Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 89

Wątek: Canon S2 IS - plusy/minusy -

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DeltaFOX
    Samsung NV3 to przyszłość, jeszcze nie osiągalny, a chętni zobaczę jak nagrywa do MPEG4. Drugi link to nie wiem, nie widzę konkretnego przykładu tylko opowiastki.
    Ech... uparty jestes, ale prosze: http://www.dpreview.com/reviews/samsungv700/ "Introduced at the start of 2005". W ogole Samsung wydaje sie byc sporo przed innymi na tym polu, bo mozna znalezc informacje o jeszcze wczesniejszych modelach (V70). Byl tez jakis Pentax... no ale nie chce mi sie szukac dokladnie, choc to pewnie tez sa za "malo konkretne" przyklady

Dopiero zaczyna Awatar DeltaFOX

Domyślnie

Sam jesteś uparty bo nie potrafisz mi przyznać racji, MEPG-4 w aparatach to jak na razie dużo większy marketing niż format MJPEG w S-ce. Przykłady mówią same za siebie:

http://www.steves-digicams.com/2005_...0_samples.html

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Czesc,
    DeltaFOX, jak widzisz (w stopce) sam jestem posiadaczem S2-ki. Kupujac ten aparat mialem za soba posiadanie S30tki, S50tki. Przed zakupem pozyczylem 20D, bawilem sie nim przez ponad 2 tygodnie. I stwierdzilem, ze nie potrzebuje 'lustra'. Roznica w AF, w jakosci zdjec - nie powalila mnie na kolana (bo jestem AMATOREM i to z tych mniej sprzeto-onanizatorskich amatorow). Poza tym szkoda mi bylo kasy na 350D i jakies 2 szkla, ktore jakos tam zapelnilyby mi zakres 28-300 (myslalem o tamronie 28-75 i sigmie 70-300).
    Kupilem S2 swiadomie, wiedzac o tym, ze winieta na dlugim koncu bedzie strrraszliwa, ze krotki koniec nie jest taki znowu szeroki itd. i na starcie pogodzilem sie z tym, ze ide na jakis tam kompromis.
    Argumentami za S2 byl obracany ekranik, mniejsze rozmiary i waga niz 'lustra' ze szklami. Ale - wybacz - nie filmiki :-). Moim zdaniem, filmiki w APARACIE FOTOGRAFICZNYM sa tak samo zbedne, jak tuner TV, telefon komorkowy czy mikrofalowka. Chcesz krecic filmy? Kup kamere. Znasz pewnie powiedzenie, ze 'jak cos jest do wszystkiego, to jest do...'.

I wydaje mi sie, ze troszke nadinterpretujesz mowiac, ze rugaja Cie tylko wlasciciele lustrzanek. Wydaje mi sie, ze uwage zwracaja Ci poprostu ludzie myslacy :-). A to, co piszesz, troche wyglada mi na upewnianie siebie - za wszelka cene - o slusznosci Twoich decyzji przy zakupie S3-ki .

Z pozdrowieniem,
    Radek
    PowerShot IS S2 | Sandisk Ultra II 1GB | Apacer

Coś już napisał Awatar Eddie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mam malo czasu, bo trza do domu leciec, wiec krotko bedzie: nie molestowalbym klawiatury piszac o wadach S2, o ktorym tez mowa byla, gdybym nie wiedzial o czym mowie. Mialem, czesto i gesto uzywalem tego aparatu w roznych warunkach i sytuacjach, wiec wiem co pisze. I jesli przestrzegam kogos przed kupieniem go to robie to swiadom wszystkich wad i zalet tego sprzetu. Jak napisalem, w zakresie do 1300 zlotych moze byc wart tych pieniedzy. Bledem jednak bylo kupowanie go za cene, ktora ja jeszcze musialem zaplacic i tak samo za blad uwazam kupowanie czegos praktycznie identycznego za cene do tej zblizona.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jakiś czas bawiłem się "kręceniem filmików" u znajomego na S2. Pierwsze co się rzuca w oczy to dosyć wolno reagująca i skokowa kontrola ekspozycji przez aparat. Zaczynamy od jasnego okna, obracamy się w tył i przez chwilę będzie ciemno zanim pomiar światła się połapie że trzeba zrobić korekcję. Przez to że korekcja odbywa się w stosunkowo dosyć dużych odstępach czasu to i jej wielkość przy zmieniających się kontrastach jest duża i później na "filmiku" widać gwałtowne zmiany jasności obrazu.

BTW to czy przy kręceniu tych filmików S2/S3 ma możliwość płynnej regulacji przesłony i czasu? Bo jeśli aż co 1/3EV to chyba nawet nie da się korekty jasności dobrze zrobić.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Z glupia frant spytam: wiesz jakiego formatu uzywaja odtwarzacze DVD? Lamerzy w tym Hollywood pracuja... powinni sie natychmiast przesiasc na krecenie S3 i zapisywanie plytek w bezstratnym formacie danych, bo przeciez jakosc DVD to taka kiszkowata, ze ogladac sie nie da
    Ja odpowiem, bo wyglada na to, ze DVD jest w MPEG-4, a tak nie jest, bo jest w MPEG-2. Troche wyzsza jakosc kosztem wiekszych rozmiarow.
    Nie zmienia to faktu, ze kodowanie stratne byloby o wiele praktyczniejsze w aparacie.
    Ostatnio edytowane przez RADMAN ; 27-07-2006 o 21:50

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RADMAN
    Ja odpowiem, bo wyglada na to, ze DVD jest w MPEG-4, a tak nie jest, bo jest w MPEG-2. Troche wyzsza jakosc kosztem wiekszych rozmiarow.
    Oj, no ja bynajmniej nie miałem na myśli że DVD jest w MPG4

Ale tak sobie czasem myślę: dobrze (umiejętnie) skompresowany XviD na dwóch płytkach (1.3GB) zbliża się do jakości DVD. Dla uproszczenia, niech połowa pojemności DVD (2.3GB) będzie w XviD odpowiednikiem "jakości DVD". To gdyby tak.. wziąć dwuwarstwowe DVD (ponad 8GB, liczmy 4x więcej miejsca).. do dlaczego by na nim nie zapisać filmu w HDTV? Ciekawe czy już ktoś wpadł na taki pomysł...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Oj, no ja bynajmniej nie miałem na myśli że DVD jest w MPG4
    Spodziewam sie, ale wolalem uscislic zeby ktos sobie nie zakodowal przez przypadek zwiazku DVD z MPEG4.
    A co do HDTV to jest tez wersja z kodowanie MPEG4 (H.264). Kodek strasznie zasobozerny i nawet benchmarki kompow na nim robia. Ciekawe kiedy w aparatach pojawi sie
    Ostatnio edytowane przez RADMAN ; 27-07-2006 o 22:09

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RADMAN
    Nie zmienia to faktu, ze kodowanie stratne byloby o wiele praktyczniejsze w aparacie.
    MJPG to kompresja stratna. Każda klatka jest kompresowana oddzielnie a informacje o podobieństwie sąsiednich klatek nie są w żaden sposób wykorzystywane. Sama kompresja pojedynczej klatki też jest bardzo prymitywna, składowe koloru U,V są stałe dla grupy 4x4 pikseli a dla każdego piksela jest indywidualnie zapisywana luminancja Y. Czyli wychodzi 18 bajtów na blok 4x4 pikseli co daje plik ~50kb na jedną klatkę 640x480. Przy 30fps wystarczy to na ~10minut na kartcie 1GB.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM
    MJPG to kompresja stratna. Każda klatka jest kompresowana oddzielnie a informacje o podobieństwie sąsiednich klatek nie są w żaden sposób wykorzystywane. Sama kompresja pojedynczej klatki też jest bardzo prymitywna, składowe koloru U,V są stałe dla grupy 4x4 pikseli a dla każdego piksela jest indywidualnie zapisywana luminancja Y. Czyli wychodzi 18 bajtów na blok 4x4 pikseli co daje plik ~50kb na jedną klatkę 640x480. Przy 30fps wystarczy to na ~10minut na kartcie 1GB.
    Dziekie za korekte, bo rozped sprawil ze lapsusa walnalem.

Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów