Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Nowy 20D czy 30D ?

Bywalec Awatar PatriX
    Miasto
    Poland, Rawicz

Question Nowy 20D czy 30D ?

Witam wszystkich ... Przede mną wielkie wyzwanie ... Mianowicie chcę zakupić dSLR 20D albo 30D ... I się zastanawiam co wybrać. Są jakieś wielkie różnice tych modeli? Czy warto dopłacić do 30D? Teraz robię zdjęcia na Canon EOS 33 ... Jestem zadowolony ze sprzętu ale potrzebuję cyfrzaka bo na klisze nie zarobie :P Co radzicie? Aaaa i czy warto zakupować kit do tych modeli czy lepiej samo body... Do 33 mam szkiełko 28-105mm / 4-5.6 słabe i ciemne ale wole jak na razie zakupić aparat zamiast obiektywu Chyba, że ktoś mi zafunduje ? CZekam na ciekawe podpowiedzi co do tych modeli. Pozdrawiam ...
    ZENIT 12XP | Canon EOS 30D | EF-S 18-55mm F/3.5-5.6 | TAMRON 17-50 F/2.8 | Canon EOS 33 | EF 28-105mm F/4-5.6 | LowePro MiniTrekker AW | i kilka pierdołków
    www.SIERAQ.digart.pl
    ..::SieraQ::..

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

http://canon-board.info/showthread.php?t=12703
    i wiele innych - coz mozna wiecej napisac?

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Jak nie masz innego szkła z sensem, to bierz na początek z kitem. JAk masz kasę, bierz 30d, ma parę bajerów.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Bywalec Awatar PatriX
    Miasto
    Poland, Rawicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    http://canon-board.info/showthread.php?t=12703
    i wiele innych - coz mozna wiecej napisac?

Czytałem to ... Nic ciekawego nie idzie się dowiedzieć ... Kazdy o czyms innym pisze ... Ale dzięki
    ZENIT 12XP | Canon EOS 30D | EF-S 18-55mm F/3.5-5.6 | TAMRON 17-50 F/2.8 | Canon EOS 33 | EF 28-105mm F/4-5.6 | LowePro MiniTrekker AW | i kilka pierdołków
    www.SIERAQ.digart.pl
    ..::SieraQ::..

Domyślnie

Patrix, powiem ci, jak to wygląda z mojego pktu widzenia. Technicznie różnica między nimi IMO żadna (o ile nie ma się +2,0, jak ja. wówczas ekran). Ale różnica w cenie też niewielka. Więc wzięłem 30d. I tu niespodzianka. Nie wiem, czy dpp w 20d ma programy (neutral i faithful głównie, bo resztę można dość łatwo zrobić czymkolwiek). Dla mnie to jest warte więcej, niż 600,-. Jeśli dla ciebie to bez znaczenia, możesz śmiało brać 20-kę.

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slawi_3000
    Nie wiem, czy dpp w 20d ma programy (neutral i faithful głównie, bo resztę można dość łatwo zrobić czymkolwiek). Dla mnie to jest warte więcej, niż 600,-. Jeśli dla ciebie to bez znaczenia, możesz śmiało brać 20-kę.
    ma, to jest wlasciwosc DPP a nie puszki... choc w 30D sa tez te presety zaszyte, co jak sie robi w Rawach to i tak nie ma wiekszego znaczenia ;-)

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slawi_3000
    Nie wiem, czy dpp w 20d ma programy (neutral i faithful głównie, bo resztę można dość łatwo zrobić czymkolwiek). Dla mnie to jest warte więcej, niż 600,-.
    20D nie ma Picture Style, to się pojawiło w 5D i 30D. Jak się używa JPG to nawet potrafi dobrze to zadziałać, chociaż np. styl "Portet" u mnie robi blado-różowy kolor skóry i chyba nie nadaje się do niczego.

ISO co 1/3 EV i w wizjerze to pożyteczna rzecz i bardzo na + w 30D.

Spot? Hmmm, trzeba się go nauczyć używać, ja mam do tej pory z tym problemy. Na początku myślałem że przy oświetleniu z kontry będzie idealny, ale to nie jest takie proste

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

Też nie dawno miałem ten sam dylemat. I wziołem 20D. Różnicę wolałem dołożyć do obiektywów. Jak dla mnie 20D i 30D są bardzo podobne i nie widziałem sensu dopłacać.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja wybrałem 30D ponieważ róznica w cenie jest niewielka, a zmiany, choć niewielkie są na plus. Wybór w stylu 20D + obiektyw czy 30D uważam za mało sensowny, bo te 600zł różnicy to jest ledwie ułamek ceny dobrego obiektywu.

Uprawnienia umieszczania postów