Cytat Zamieszczone przez Vitez
Cytat Zamieszczone przez NimnuL
Vitez, możesz wytłumaczyć na czym polega nauczenie się ETTLa? Są do tego jakies artykuły czy metodą prób i błędów się dochodzi do sedna? Oraz dlaczego zalecasz uzywanie blokady ekspozycji (to chyba robi *, przynajmniej u mnie)?

Pytam bo jutro prawdopodobnie dostane 420EX do G5.
Dzieki
Opisze ci ogolnie - ETTL lapie pomiar swiatla centralnym punktem ostrosci. W sumie nie wiem jak tam w G5, czy
Coś bredzisz, poczytaj wspomniany przeze mnie faq....
E-TTL zawsze mierzy matrycą z przypisaniem największej wagi to pól matrycy leżących w pobliżu aktywnego punktu ostrości (a nie samym punktem ale rozumiem że o to Ci chodziło). Centralnym punktem (a raczej polami matrycy leżącymi w jego pobliżu) mierzy tylko i wyłącznie w momencie jak obiektyw jest przełączony na MF.
Oczywiście w sytuacji kiedy się ten centralny punkt ma wybrany jako jeden i jedyny to oczywiste jest że w tym miejscu będzie mierzył...

- uzyc blokady ekspozycji lampy ( * ) na ten punkt, lub na ten punkt ktory chcemy miec prawidlowo oswietlony (w zaleznosci od pomyslu na zdjecie, nie zawsze musi byc to ten sam punkt na ktory lapiemy ostrosc)
Co w momencie jak ten punkt odbija znacząco więcej / mniej światła niż 18% ? Np. jest białą albo czarną ścianą ? Kupa tak zwana...

Co do punktu w ktorym lapie ETTL - nie jestem pewien ale kilka razy natknalem sie na informacje ze lapie on i mierzy zawsze w centralnym punkcie ostrosci, nawet jesli ustawiony jest inny aktywny punkt AF i to moze prowadzic do niezlych zmylek.
To poczytaj Eos flash faq zamiast wypisywac takie rzeczy...

strzaly probne - niech zapomni o tego typu oszczednosciach i zainwestuje w lampe z ETTL - lepiej raz porzadnie wydac niz miec pozniej setki zle oswietlonych zdjec z lampa.
Tu się zgodzę.