Odnośnie filmów, zauważ że MPEG-4 to format kompresji, powodujący utratę jakości. Jeżeli na tym Ci zależy, to nie mamy o czym rozmawiać.
W tej sytuacji jeżeli interesuję Cię długi czas nagrywania to polecam Kodaka Z650, który w trybie 640 x 480 przy rewelacyjnych 11fps na karcie 1GB nagra ok. 1h materiału filmowego.
Filmy w S2/S3 to:
-jakość VGA, QVGA, filmiki bez utraty jakości.
-30 klatek na sekundę(60fps-S3)
-obraz ostry bez rozmydlania podczas nagrywania
-stabilizacja przy nagrywaniu
-możliwość pełnago zoomowania+użycie zoomu cyfrowego
-dzwięk stereofoniczny
-możliwość ustawienia parametrów tj. balans bieli, efekt kolorystyczny
-możliwość robienia fotografi podczas rejestracji sekwencji
-edytowanie filmików
-przycisk szybkiego nagrywania
-mozliwość ustawiania parametrów dzwięku, tj, czułość mikrofonu, próbkowanie czy redukcja wiatru.
-przy oddtwarzaniu sekwencji nie słychać pracy zoomu, czy stabilizacji.
Argumenty te mówią same za siebie.
USM, nie dotyczy w żadnym wypadku jakości uzyskiwanych fotografi.
Nie śmiem watpić, że nie wiesz co oznacza UltraSonic Motor, ale podałeś złe porównanie odnosząc się do opytki Zeissa w kompaktach Sony. Może nie jest to pełnowartościowy USM, ale element który odróżnia S2/S3 na tle konkutencji i nie wmawiaj mi że to chwyt reklamowy. A takie rzeczy jak bardzo cichy(wręcz nie słyszalny) system ustawiania ostrości, czy płynnej zmiany ogniskowej, dają się wychwycić od razu i nie ma tu mowy o jakimkolwiek chwycie marketingowym porównując to z np. obiektywami Leica w Panasonicach.
Ja podałem porównanie w których różnicę odgrywa jedynie wartość przesłony i na to chciałem żebyś zwrócił uwagę, a nie wymieniał nie proporcjonalne porównanie, o którym sam mówiłeś, że wartość przesłony nie jest naistotniejsza.
Miałem już się nie kłucić, ale nie mogę znieść jak ktoś zaprzecza temu co jest oczywiste.