworzenia w domu profili dla C1 i Rawshootera. Tajemnica profili z Bibble tkwi pewnie w wbudowanych krzywych kolorów, w każdym moją uwagę zwróciło istnienie dość skomplikowanych krzywych zapisanych w profilach. Czy ktoś ma jakieś pozytywne doświadczenia w profilowaniu dla RT ? Choć to off topic zapytałbym też jak to się miało do profilowania C1 lub Rawshootera ?
Dręczy mnie bowiem jak rozgryźć te profile nie wynajmując Magne Nielsena![]()