Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 77

Wątek: Nowy edytor RAW - rawtherapee

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Wątek stary straszliwie ale odświeżam. Rzuciłem okiem na to, co się dzieje z tym programem. Przez ten rok z kawałkiem spory postęp nastąpił. Sprawdźcie sami http://www.rawtherapee.com/
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Niby wszystko ma... Ale nie chce mi się uczyć... UFRaw też się nieźle rozwinął i mi starcza... (fakt, że nie ma przeglądarki wbudowanej, ale tak nawet wolę).
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Właśnie uruchomiłem RawTherapee, obrobiłem kilka fotek i hm... póki co zostaję przy nim wygodny, szybki, dużo "ficzerów". Wcześniej próbowałem jedynie RAWstudio, ale jakoś mi nie podpasowało.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Hmm, no chyba rzeczywiście powoli zaczyna się to do czegoś nadawać , przynajmniej jeśli chodzi o efekty obróbki. Workflow jeszcze ciągle nie ten... wrzucenia w niego i szybkiej obróbki kilkuset fotek ciągle sobie nie wyobrażam. Ale obserwuję, obserwuję... ;-)

Początki nałogu
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

Pojawiła się wersja 2.3 - dodano m.in. język polski

Changelog:

* Image resizing tool
    * Vignetting correction tool
    * Local contrast enhancement tool
    * Auto Crop and Fill option in the rotation tool
    * Multi-language support (already included in package: English, German, Hungarian, Latvian, Spanish, Italian, Dutch, Swedish, Russian, Polish, Czech, Slovak)
    * Channel mixer
    * Deconvolution based sharpening
    * VNG-4 interpolation of dcraw to reduce maze on Olympus raw images
    * Selectable guide lines when cropping
    * Enhanced auto and spot white balance
    * Support for new cameras (DCRaw 8.82/1.398)
    * Windows Vista support
    Aparacik, szkiełeczka, lampeczka i plecaczek...

Domyślnie

na pierwszy OKA mego to wypasik, jak ACR w sumie, opcji może nawet więcej, co do jakości jpg/tiff po konwersji nie wypowiadam sie na razie.
    5d grippen
    17-40L 24-70L 70-200L 35L 85L 135L 580exII+danonek ...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

RT różnych "features" miał dużo już w poprzednich wersjach. Problem w tym, że jakość generowanych przez niego zdjęć była jakaś nie taka - głównie brzydkie przejścia tonalne, oprócz tego szumy większe niż w innych i ogólnie obraz jakiś taki chropowaty. No i prędkość działania taka sobie.

Oczywiście z bardzo dużym prawdopodobieństwem wina po mojej stronie.

Początki nałogu
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

Trwają prace nad wersją 2.4...

Pierwsza wersja rozwojowa 2.4 zawiera takie zmiany:
    * Full EXIF support: The long-waited feature is here, RawTherapee is able to import EXIF data from RAWs and export to the output image formats, including TIFF. RT supports Makernotes, and standards compliance is improved.
    * EXIF Browser: Browse, edit, delete the original EXIF tags. The possibility to record additional tags (like author, copyright and comment) is also available.
    * IPTC tag support
    * More input ICC profile options
    * A new highlight recovery method ("CIELab Blending"), that promises better recovery of color information
    * Histogram now corresponds to cropped area
    * Runtime theme switching: The look ("skin") of RT can be changed, and you don't even need to restart the program. RT will be packed with new themes, too.
    * Lots of other minor (and not-so-minor) tweaks: bugfixes, eye-candy, some new GUI icons, performance improvements, etc...

Druga wersja rozwojowa jest w trakcie tworzenia (nie ma jej do pobrania). Oto zmiany jakie już dokonano:
    * Caching of thumbnails: The file browser is faster than ever, gives an excellent user experience.
    * Ranking in file browser: 1 star... 2 star... up to 5, happy time. Rank your files and browse them by these ranks.
    * Filter by EXIF: Search and filter your images by their EXIF data. Various fields can be set to narrow the list of hits.
    * Move to trash / delete permanently / rename functionality in file browser: Basic file operations are requested a lot, so here they come!
    * File monitoring: RawTherapee watches you... if files are deleted/renamed in the file system, RT synchronises them with its database.
    * Separating the core and the GUI: Sometimes it happens that big changes can't even be noticed. This one won't show you itself, but will influence the future a lot.
    * Fixes: Several bugfixes (for example: spot WB, 16 bit TIFF output, etc...)
    Aparacik, szkiełeczka, lampeczka i plecaczek...

Bywalec Awatar My Nick
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Mi wyskakuje błąd z aplikacją it.exe.
    Canon EOS 400D Canon 17-55 f2,8 IS USM Canon 70-200 f2,8

Bywalec
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

no wlasnie tez zainstalowlaem i przy probie odczytu jakiejs fotki program sie zawiesza - blad it.exe
    czy ktos wiec co jest grane ?
    Canon 450D + 18-55 IS + 55-250 IS, Sandisk SDHC EXTREME III 4GB

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów