Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy ... 678
Pokaż wyniki od 71 do 79 z 79

Wątek: Dziwny pomysl - moze sie komus spodoba ?

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

O ile ekspozycja wplywa na to co jest w rawie to temperatura juz kompletnie nie.

Co prawda bedzie ta ustawiona w aparacie w nim zapisana, ale na zawartosc poszczegolnych pixeli rawa w przeciwienstwie do ekspozycji nie ma wplywu kompletnie zadnego. Ona jedynie informuje konwerter w jakich proporcjach pixele czerwone, zielone i niebieskie z rawa moga byc wymieszane przy wywolywaniu aby biale bylo biale.

Jak sie upierasz przy eksperymencie to sprawdz... Zrob dwa zdjecia w tych samych warunkach. Na jednym WB w Kelvinach kompletnie w jedna strone a na drugim w druga i znajdz roznice pomiedzy tymi fotami jesli w obu ustawisz WB na jakies normalne po srodku przy wywolywaniu.
    ...

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lokowaty
    ....pozostaję przy swoim że temperatura barwna surowego RAW'a będzie inna dla tych samych zdjęć przy różnym ustawieniu WB.
    Nie ma czegoś takiego jak temperatura barwna surowego RAWa. Raw to obrazek czarno-biały. Tylko zapis luminancji.

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=12704
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=12828
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=8520

Nie chcę się powtarzać W Canonowskich RAWach są zaszyte JPEGi i w nich aparat zapisuje swoje ustawienia WB i nie tylko - całego EXIFa. W RAW WB nie istnieje.

...
    Czyli jeśli ustawienie WB dla RAW'a nie ma znaczenia to ustawienia ekspozycji takze nie ma? Nie można przepalić fotki ani nie doświetlić bo aparat robi po swojemu?
    No to już jest nadużycie Ekspozycja nie ma nic wspólnego z WB. W RAW WB poprostu nie ma.

Ok, czy zechciałbyś obrobić plik 2040, którego ja tez obrobie i zaprezentujemy na forum?
    A to po co? Ustaw K=5500 do 5800 i tinta na +3 (może być na zero). Otrzymasz przyzwoity wynik - to zdjęcie jest naprawdę typowe. Ma delikatny zafarb ale to z WB nie ma nic wspólnego.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Może inaczej WB, czy to preset czy temperatura, mogą mieć wpływ, nie tyle oczywiście na samego RAWa, co bardziej na to, że software Canona (i raczej tylko on) będzie nieco inaczej dobierał parametry konwersji, tak, żeby jak najbardziej upodobnić wynik do kolorów z JPG.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    ... czy temperatura, mogą mieć wpływ.... na to, że software Canona (i raczej tylko on) będzie nieco inaczej dobierał parametry konwersji, tak, żeby jak najbardziej upodobnić wynik do kolorów z JPG.
    Dokładnie tak. Chyba jeszcze bibble coś tam ściąga sobie z jpega do początkowego podglądu.

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Dobra, fajnie by bylo zawalczyc w tym battlu wiec jak juz ustalicie co i jak to zalozcie nowy watek z linkiem do rawa i krotkimi zasadami
    - do kiedy trwa pojedynek
    - jakiej wielkosci ma byc obrobione zdjecie
    - czy cropujemy czy nie
    - jaka obrobka jest dozwolona
    - itd....

niech nowi tez maja szanse i niech nie beda zmuszani do czytania calego watku i domyslania sie ktorego rawa trzeba zrobic - mysle ze pomyslodawca Bitwy powinien wybrac rawa, jesli nie on to niech to bedzie Janusz Body - no bo kto lepiej bedzie wiedzial jaki raw jest latwy a jaki trudny w obrobce ;-)

No i zacznimy ta walke wreszcie ;-)

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    .... nie on to niech to bedzie Janusz Body - no bo kto lepiej bedzie wiedzial jaki raw jest latwy a jaki trudny w obrobce ;-)....

Jezdem na urlopie

Wszystkie dobrze (poprawnie) zrobione zdjęcia są łatwe w obróbce a z "g..na bata nie ukręci" - wyciąganie czegokolwiek ze spartolonego zdjęcia zwykle jest mało skuteczne. Trudne to może być poprawnie naświetlona klatka z trzema, czterema różnymi rodzajami oświetlenia (np. w kościele) i dobranie WB tak, żeby w każdym fragmencie kadru był on poprawny - tylko nie wiem czy to się kiedykolwiek i komukolwiek udało

Pozdrawiam
    Janusz

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

No wlasnie ostatnio na ircu sie bawilismy pewnym zdjeciem koncertowym ;-) i sie zastanawialismy czy skora powinna byc bardziej skorzana mimo oswietlenia czerwonym od tylu i pewnie bialym z przodu plus kilka innych ;-) czy mniej skorzana bo przeciez "zafarb" tez ma znaczenie itd... w kazdym razie co jedno woalnie to inczej kazdemu z nas wyszlo... z tad moja niecierpliwosc na tego battla ;-) sam jestem ciekaw jak to by wyszlo....

czyli co szukamy jakis przykladow koncertowych z kilkoma zrodlami roznokolorowego swiatla plus zastane ?

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    No wlasnie ostatnio na ircu sie bawilismy pewnym zdjeciem koncertowym ;-) i sie zastanawialismy czy skora powinna byc bardziej skorzana mimo oswietlenia czerwonym od tylu i pewnie bialym z przodu plus kilka innych ;-) czy mniej skorzana bo przeciez "zafarb" tez ma znaczenie itd... w kazdym razie co jedno woalnie to inczej kazdemu z nas wyszlo... z tad moja niecierpliwosc na tego battla ;-) sam jestem ciekaw jak to by wyszlo....

czyli co szukamy jakis przykladow koncertowych z kilkoma zrodlami roznokolorowego swiatla plus zastane ?
    Ja z łączem na GPRS w Bieszczadach (leje) odpadam. Strona otwiera mi się w 25 sekund.

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    Ja z łączem na GPRS w Bieszczadach (leje) odpadam. Strona otwiera mi się w 25 sekund.

Pozdrawiam
    Wyslij nam jakiegos RAW'a z bieszczad ..dasz rade
    Udanego wypoczynku!

Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy ... 678

Uprawnienia umieszczania postów