taki siebie porobilem testy: ogniskowa 85mm, monopod odleglosc okolo 100m czas 1/30sek kilka zdjec z podniesionym lustrem i kilka standardowo - roznica przeszla moje najsmielsze oczekiwania - jak dobrze ze nasze aparaty maja ta funkje 350![]()
taki siebie porobilem testy: ogniskowa 85mm, monopod odleglosc okolo 100m czas 1/30sek kilka zdjec z podniesionym lustrem i kilka standardowo - roznica przeszla moje najsmielsze oczekiwania - jak dobrze ze nasze aparaty maja ta funkje 350![]()
________
Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
Immanuel Kant
Hmmmm.... no nie wiem czy to obiektywny wynik testu czy po prostu większe skupienie fotografującego.
Mirror lock up to się zwykle stosuje przy ogniskowych rzędu 500 i na statywie, żeby wyeliminowac mikrodrgania zpowodowane podnoszeniem lustra. Na monopodzie przy ogniskowej 85 i czasie 1/30 aparacik jest trzymany w rękach. Drgania od lustra? Nie sądzę, żeby miały wpływ - prędzej spsób trzymania aparatu i wciskania migawki. Na statywie - podkreslam na statywie - gdzie wynik testu jest dość obiektywny, z wężykiem, na stabilnym gruncie itp.itd różnice są niezauważalne.
Pozdrawiam
Janusz
EDIT: Niezauważalne dla ogniskowej 85 i czasu 1/30
Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 27-07-2006 o 08:19
janusz masz racje - za szybko napisalem, pozniej przetestowalem na statywie i tutaj nie zauwazylem zadnej roznicy wiec to na monopodzie jest po prostu zbieg okolicznosci. Ale w 100% masz racje.
________
Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
Immanuel Kant