Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: TTL, E TTL, E TTL II, A TTL...

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

tpop, coś Ty, to świetna zabawa, ale trzeba myslec.
    1: Canon G5 + Speedlite 420EX, tuleja 52mm; UV Marumi MC-WPC 52mm; CF Kingston 512MB+32MB; torba; Velbon DX888; baterry pack
    2: Praktica LB, CarlZeiss 35/2.8; Pentacon 50/1.8; Pentacon 200/4; pierścienie makro; osłona przeciwsłoneczna

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

z tego co się orientuję, E-TTL oznacza evaluative TTL, czyli pomiar światła dokonywany jest (przy pomocy przedbłysku) w punkcie ustawienia AF (niekoniecznmie centralny) i do pomiaru tego aparat stosuje pomiar macierzowy, iluś-tam polowy, w zależności od aparatu. E-TTL różni się tym, że przy obliczeniu mocy błysku uwzględniona zostaje odległość ogniskowania aktywnego punktu AF.

A-TTL nie wiem niestety , kojarzy mie się tylko z average, znów w stosunku do pomiaru światła.

[ Dodano: 08-11-2004 ]
    upss...
    pomyłka, sprawdziłem w linku i wyszło advanced TTL
    dobra i taka nauka :wink:
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez NimnuL
    tpop, coś Ty, to świetna zabawa, ale trzeba myslec.
    od razu myślec... chyba najlepsza jest metoda prób i błędów przy cyfrówce, bo ja nigdy nie umiem dobrze na oko ocenić odległości. Raz się wstrzelić a potem kompensować tak próbuje z 300EZ z 300d i efekty mnie zadowalają (pewnie mam małe wymagania).

BTW. A-TTL jest od advanced
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Tomasz Golinski, ja w G5 na szczescie moge podejrzec na jaka odleglosc AF wyostrzył ... generalnie wystarczy na oko ocenic odleglosc ... kazdy chyba potrafi powiedziec czy to sa 2 czy 3m ... mniej wiecej. I to wystarcza.
    1: Canon G5 + Speedlite 420EX, tuleja 52mm; UV Marumi MC-WPC 52mm; CF Kingston 512MB+32MB; torba; Velbon DX888; baterry pack
    2: Praktica LB, CarlZeiss 35/2.8; Pentacon 50/1.8; Pentacon 200/4; pierścienie makro; osłona przeciwsłoneczna

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Vitez, możesz wytłumaczyć na czym polega nauczenie się ETTLa? Są do tego jakies artykuły czy metodą prób i błędów się dochodzi do sedna? Oraz dlaczego zalecasz uzywanie blokady ekspozycji (to chyba robi *, przynajmniej u mnie)?

Pytam bo jutro prawdopodobnie dostane 420EX do G5.
    Dzieki
    Opisze ci ogolnie - ETTL lapie pomiar swiatla centralnym punktem ostrosci. W sumie nie wiem jak tam w G5, czy zlapie tam gdzie ramka czy jednak samym centrum kadru, ale i tak radze nie przesuwac ramki AF a celowac srodkiem i przekadrowywac. I tu jest pulapka - po przekadrowaniu pomiar lampy zlapie tam gdzie mamy nowe miejsce punktu ostrosci, mimo ze ostrosc zlapalismy na cos innego (przed przekadrowaniem). Dlatego najprostsza metoda dzialania z centralnym punktem ostrosci i lampa to:
    - zlapac ostrosc na interesujacy nas punkt
    - uzyc blokady ekspozycji lampy ( * ) na ten punkt, lub na ten punkt ktory chcemy miec prawidlowo oswietlony (w zaleznosci od pomyslu na zdjecie, nie zawsze musi byc to ten sam punkt na ktory lapiemy ostrosc)
    - przekadrowac
    - docisnac spust migawki robiac zdjecie

Co do punktu w ktorym lapie ETTL - nie jestem pewien ale kilka razy natknalem sie na informacje ze lapie on i mierzy zawsze w centralnym punkcie ostrosci, nawet jesli ustawiony jest inny aktywny punkt AF i to moze prowadzic do niezlych zmylek.

