Filtr polaryzacyjny kołowy, oczywiście
Czy ktoś mógłby coś powiedzieć o jego zastosowaniu zimą ?
Filtr polaryzacyjny kołowy, oczywiście
Czy ktoś mógłby coś powiedzieć o jego zastosowaniu zimą ?
Temat otwarty - pytam o efekty i doświadczenia, bo ja akurat ich nie mam.Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Efekty zimą są takie same jak latem - zmienia kontrast i likwiduje odbicia. Pora roku nie ma znaczenia.
O doświadczeniach poczytasz na forum.
M@riusz
Ostatnio edytowane przez M@riusz ; 25-07-2006 o 21:30
Canon EOS 30D | Canon EOS 7D | Tokina 11-16 AT-X 116 Pro DX f/2.8 | Tamron 17-35 SP AF Di LD IF f/2.8-4 | Tamron 28-75 SP AF XR Di LD IF f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 Di LD Macro | Canon EF 50 f/1.8 | Speedlite 430 EX | Velbon Sherpa 600R | Velbon RUP 4 | Naneu Pro C300
Było tu już trochę na ten tematSporów też.
Wystarczy pamiętać, ze polar zmniejsza kontrasty. Na zdjęciach skutkuje to:
- pomaga w kontroli odblasków do likwidacji włącznie,
- sprawia, że szyba staje się przeźroczysta,
- pogłębia barwy (redukując odblaski),
- wygasza lub osłabia szkodliwe odbicia światła (bliki),
- może wydatnie zmniejszyć niepożądane odbicia, refleksy z powierzchni (jeśli są spolaryzowane)
- wygasza odblaski z wody, szkła, lakieru, asfaltu, drewna, sierści psa itp. itd. dzięki temu można "zobaczyć" to co jest pod wodą w jeziorze lub rzece.
Te wszystkie efekty, w kółko Macieju, to jedno i to samo - zmiana/redukcja kontrastu sceny.
Zimą i latem działa TAK SAMO
Janusz
Zmniejsza kontrast sceny. Może podnosić kontrasty lokalne co powoduje wrażenie większej ostrościZamieszczone przez M@riusz
Janusz
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Jak dobrze ustawić to nic nie zmieni poza zmniejszeniem światła czyli wydłużeniem ekspozycji.
Tego to nie byłbym taki pewny. W ogólnej sytuacji to nie przejdzie. PRzecież polaryzacja może być różna z róznych częsci kadru. No, chyba że go tyłem na przód założyszZamieszczone przez Janusz Body
Jakoś nie słyszałem o naturalnych źródłach polaryzacji kołowej
![]()
niekoniecznie; fotografowales kiedys w gorach; bialy snieg, niebieskie niebo? w takiej sytuacji zdecydowanie zwieksza kontrast scenyZamieszczone przez Janusz Body