Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Kosztowne wydruki.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Talking Kosztowne wydruki.

Prawie wszyscy zachwycają się Pixmą IP4200, ja również ją pochwalę za jakość i szybkość wydruków. Niestety za jakość trzeba płacić. Trochę siedzę w elektronice, ale nie udało mi się rozpracować blokady elektronicznej na wkładach z atramentem. Reseterów też nie ma.
    Aby trochę zaoszczędzić kupiłem uzupełnienia w Agawie po 30 ml. Na razie drukuje z komunikatem ostrzegającym o kończącym się atramencie. Na długo to nie wystarczy, bo chip się zablokuje, a wtedy pozostaje zasilić budżet Canona o 50 PLN za jeden wkład.
    Podczas druku zdjęć Pixma jest oszczędna, ale kiedy wykonuję nadruk na DVD, a drukuję trochę, pije jak wielbłąd. Jedynym rozsądnym wyjściem jest reset chipa i uzupełnienia, ale na rozpracowanie układu potrzeba czasu. Ile ?. Nie wiadomo.
    Tak więc jak każdy kij ma dwa końce, tak i 4200 ma dwie strony.
    Pozdrawiam
    Dominik.
    Być albo nie być, oto jest pytanie.

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Ja na szczescie nie mam tego problemu bo w ogole nie moge drukowac na plytach CD/DVD. Amerykanski model 4200 zostal wykastrowany z tej opcji ze wzgledow patentowych.
    Nie po to jednak kupowalem Pixme. Chcialem drukowac na papierze.

W kazdym razie jedynym rozsadnym rozwiazaniem jest zasilanie ciagle. Pojawily sie jakies continuous ink systems wyprodukowane przez ping-pongow w dalekiej Azji ale niestety bez czipa. Podejrzewam ze bez czipa drukarka zglupieje.
    Pozostaje czekac az ktos to rozpracuje. Chyba nie ma innego wyjscia w tej chwili.

EDIT: Mialem jeszcze dac link do sklepu w Australii ktory sprzedaje te chinskie wynalazki. Ciekawe na ile to rzeczywiscie jest takie dobre? Kosztuje okolo 85USD czyli prawie tyle co cala drukarka...

http://esandjt.com/shop/index.php?ma...products_id=20
    Ostatnio edytowane przez djtermoz ; 26-07-2006 o 15:11

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Tak, to racja, że po instalacji zbiornika bez chipa drukarka nie będzie pracować, bo próbowałem już tych sposobów np. "podchodzi" wkład od 3000.
    Jeżeli chodzi o druk tylko na papierze foto , to polecam - CP510 lub jeśli ktoś ma więcej kasy - CP710. To drukarki termosublimacyjne, wydruk jest bardzo dobrej jakości, a w dodatku powleczony warstwą ochronną.
    Drukarki te posiadają oprogramowanie pozwalające na podstawowe korekty zdjęcia.
    Koszt drukarki to ok. 170 PLN, koszt papieru na 1 pozycję 10x15 to nieco ponad 1 PLN.
    Wada to tylko maksymalny format 10x15 cm.
    Pozdrawiam
    Dominik
    Być albo nie być, oto jest pytanie.

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Na całe szczęście mam PIXM'ę 4000, gdzie nie ma żadnego chip'a:-) Chociaż z drugiej strony ze względu na problemy z głowicą spowodowane przez zamienniki w poprzedniej drukarce, na razie używam tylko oryginałów i jakoś akceptuję obecne koszty wydruku
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Witam,
    Mam ip 5200 od poczatku 2006 r, gdy wyczepały się orginalne tusze zaczeły się kłopoty z dobraniem odpowiedniego tuszu /dominata purpury/. W maju dostałem komplet tuszy do napełniania które dają idealne wydruki, nie zasychają, porównawcze wydruki są wg. mnie lepsze jak z orginalnych tuszy /klin szry jest szary, a nie z dominatą zieleni/.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    NDM

Domyślnie

czyli uważacie, że np. na http://ssl.allegro.pl/item115901553_...tra_cena_.html
    "KARTRIDZE NIE POSIADAJA CHIPA INSTRUKCJE WYMIANY CHIPA WYSYLAMY NA MAILA PO WYGRANIU AUKCJI"
    to jakaś ściema?

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Ja nigdzie nie moglem znalezc modelu 4000, wiec kupilem Epsona R300 i jestem bardzo zadowolony A do tego ma tanie zamienniki

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

do Szymwal-a, ja też mam Pixmę 5200, ale dopiero po zrobieniu profilu ICC drukarki i monitora mogę normalnie drukować - nie przypadkowo. Piszesz "dostałem komplet tuszy" - czy to znaczy, że kupiłeś jakieś zamienniki w stosunku do zalecanych chromalife 100 (droga eksploatacja) a jakie tusze i gdzie kupiłeś - podpowiedz.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Szymański Adam
    do Szymwal-a, ja też mam Pixmę 5200, ale dopiero po zrobieniu profilu ICC drukarki i monitora mogę normalnie drukować - nie przypadkowo. Piszesz "dostałem komplet tuszy" - czy to znaczy, że kupiłeś jakieś zamienniki w stosunku do zalecanych chromalife 100 (droga eksploatacja) a jakie tusze i gdzie kupiłeś - podpowiedz.
    Jak zmienisz tusze to profile trzeba robić od nowa.

@Szymwal - j.w. - profile niestety

Janusz

EDIT: W sumie to w każdej drukarce trzeba się zdecydowac na tusze i papiery. Porobić profile i trzymać się tego. Problemem jest "trzymanie parametrów" przez tanie zamienniki.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 26-07-2006 o 22:41

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cały problem polegał na tym żeby po napełnieniu nowymi tuszami nie zmieniać profilu drukarki. Wybieram papier Canon Pro i drukuję dowolnym programem do drukowania. Kolory są trochę bardziej nasycone niż na orginalnych tuszach, za to wydruki BW są bez żadnej dominaty/zafarbu/.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów