Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 77

Wątek: Nowy edytor RAW - rawtherapee

Początki nałogu

Domyślnie

Bibble ma dla mnie dyskwalifikującą (dla mnie- naturalnie) wadę: nie otwiera plików konwertowanych do DNG. W każdym razie tak było do niedawna, jeśli tkwię w błędzie proszę mnie poprawić.

Bywalec Awatar My Nick
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

http://www.rawtherapee.com/

Nowa niestabilna wersja i zmiana w licencji. Może ktoś coś doda.
    Canon EOS 400D Canon 17-55 f2,8 IS USM Canon 70-200 f2,8

Początki nałogu Awatar quail
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Niestabilna to mało powiedziane. Wywala się już po kilku minutach ruszania suwakami albo i jeszcze na etapie generowania podglądów. Poza tym pieruńsko wolno działa.

Coś już napisał

Domyślnie

Ja do tej pory tylko amatorsko wywoływałem (czy li w małych ilościach), ale jak trzeba było 200 fotek to ten Rawtherapee zrobił swoje. Choć nie podoba mi się, że wszystko jest oparte o suwaki.
    Nowa wersja jeszcze mi się nie wywaliła, a co do prędkości, to niestety nie mam do czego porównać.
    Katalog z fotami tymi 200 fotami ładuje się jakąś może minutę, czy półtorej.

Po zmienieniu ustawień na dziesięciu miniaturach, efekt widoczny jest właściwie natychmiast, więc chyba coś tam poprawiają.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

A sprawdzał ktoś, czy otwiera pliki z 5D mk2?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    podbeskidzie

Domyślnie

czy ktoś odpalił wersję 64 bit na linuxie, a jeśli tak to jak ?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Kupiłem 5D Mark II i jest tak jak się obawiałem - mój ulubiony RawTherapee nie czyta jego RAW-ów.
    Jest jakaś nowsza wersja programu, albo aktualizacja?

Początki nałogu
    Miasto
    Jelenia Góra/Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ciekawski Zobacz posta
    Kupiłem 5D Mark II i jest tak jak się obawiałem - mój ulubiony RawTherapee nie czyta jego RAW-ów.
    Jest jakaś nowsza wersja programu, albo aktualizacja?
    Dziwne, bo mi otwiera RAW jak i sRAW z 5D II (v2.4.1 oraz v3a1). Używam Linuxa.

Początki nałogu Awatar Demonos
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Po pierwsze to chciałem przywitać się jako nowy :-) Od piątku tj. 3 czerwca, jestem posiadaczem C50D. Właśnie zaliczam przesiadkę z Pentaxa K10D.
    (na marginesie, to szkoda mi 3 rzeczy z K10 - uszczelnień, stabilizacji matrycy [ech, 1/4s i nie ma strachu, że poruszone], dalmierza, który daje potwierdzenie ostrości z każdym manualnym obiektywem).

Ale do rzeczy.
    Własnie testuję nową wersję Rawtherapee - 30B1.33 pod Debianem 64bit.
    Chwilę wcześniej testowałem Alfy (z Rawtherapee bawię się od 2008).

I muszę powiedzieć, że chłopaki zrobili kawał dobrej roboty.
    Stabilności jeszcze odrobinę brakuje, ale jest bardzo dobrze.
    Najbardziej widoczne zmiany to np. interface, który daje możliwośc pracy np. w trybie single tab - czyli w oknie edytora mamy pasek z miniaturami - klik w miniaturę i od razu mamy obraz do edycji.

Jest szybko - zmienili algorytm tworzenia thumbnail'i i tworzą się migusiem i są dobrej jakości.
    Po drugie, nie ma obecnie takiej kaszy w edytorze jak w wersji 2.4. Wg. mnie to nie był problem z jakością przetwarzania samego pliku, tylko kwestia, w jaki sposób rawtherapee renderował obraz wyświetlany. Po przesłani TIFFa do Gimpa tej kaszy nigdy nie było.

Inne nowości to np. zabawa z krzywymi tonalnymi, edycja w przestrzeni Lab też na krzywych, nowy algorytm demosaicowania - Amaze - naprawdę amazing :-), nowy sposób wyostrzania - obok unsharp mask mamy metodę RL Deconvultion, która daje przyjemne, naturalne efekty wyostrzenia - jest mniej agresywna niż Unsharp Mask.

Rozszerzyła się paleta algorytmów resamplingu przy skalowaniu (nota bene wg. mnie Rawtherapee duuuuuużo lepiej sobie radzi z tym zadaniem, korzystając z tych samych metod, niż Gimp - na poziomie ImageMagic'a rzekłbym). Mamy teraz do dyspozycji: Nearest, Bilinear, Bicubic, Bicubic (Softer), Bicubic (Sharper), Downscale (Better), Downscale (Faster) i Lanczos i sporo innych różnych drobiazgów.

Wg. mnie też mniej muli system (mam 2GB pamięci).
    Kawał dobrej roboty zrobili chłopaki i czekam na w pełni stabilną wersję :-D.
    Jeszcze tylko Gimp 2.8 z obsługą 16bit i nowym oknem i narzędziami i całą masą innych nowości i będzie fajnie (ale Gimp stabilny to raczej nie wcześniej niż w grudniu tego roku).

Pozdr.
    Demonos
    1Ds mkII, 50D + S35/1.4 | C10-22 /3.5-4.5 | C 28-105/3.5-4.5 USM | C24/2.8 | CZJ Pancolar 50/1.8 |Petri 50/2.0 | Metz 58 AF-2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Demonos Zobacz posta
    Własnie testuję nową wersję Rawtherapee - 30B1.33 pod Debianem 64bit.
    Chwilę wcześniej testowałem Alfy (z Rawtherapee bawię się od 2008).

I muszę powiedzieć, że chłopaki zrobili kawał dobrej roboty.
    Ponieważ też używam linuxa, próbowałem różnych rozwiązań do wywoływania raw-ów: Ufraw, Digikam, Rawstudio. Po krótkiej ekscytacji Rawtherapee wróciłem jednak do DPP. W RT brak mi obsługi ALO i automatycznej korekcji wad obiektywów. Ponadto jakoś nie mam zaufania do algorytmów demosaicowania innych niż producenta sprzętu. Nie mówię, że RT jest zły - ma mnóstwo fajnych suwaczków tyle, że ja z nich rzadko korzystam. Jeżeli w pojedynczych przypadkach trzeba coś poprawić, to DPP mi w zupełności wystarcza. Ale ja amator jestem .
    550D + 17-85mm f/4-5.6 IS USM

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów