Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Wątek: TTL, E TTL, E TTL II, A TTL...

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez

Kupa albo nie kupa - to fotograf celuje i naciska * i to od niego zalezy czy dobry punkt do zmierzenia i zablokowania wybierze.
    Jesli fotograf chce miec dobrze oswietlona czarna ozdobe na bialej scianie - to zablokuje na nia, nie
    Co to znaczy dobrze oświetloną ? Dobrze "odwzrowaną" chyba ? No to właśnie będzie miał źle odwzorowaną, bo poza * trzeba jeszcze użyc głowy. Inna sprawa że ponieważ do pomiaru błysku i tak zawsze stosowana jest matryca, więc * nie koniecznie musi dac dobrą ekspozycję nawet jak się mierzy okolicą aktywnego punktu AF na szarą kartą - jak to matryca...

Klasyczny przyklad - slub. Mozna zablokowac na suknie (stereotypowo biala), wtedy blysnie leciutko, garnitur pana mlodego (stereotypowo czarny) zginie w mroku, mozna zablokowac na garnitur - wtedy panna mloda bedzie sie swiecila jak ufo ... ja blokuje na twarze.
    Traktując FEL ja pomiar punktowy to i jeden i drugi (na suknie i garnitur) jest do kitu, twarz też zazwyczaj odbija więcej niż 18% więc osobiście daję korekcję +1/2 EV. Tyle że IMHO nie należy FEL'a traktowac jako substytutu pomiaru punktowego, bo nawet przy wybraniu punktowego (pseudo - w niższych korpusach, wiadomo że chodzi o 9%), błysk jest i tak mierzony _całą_ matrycą, oczywiście z uwzględnieniem aktywnego punktu AF. Generalnie super dokładnych ekspozycji z E-TTL'u (ani żadnego innego) się nie dostanie i trzeba się z tym pogodzic IMHO...

[ Dodano: 10-11-2004 ]
    Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Klasyczny przyklad - slub. Mozna zablokowac na suknie (stereotypowo biala), wtedy blysnie leciutko, garnitur pana mlodego (stereotypowo czarny) zginie w mroku, mozna zablokowac na garnitur - wtedy panna mloda bedzie sie swiecila jak ufo ... ja blokuje na twarze.
    Jest jeszcze FEC. Można mierzyć na biały i dać +2.
    Nawet trzeba ;-)
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Co to jest FEL i FEC? Bo w G5 chyba tego nie ma?
    1: Canon G5 + Speedlite 420EX, tuleja 52mm; UV Marumi MC-WPC 52mm; CF Kingston 512MB+32MB; torba; Velbon DX888; baterry pack
    2: Praktica LB, CarlZeiss 35/2.8; Pentacon 50/1.8; Pentacon 200/4; pierścienie makro; osłona przeciwsłoneczna

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez NimnuL
    Co to jest FEL i FEC?
    FEL - Flash Exposure Lock - blokada ekspozycji dla błysku
    FEC- Flash Exposure Compensation - kompensacja ekspozycji dla błysku

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

p13ka, Dzięki ... takie to proste No i wystepuje w G5
    1: Canon G5 + Speedlite 420EX, tuleja 52mm; UV Marumi MC-WPC 52mm; CF Kingston 512MB+32MB; torba; Velbon DX888; baterry pack
    2: Praktica LB, CarlZeiss 35/2.8; Pentacon 50/1.8; Pentacon 200/4; pierścienie makro; osłona przeciwsłoneczna

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu
    Inna sprawa że ponieważ do pomiaru błysku i tak zawsze stosowana jest matryca, więc * nie koniecznie musi dac dobrą ekspozycję nawet jak się mierzy okolicą aktywnego punktu AF na szarą kartą - jak to matryca...
    I wlasnie po to jest histogram, podglad, i szybkie myslenie 8) , oraz ostatecznie - RAW.

twarz też zazwyczaj odbija więcej niż 18% więc osobiście daję korekcję +1/2 EV.
    Nie obchodzi mnie ile twarz odbija, chodzi o to by to walsnie twarz byla dobrze 'oswietlona' (czy jak wolisz - odwzorowana ). Ja mierze 'obszarowo' czy FELem na to co chce miec dobrze 'oswietlone' , nie wnikam w cyferki ile co swiatla odbija. I jakos udaje sie zrobic dobrze naswietlone zdjecie ... farta mam czy co?

Generalnie super dokładnych ekspozycji z E-TTL'u (ani żadnego innego) się nie dostanie i trzeba się z tym pogodzic IMHO...
    I wlasnie po to jest RAW - dociagac niedociagnieta niedokladnym pomiarem ekspozycje 8) . Przy fleszu RAW tez jest uzyteczny ale nieco mniej.

Coś już napisał Awatar malwes
    Miasto
    okolice Warszawy

Domyślnie Odp: TTL, E TTL, E TTL II, A TTL...

Taka off topicowa refleksja mnie naszła...aż 10 lat minęło od tego wątku - a temat nadal jest dla wielu osób niezrozumiały....

Tak swoją drogą cytowany link do "Flash Photography"...był tutaj załączany a w zasadzie każdy odczytał te informacje inaczej.
    TTl, A-TTL - to są systemy, które powstały do analogowych aparatów.
    W cyfrowkach, zwłaszcza EOSowych - nie było nigdy ani TTL ani ATTL tylko ETTl i ETTL II
    Z tego co tam napisane, już ten początkowy ETTL współpracował z aktywnym punktem AF.

Kurczę, jak ten czas leci...10 lat...jakieś noworoczne rozmyślania, za co przepraszam z góry
    Pozdrawiam,
    Gosia
    Moja pasja
    Facebook

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: TTL, E TTL, E TTL II, A TTL...

Cytat Zamieszczone przez malwes Zobacz posta
    Taka off topicowa refleksja mnie naszła...aż 10 lat minęło od tego wątku - a temat nadal jest dla wielu osób niezrozumiały....
    To jeszcze nic, bo w koncu nazwy sie zmienialy od TTL do ETTLII, a takie GO wraca caly czas jak bumerang, chociaz od dawna nic sie w tej materii nie zmienilo
    Ostatnio edytowane przez Usjwo ; 16-12-2014 o 16:23

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów