Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 89

Wątek: Canon S2 IS - plusy/minusy -

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A propos tych 2 problemów:

Ad. 1. To, że matryca w DSLR-ach nie ma jakiegośtam wyjścia nie wynika z "lustrzankowości" (czyli zasady/istoty działania) aparatu tylko z tego, że takie wyjście nie jest potrzebne. Można wyprodukować lustrzankę z matrycą, która takie wyjście posiada, tylko po co

Ad. 2. Obraz byłby, jak wspomniałem na LCD-ku, ale również aktualne pozostaje pytanie, po kiego grzyba.

Ad 3. Oczywiście, że lepiej kupić kamerę.

Cytat Zamieszczone przez Jac
    wyobraz sobie ze lustro nie jest tam tylko po to zeby bylo ;-)... spelnia dosc wazne funkcje...
    Jakie, poza przeniesieniem obrazu na wizjer optyczny?

poza tym jesli jest podniesione to wtedy jest ciemno w wizjerze i nie dziala AF ;-) jak bys kadrowal ... na LCD... jak bys zapisywal, obrabial (25x8MB na sek) taka ilosc informacji? matryce sa ciut wieksze niz w malpkach - potzrebaby dosc duzych mocy obliczeniowych... i/lub ogromnych pamieci
    Moce obliczeniowe to chyba są. Małpka mojego znajomego (nikon ileśtam) ma 7mpx i kręci filmy, więc chyba daje się to zrobić. Poza tym, jak wiesz wydajność układów cyfrowych podwaja się mniej więcej co 1,5 roku, więc jeśli nawet nie dziś, to przynajmniej w tym względzie jest to kwestia bardzo nieodległej przyszłości.

Ale w dalszym ciągu podtrzymuję zdanie, że tego nie ma co się spodziewać, bo w segmencie DSLR klienci cenią sobie inne atrybuty niż dzwonki/loga/filmiki/mp3.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

poison
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj
    Ale w dalszym ciągu podtrzymuję zdanie, że tego nie ma co się spodziewać, bo w segmencie DSLR klienci cenią sobie inne atrybuty niż dzwonki/loga/filmiki/mp3.
    eeee, zdziwisz sie. dzis szedlem sobie krakowskim rynkiem i tak jak zwykle (chyba to bardziej zboczenie) obserwowalem czym ludzie fotografują. oczywiscie w rekach ziomkow czesto widze ixusy, poweshoty i inne scierwo na ktore pewnie nie jedni maja kredyty 0% w mediamarkt ale za to zolte sqrczybyki nie schodza ponizej 1 tys E i oczywiscie napie....ja tym jakby to byly jednorazowe aparaty kadaka albo inne idiotki. mysle ze czeka nas szybko chybryda lustra z kamerą albo kamery z lustrem bo tak jak wykazaly badania rynku w japonii nasi skosni przyjaciele juz nie chca zeby bateria w komorce dzialala dluzej czy zeby sama komorka byla mniejsza -> oni by teraz chcieli komórke ze stopką pod flesza !!!!! najdrozsza cyfrowke kupisz za maks 3 kafle ale w kraju kwitnacej wisni pewnie siara pokazac sie z takim szajsem (np sony r1 niestety to oni wyznaczaja kierunek i trendy co do elektroniki. na szczescie nie ma juz cisnienia na te ich posrane gry komputerowe bo wtedy tylko wziasc mieczyk i wywalic bebechy
    p.s. no chyba tylko seria PES kreci europe. PS2 rulez :>

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj
    Jakie, poza przeniesieniem obrazu na wizjer optyczny?
    no przeciez napisalem wyzej
    poza tym jesli jest podniesione to wtedy jest ciemno w wizjerze i nie dziala AF
    trzeba by przekonstruowac AF

Ale widze ze sie nie rozumiemy... bo ty mowisz ze sie da, ale twoja argumentacja jest taka - trzeba dorobic wyjscie Video, trzeba zablokowac lustro, trzeba zrobic kadrowanie na LCD, trzeba przekonstruowac AF i dSLR bedzie krecil filmy... idac tym tropem mozna by napisac trzeba dodac dysk twardy i klawiature zainstalowac PS... dodac tuner RTV i naped DVD... i bedzie tez mozna ogladac inne filmy, telewizje i sluchac radia lub tez mp3....

a my chyba rozmawiamy o tym ze w obecnych dSLR sie nieda - po przerobkach konstrukcyjnych, dosc znaczacych to nawet do kompakta mozna by wsadzic lustro ;-)

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wydaje mi się, że wyraziłem się jasno, ale powtórzę. Obaj z Kuchatkiem stwierdziliście, że z samej, jak to nazwałem "lustrzankowości" wynika, że się nie da. Jako podstawową przyczynę podaliście istnienie lustra, które, jak powszechnie wiadomo, zasłania matrycę. Otóż przyczyny tego, że się tak nie robi leżą gdzie indziej niż w zasadzie działania tego typu aparatów. To, że żaden z obecnie produkowanych DSLR-ów nie kręci filmów chyba jest jasne dla wszystkich i, w moim przekonaniu, nie o tym jest ta dyskusja.

Zwróć uwagę, że pojawiły się już DSLR-y z podglądem na LCD, także w układzie, w którym ten obraz jest dostarczany przez główną a nie dodatkową matrycę. Było już o tym na forum. Z tego miejsca jest już technologicznie bardzo blisko do zrzucania tego podglądu na kartę.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Coś już napisał Awatar Eddie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    a my chyba rozmawiamy o tym ze w obecnych dSLR sie nieda - po przerobkach konstrukcyjnych, dosc znaczacych to nawet do kompakta mozna by wsadzic lustro ;-)
    A ja tylko dodam, że kompakty lustrzane, a w zasadzie hybrydy, budował już Olympus parę lat temu

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Hmmm... tak się zastanawiam nad tym co mówicie. Gdyby lustrzanka miała kręcić filmy to migawka musiałaby mieć super wytrzymałość :grin: No chyba że zastosowało by się elektroniczną migawkę i stałe półprzepuszczalne lustro, ale czy jest sens ?? Wyszło by wtedy coś na wzór Olympusa E-20. Lustro to lustro. Naszczęście ja mam analoga i nie mam problemów
    Ostatnio edytowane przez Bagnet007 ; 05-08-2006 o 16:32

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ale zaraz...

O ile wsadzanie do dSLR matrycy z wyjściem video jest niezbyt sensowne bo zawsze na tym straci czułość czy szumy, nie działa AF itp itd, to przecież nic nie stoi na przeszkodzie aby w takim olku 330 za kręcenie filmów odpowiadała ta mała matryca do robienia podglądu na ekraniku...
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9
    Ale zaraz...

O ile wsadzanie do dSLR matrycy z wyjściem video jest niezbyt sensowne bo zawsze na tym straci czułość czy szumy, nie działa AF itp itd, to przecież nic nie stoi na przeszkodzie aby w takim olku 330 za kręcenie filmów odpowiadała ta mała matryca do robienia podglądu na ekraniku...
    No to jest patent. Ale czy na tym podglądzie nie widać punktów AF ? Ja nie wiem jak to jest tam u Olympusa. Ja sam jakiś czas temu próbowałem zrobić cyfrowe zdjęcia moim analogowym korpusem Udało mi się Wystarczy kamera internetowa która posiada własne zasilanie. Taki to niby aparacik cyfrowy, kamerka i kamera internetowa, all in one "Wystarczy" w niej usunąć blokadę ostrości (u mnie to był taki ząbek) i ustawić ostrość wcześniej niż da się normalnie fabrycznie. Przystawić ją do muszli ocznej i pstryk Zaraz dam zdjęcie o ilę mam je jeszcze na dysku.
    Ostatnio edytowane przez Bagnet007 ; 05-08-2006 o 17:00

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007
    No to jest patent. Ale czy na tym podglądzie nie widać punktów AF ?
    Hm... Nie wiem, nie miałem olka w ręku, ale pewnie są :-? . Przecież ta kamerka patrzy na matówkę i widzi to co na niej jest...
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Andrew1973
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    Nie mam dobrego zdania nt. serii S1/2/3 IS
    Poczytaj ten wątek:
    http://canon-board.info/showthread.p...290#post193290
    i też wybierz cokolwiek z większa matrycą i mniejszym zoomem np. A610/620, G5/G6, Nikona 8400.
    Zoom jest bardzo OK Uważam że sprawuje się znakomicie !!! Matryca mogła by mieć większą rozdzielczość. Ale ja i tak przeważnie korzystam z wziernika. Chyba przyzwyczajenie z Zenitha No i baterie dłużej wytrzymują
    Ogólnie aparat jest bdb.

Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów