Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 79

Wątek: Dziwny pomysl - moze sie komus spodoba ?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wyzwanie:

http://vitez.ceron.pl/IMG_0210.CR2

20D @ iso3200 i -2 EV. Szklo - Sigma 20 1.8 .

Cel: Wywolanie z korekta ekspozycji mocno wzmacnia flary od swiatel, poza tym ludzie (juz w okolicach pierwszego planu) maja byc widoczni i ostrzy, oprocz tego troszke aberracji chyba powylazilo przy krawedziach lamp i tez milo by bylo gdyby ich nie bylo.

Powodzenia 8)

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

niee no Vitez, teraz to przesadziles
    Choc jakbym mial wybierac to wolalbym Twojego RAWa niz poprzedniego landszafta

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Ta fotka Vitez sie nie nadaje bo nic sie z nia nie da zrobic. Jest totalnie niedoswietlona i po prostu nie wycisniesz z niej zadnych informacji bo ich tam nie ma (Nawet zwiekszenie ekspozycji o +4EV w ACR nic nie daje). Wlasciwie to nalezaloby tych ludzi namalowac od nowa. Tylko nie wiem czy to mozna podpisac pod "wywolywanie RAW". Raczej pod malowanie Photoshopem. Nie wiem czy to chodzilo...

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Czemu nie
    ...

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Jestem już gotowy Dłuższy bok 800 pikseli . Wysyłamy linka na battlecage@gmail.com ?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez djtermoz
    Ta fotka Vitez sie nie nadaje bo nic sie z nia nie da zrobic. Jest totalnie niedoswietlona i po prostu nie wycisniesz z niej zadnych informacji bo ich tam nie ma (Nawet zwiekszenie ekspozycji o +4EV w ACR nic nie daje). Wlasciwie to nalezaloby tych ludzi namalowac od nowa. Tylko nie wiem czy to mozna podpisac pod "wywolywanie RAW". Raczej pod malowanie Photoshopem. Nie wiem czy to chodzilo...
    Tez nie wiem czy o to chodzilo ale czytajac ten watek doszedlem do takiego wniosku ze ma to byc duze wyzwanie dla magikow-grafikow, ktorzy i z go*na bicz potrafia ukrecic... wiec wrzucilem i nadal powodzenia zycze 8) (a fotke specjalnie dla was odzyskiwalem Norton UnErase by nie bylo ze takie niewypaly trzymam w archiwum ).

Domyślnie

Hej!

Mam dwa rawy, jeden z ustawieniem AWB, a drugi na * "słońce"

IMG_2040.CR2 AWB

IMG_2041.CR2 * "słońce"

Jako ciekawostke sprawdzcie po otwarciu tych plików róznice w temperaturze surowego RAW'a. Przekonałem się fotografując w .jpg że trafniej w słoneczne dni sprawdza się *, bo na AWB fotki są za żółte to widać na pierwszym RAW'ie.

Jeśli ktoś chce niech się ustawi z kimś w obróbce pliku nr 1 jako mniej trafnego w WB.

Pzdr!
    7D, C 18-55 IS, T 70-300 VC USD
    fotki

Bywalec Awatar Encor
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Siedzę na urlopie. Mam dostęp do marnego laptopa i łącza po Blue Connect (blee). Tak więc najwcześniej obróbką mogę się zająć w weekend 12-13 sierpnia. Jest jakiś termin ostateczny?
    350D+grip, Sigma 24-60mm f/2,8 EX DG, 420EX, Lastolite Micro Apollo

Lo, there do I see my father.
    Lo, there do I see my mother and my sister and my brother
    Lo, there do I see the line of my people back to the beginning.
    Lo, they do call to me. They bid me take my place among them
    In the halls of Valhalla where the brave may live forever.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lokowaty
    Mam dwa rawy, jeden z ustawieniem AWB, a drugi na * "słońce"
    Przecież to dla RAWów nie ma znaczenia

Cytat Zamieszczone przez lokowaty
    ..jako ciekawostke sprawdzcie po otwarciu tych plików róznice w temperaturze surowego RAW'a.
    Konwertery i tak zwykle wyliczą sobie własny WB.

Na zawody nie bardzo się nadaje - za łatwe . Bardzo typowe zdjęcie o jednolitym, dziennym oświetleniu. Nawet jest z czego sample pobrać. Można "w ciemno" ustawiać WB na 5500 - 5800K i drobna korekta tintem tak +2 +4 i po zawodach.

Janusz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    Przecież to dla RAWów nie ma znaczenia

Konwertery i tak zwykle wyliczą sobie własny WB.

Na zawody nie bardzo się nadaje - za łatwe . Bardzo typowe zdjęcie o jednolitym, dziennym oświetleniu. Nawet jest z czego sample pobrać. Można "w ciemno" ustawiać WB na 5500 - 5800K i drobna korekta tintem tak +2 +4 i po zawodach.

Janusz
    Witam!

Może i konwertery wyliczą WB dla surowego pliku w zależności od firmy konwertera (chociaż tego nie wiem bo używam jednego) ale i tak pozostaję przy swoim że temperatura barwna surowego RAW'a będzie inna dla tych samych zdjęć przy różnym ustawieniu WB.
    Proponuję zrobić test po dwa zdjęcia z tym samym WB dla każdego rodzaju WB w jednolitych warunkach. Myślę że tylko dwa zdjęcia z ustawieniem AWB mogą sie roznić po otwarciu w konwerterze. Reszta par zdjęć będą miały tą samą temperature, lecz inną od tych z innymi ustawieniami WB.
    Czyli jeśli ustawienie WB dla RAW'a nie ma znaczenia to ustawienia ekspozycji takze nie ma? Nie można przepalić fotki ani nie doświetlić bo aparat robi po swojemu?

Ok, czy zechciałbyś obrobić plik 2040, którego ja tez obrobie i zaprezentujemy na forum?

Pzdr!
    7D, C 18-55 IS, T 70-300 VC USD
    fotki

Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów