O ile pamiętam w ETTL chodzi o to że lampa bierze pod uwagę nie tylko ilość światła (pomiar TTL klasyczny) ale również ogniskową obiektywu (jeśli ten posiada tzw MTFy), i focus - czyli dopasowuje błysk tak żeby światło było odpowiednie w miejscu gdzie ustawiłeś ostrość. O ile wiem to w Canonach w trybie P lampa jest światłem podstawowym (odwrotnie niż u Nikona, pentaksa czy minolty - gdzie jest priorytet światła zastanego). O ile wiem ETTL nie da ci pełnej swobody priorytetu czasu bo poniżej czasu synchro nie zejdziesz (chyba, że z HSem - błysk doświetlający przy czasach krótszych niż synchro).... Normalnie jak używasz lampy bez nawet TTLa to ustawiasz sobie na tabeli odległość, wyjdzie Ci przysłona i lecisz. W TTL, ETTL czy też innych systemach (PTTL pentaksa, 3D nikona, czy ADI minolty) brane są pod uwagę dodatkowe informacje - jak już pisałem. Dzięki temu zdjęcia są plastyczniejsze i lepiej doświetlone...
ATTL wykorzystywany u Canona w lustrzankach analogowych ... nieco uboższa wersja ETTL.
Stron z opisami tych standardow nie znalazłem a powyzsze to takie zasłyszane informacje ... pewnosci 100% w ich prawidlowosci nie mam.