Co do tabelki iso vs przyslona vs LP vs odleglosc to Tomek podal dorba metode - prob i bledow. Oprocz probowania rowniez same obliczenia i korzystanie z tabelki wymaga troche czasu, potem strzelic zdjecie, sprawdzic czy w miare dobrze naswietlilo, jesli nie to wprowadzanie korekt itp... ogolnie manualny system blysku nie jest dla tych co sie spiesza i tylko najwieksi wymiatacze maja miarki w oczach a wbudowany kalkulatorek w mozgu dzieki wieloletniej praktyce i potrafia zupelnie szybko sobie radzic z manualna lampa np na slubie... dlatego jesli ktos nie ma takiej wieloletniej praktyki a wie ze moze nie miec czasu na obliczenia i strzaly probne - niech zapomni o tego typu oszczednosciach i zainwestuje w lampe z ETTL - lepiej raz porzadnie wydac niz miec pozniej setki zle oswietlonych zdjec z lampa.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Vitez, możesz wytłumaczyć na czym polega nauczenie się ETTLa? Są do tego jakies artykuły czy metodą prób i błędów się dochodzi do sedna? Oraz dlaczego zalecasz uzywanie blokady ekspozycji (to chyba robi *, przynajmniej u mnie)?

Pytam bo jutro prawdopodobnie dostane 420EX do G5.
    Dzieki
    Opisze ci ogolnie - ETTL lapie pomiar swiatla centralnym punktem ostrosci. W sumie nie wiem jak tam w G5, czy
    Coś bredzisz, poczytaj wspomniany przeze mnie faq....
    E-TTL zawsze mierzy matrycą z przypisaniem największej wagi to pól matrycy leżących w pobliżu aktywnego punktu ostrości (a nie samym punktem ale rozumiem że o to Ci chodziło). Centralnym punktem (a raczej polami matrycy leżącymi w jego pobliżu) mierzy tylko i wyłącznie w momencie jak obiektyw jest przełączony na MF.
    Oczywiście w sytuacji kiedy się ten centralny punkt ma wybrany jako jeden i jedyny to oczywiste jest że w tym miejscu będzie mierzył...

- uzyc blokady ekspozycji lampy ( * ) na ten punkt, lub na ten punkt ktory chcemy miec prawidlowo oswietlony (w zaleznosci od pomyslu na zdjecie, nie zawsze musi byc to ten sam punkt na ktory lapiemy ostrosc)
    Co w momencie jak ten punkt odbija znacząco więcej / mniej światła niż 18% ? Np. jest białą albo czarną ścianą ? Kupa tak zwana...

Co do punktu w ktorym lapie ETTL - nie jestem pewien ale kilka razy natknalem sie na informacje ze lapie on i mierzy zawsze w centralnym punkcie ostrosci, nawet jesli ustawiony jest inny aktywny punkt AF i to moze prowadzic do niezlych zmylek.
    To poczytaj Eos flash faq zamiast wypisywac takie rzeczy...

strzaly probne - niech zapomni o tego typu oszczednosciach i zainwestuje w lampe z ETTL - lepiej raz porzadnie wydac niz miec pozniej setki zle oswietlonych zdjec z lampa.
    Tu się zgodzę.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Vitez, dziękuję za wyjaśnienie ... postaram się to zapamiętać i wdrozyc w praktyke wkrótce.

Krzychu, skąd te 18%? Czemu akurat taka liczba?

Coś już napisał
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

tyle procent światła odbija wzorzec - szara karta kodaka . na taką szarość jest (a przynajmniej powinien być) skalibrowany światłomierz w każdym aparacie .
    Pozdrawiam,
    Krzysiek
    EOS 1,5 GTD + EF 10-780/1,2 L+ SPIDLAJT 747 EX

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu
    Co w momencie jak ten punkt odbija znacząco więcej / mniej światła niż 18% ? Np. jest białą albo czarną ścianą ? Kupa tak zwana...
    Kupa albo nie kupa - to fotograf celuje i naciska * i to od niego zalezy czy dobry punkt do zmierzenia i zablokowania wybierze.
    Jesli fotograf chce miec dobrze oswietlona czarna ozdobe na bialej scianie - to zablokuje na nia, nie przejmujac sie tym ze sciana wypalona bedzie... jesli chce miec dobrze oswietlona i widoczna fakture bialej sciany z jakas czarna ozdoba -to zablokuje na sciane a czarna ozdoba bedzie czarna plama - fotografia to sztuka kompromisow, albo sklejania dwoch lub wiecej zdjec w PS .

Klasyczny przyklad - slub. Mozna zablokowac na suknie (stereotypowo biala), wtedy blysnie leciutko, garnitur pana mlodego (stereotypowo czarny) zginie w mroku, mozna zablokowac na garnitur - wtedy panna mloda bedzie sie swiecila jak ufo ... ja blokuje na twarze.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Klasyczny przyklad - slub. Mozna zablokowac na suknie (stereotypowo biala), wtedy blysnie leciutko, garnitur pana mlodego (stereotypowo czarny) zginie w mroku, mozna zablokowac na garnitur - wtedy panna mloda bedzie sie swiecila jak ufo ... ja blokuje na twarze.
    Jest jeszcze FEC. Można mierzyć na biały i dać +2.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów