Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 86

Wątek: Ktos zna sie na luksach?

Początki nałogu Awatar perqsista
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    Kłopot w tym, że z cieni zupełnie nic nie da się wyciągnąć. Tam jest cholernie mało informacji. W przepałach też nie ma nic więc najlepiej to jednak naświetlić poprawnie na histogram "do prawego". Kilka
    Janusz, gorąca prośba. Czy mógłbyś w wolnej chwili wyszperać w swoim archiwum jakąś trudną (ekspozycja) scenę, którą poprawnie udało Ci się naświetlić na histogram i wkleić ją wraz z histogramem bez postprocesowych korekt ekspozycji i krzywych i tę samą scenę z korektami (o ile była potrzeba ich zastosowania). Jako trudną rozumiem np. scenę z ludźmi w kontrastowym oświetleniu. Walory artystyczne zdjęcia zupełnie nieistotne.

pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamek
    Co z tego, że będzie idealnie naświetlone tło, jak mordka piłkarza będzie czarna? (bo akurat był murzynem np ).
    Jaja byłyby dopiero gdyby mordka wyszła biała
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

rotfl.
    ale na bank by się fota białego michaela jOrdana sprzedałą.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamek
    ja potrafię sobie wyobrazić taką sytuację w czasie fotografowania sportu, że uprzednio ustawione nastawy na M będą o kant **** potłuc - zawodnik będzie wychodził za ciemny/przejarany.
    Aha... ale wroc do tematu watku bo my akurat mowilismy o konkretnej sytuacji a ty wyskoczyles nagle " a ja to robie tak" co niekoniecznie pasowalo do tematu watku i stad pewnie nieporozumienie.

Dlatego dużo łatwiej jest mi robić w AV.
    Ogolnie tobie moze latwiej... ale jak znajdujesz sie w sytuacji jak tutaj - wiadomo jakie oswietlenie, wiadomo jakie stroje i zawodnicy, tlo niewazne - nadal bys bawil sie w Av ryzykujac zle naswietlone klatki?

Pamietaj - [ytanie nie brzmi "jak ty to ogolnie robisz" a "co bys zrobil w takiej sytuacji" ?
    To sa dwa rozne pytania wbrew pozorom .

Bo ja np znam sytuacje gdzie tylko M, znam sytuacje gdzie tylko Tv albo tylko Av... nawet w spocie bym takie znalazl... zamiast uparcie "ja tylko Av bo dziala" ... dlaczego zamiast? Bo inna technika moze tez zadzialac a lepiej niz Av.

a efekty sa tu generalnie: http://tinyurl.com/jmu6w
    dziala.
    Nie dziala: Your search did not return any hits.

Sorry, but your search for 'jastrzebowsk' did not return any hits.

Miasto
    Poznań

Domyślnie

kurde, i ucialem.
    http://80.53.139.210/fotoweb/Grid.fw...=jastrzebowski

Zakladajac, ze robie AV, i ze podaje argumenty za av to - tadaadadadamdamd (moze jestes zdziwiony ) --> ja bym wlasnie tak zrobil w tej sytuacji.

A czy nadal bym sie bawil w av? tak. jescze nigdy mnie nei zawiodlo.
    Potrafię bez problemowo kontrolować dzięki temu ekspozycję.
    Idzie mi to szybciej niż m.

tzn jeśli ktoś robi w pełnym manualu - to w zasadzie jego sprawa.
    Do niczego nie namawiam.
    Grunt by działąło i by fotki były dobre.

byc moze za duzo sportu w ten sposob sfotografowalem i zawsze dzialalo. Moze jak kiedys nie bedzie dzialac to zrewiduje pomysl. L(
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    tu tu

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Teraz link jeszcze lepszy "Your session has ended."

Myślę, że jest różnica między fotografowanie na wolnym powietrzu a w hali. Na powietrzu oświetlenie będzie zależec od kąta i może się okazac, że tryb M będzie zawodził. Ale w hali powinien się sprawdzac.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Pamietaj - [ytanie nie brzmi "jak ty to ogolnie robisz" a "co bys zrobil w takiej sytuacji" ?
    Z tego, co widze, to adamek zarabia na zycie fotografujac sport dla agencji Mediasport... wiec sadze, ze jego uwagi sa warte wziecia pod uwage. Ja na przyklad chetnie poczytam jak adamek robi zdjecia, moze kiedys bedzie okazja to wykorzystac.

No, chyba ze ty tez zarabiasz na zycie fotografujac sport dla jeszcze wiekszej agencji (AFP? Reuters? ) - jesli tak, to nie ukrywam, ze wole czytac o twoich doswiadczeniach

No i dawaj te zdjecia, najlepiej z exifami, zebym mogl podejrzec parametry ekspozycji

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Muszyna

Domyślnie

co do "coob'y"
    nie ma bata dopiero drugą stronę przeczytałem...
    czyżby jakiś "troll naukowy"?
    do not feed.
    I repeat - do not feed.

co do wątku...
    sorry za OT ale najbardziej lubie takie wątki
    z nich można się naprawdę fajnych rzeczy dowiedzieć.
    koniec OT.
    Ostatnio edytowane przez Il fuoco ; 02-08-2006 o 17:51
    | yyy...zdjęcia poszedłem robić... |

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez caravaggio
    Z tego, co widze, to adamek zarabia na zycie fotografujac sport dla agencji Mediasport... wiec sadze, ze jego uwagi sa warte wziecia pod uwage.
    Oczywiscie... o ile uwagi sa dostosowane do tematu watku to sa jak najbardziej mile widziane.

Bo "ja tam robie zawsze w Av" mozna spokojnie wg mnie postawic w "rob w jpg, cos tam sie wybierze" - bo akurat tak mi sie kojarza zdjecia zawodowych fotoreporterow w agencjach , ktorych prace oceniaja fotoedytorzy - bez urazy oczywiscie.

Ja na zdjeciach nie zarabiam i pstrykam dla radochy z hobby... stad luzniejsze nieco podejscie 8) .

Zdjecia tutaj: http://vitez.ceron.pl/galerie/siatka1 .

Samoocena - poprawne ale bez rewelacji.
    Za 2 lata pewnie by byly lepsze gdybym pstrykal po kilka takich meczy na rok i mial nieco lepsze miejsca.
    Exifow nie ma bo staram sie trzymac zdjecia w okolicach 640x426 i 100kB dla web, ale mozesz mi smialo uwierzyc w te parametry:
    File: IMG_71_20060729.CR2
    File size: 7871KB
    Image Serial Number: 399-9960
    Camera Model: Canon EOS 20D
    Camera serial number: 0930410266
    Firmware: Firmware 2.0.0
    Owner: Tomasz Stepczynski
    Date/Time: 2006:07:29 14:52:27
    Shutter speed: 1/250 sec
    Aperture: 4
    Exposure mode: Manual
    Flash: Off
    Metering mode: Center-weighted average
    Drive mode: Continuous: frame 1
    ISO: 800
    Lens: 70 to 200mm
    Focal length: 135mm
    AF mode: AI Servo AF
    Image size: 2336 x 3504
    Image quality: Raw
    White balance: Auto

Wszystkie zdjecia na tych samych parametrach. Pomiar okazal sie byc w punkt +/- 0.1 EV , na jednym zdjeciu byl przechyl 0.25 EV.

Mam jednak glupie wrazenie ze niektore sa nieco za ciemne i nieco za czerwone. Jesli potwierdzicie to wrazenie to... musze zbierac na kalibrator klasy 'live'(Eye One Display czy cos) .

Balans bieli na auto sie sprawdzil jednak chyba... jak spojrzalem co tam wisi pod sufitem (co najmniej trzy kolory ) to nie mialem wyboru jak na auto ustawic, choc z presetow najblizszy byl Fluorescent.

Obrobka to crop (miedzy 10 a 50% kadrow na zdjeciach) , odrobina levels i kontrastu, Smart Sharpen 60/0.6 , zmniejszenie z opcja Bicubic Sharper bez dalszego wyostrzania po zmniejszeniu.

Oczywiscie mam wiecej zdjec i pewnie pozniej powieksze galerie o "otoczke" ale na wstep wybralem te najbardziej dynamiczne.

Miasto
    Poznań

Domyślnie

To jest ładne. Ładnie ich uchwyciłeś.
    http://vitez.ceron.pl/galerie/siatka...7_20060730.htm

a co do za czerwonego.. . to jakieś takie wrażenie mam.
    ale w końcu - biało-czerwoni.

co do osobistych wycieczek... dziękuje nei skorzystam.
    miłego dnia.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    tu tu

Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów