możesz zarzuć takiego rawa do pobrania, jestem go bardzo ciekaw. temat dowolny.Zamieszczone przez Fan nr 1
możesz zarzuć takiego rawa do pobrania, jestem go bardzo ciekaw. temat dowolny.Zamieszczone przez Fan nr 1
| http://www.wizjer.net | dobre chęci i żadne umiejętności | body xxD na końcu i kilka szkieł USM IS coś tam w plecaku a ostatnio częściej w torbie | lampę ze statywem, filtry też mam, bo pisali, że tak trzeba |
11 mb? Jak ty to robisz?U mnie jest głównie 8 mb. Ponad 10 nigdy nie wyszedłem. Czyżby u ciebie w 350 chińczycy przez przypadek zamontowali matrycę 10 mln pikseli?
![]()
No i zbiera się chmura. Czarna. Canon/Velbon DF 50/Svierdlovsk 4/Lubitel 166B/Ami 66/Zorka 5
Mówcie, bo kiedyś będę robił takie zdjęcia i takie, i takie, i takie, i takie, a to wszystko tylko kwestia czasu, bo póki co robię takie zdjęcia.
Zaczątek portfolio: link
Z chęcią , ale nie wiem gdzie go powieśicZamieszczone przez joshua
Nie. Wielkosc czystego rawa jest zawsze jednakowa - odpowiada ilosci piksli. Ale w rawie zaszyty jest jeszcze dodatkowy JPG, a ten moze roznie wygladac, w zaleznosci od motywu i ustawien. Sprobuj ustawic aparat na B/W wtedy RAWy powinny byc mniejsze...Zamieszczone przez mungo
Porównajcieb sobie fotke nieba i fotke wykonaną np. w parku, lesie.
Pzdr!
7D, C 18-55 IS, T 70-300 VC USD
fotki
Wielkosc zalezy od ilosci detali. Ustaw iso1600 i zrob zdjecie kolorowemu tlumowi, bez praktycznie zadnej jednolitej powierzchni (jakis bazar z lotu ptaka czy cos).Zamieszczone przez mungo
Zgadzałoby się gdyby RAW był 8-bitowy, nieskompresowany. A jest 12-bitowy, skompresowany bezstratnie.Zamieszczone przez RadiB
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Ilosc bitow/piksel nie ma najmniejszego znaczenia - jest dla kazdej fotki jednakowa. Kompresja ma wplyw na wielkosc zdjecia - ale bezstratny algorytm nie ma tak wielkiego pola do popisu jak algorytm JPG. IMHO zaszyty JPG ma wiekszy wplyw na wielkosc calego pliku niz kompresja bezstratna.Zamieszczone przez piast9
Tak, ale z matrycy nie wychodzi tyle bajtów co pixeli. A to chyba miał na myśli przedmówca.Zamieszczone przez RadiB
To sobie przeleć zipem plik tekstowy i na przykład JPG i porównaj współczynnik kompresji.ale bezstratny algorytm nie ma tak wielkiego pola do popisu jak algorytm JPG.
Zauważ, że aparat podaje różną liczbę RAWów, które jeszcze wejdą na kartę, w zależności od ustawionej czułości matrycy. Najwyraźniej przewiduje, że bardziej zaszumione zdjęcia gorzej się skompresują.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0