Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Rozmiar plików JPG w 350D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fan nr 1
    U mnie ( w 350D) jpg typu L fine ważą od 2 do 5 M, RAWY od 9 do 11,5. Jak widać w przypadku jpg podaną powyżej tabelkę należy traktować mocno orientacyjnie. Co do raw, to cóż najwyraźniej moje rawy nie znają tej tabelki :smile:
    możesz zarzuć takiego rawa do pobrania, jestem go bardzo ciekaw. temat dowolny.
    | http://www.wizjer.net | dobre chęci i żadne umiejętności | body xxD na końcu i kilka szkieł USM IS coś tam w plecaku a ostatnio częściej w torbie | lampę ze statywem, filtry też mam, bo pisali, że tak trzeba |

Uzależniony Awatar mungo
    Miasto
    A, A

Domyślnie

11 mb? Jak ty to robisz? U mnie jest głównie 8 mb. Ponad 10 nigdy nie wyszedłem. Czyżby u ciebie w 350 chińczycy przez przypadek zamontowali matrycę 10 mln pikseli?
    No i zbiera się chmura. Czarna. Canon/Velbon DF 50/Svierdlovsk 4/Lubitel 166B/Ami 66/Zorka 5
    Mówcie, bo kiedyś będę robił takie zdjęcia i takie, i takie, i takie, i takie, a to wszystko tylko kwestia czasu, bo póki co robię takie zdjęcia.
    Zaczątek portfolio: link

Początki nałogu Awatar Fan nr 1
    Miasto
    Bielsko Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez joshua
    możesz zarzuć takiego rawa do pobrania, jestem go bardzo ciekaw. temat dowolny.
    Z chęcią , ale nie wiem gdzie go powieśic

Bywalec
    Miasto
    Niemcy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mungo
    Czyżby u ciebie w 350 chińczycy przez przypadek zamontowali matrycę 10 mln pikseli?
    Nie. Wielkosc czystego rawa jest zawsze jednakowa - odpowiada ilosci piksli. Ale w rawie zaszyty jest jeszcze dodatkowy JPG, a ten moze roznie wygladac, w zaleznosci od motywu i ustawien. Sprobuj ustawic aparat na B/W wtedy RAWy powinny byc mniejsze...

Domyślnie

Porównajcieb sobie fotke nieba i fotke wykonaną np. w parku, lesie.

Pzdr!
    7D, C 18-55 IS, T 70-300 VC USD
    fotki

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mungo
    11 mb? Jak ty to robisz? U mnie jest głównie 8 mb. Ponad 10 nigdy nie wyszedłem. Czyżby u ciebie w 350 chińczycy przez przypadek zamontowali matrycę 10 mln pikseli?
    Wielkosc zalezy od ilosci detali. Ustaw iso1600 i zrob zdjecie kolorowemu tlumowi, bez praktycznie zadnej jednolitej powierzchni (jakis bazar z lotu ptaka czy cos).

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RadiB
    Nie. Wielkosc czystego rawa jest zawsze jednakowa - odpowiada ilosci piksli.
    Zgadzałoby się gdyby RAW był 8-bitowy, nieskompresowany. A jest 12-bitowy, skompresowany bezstratnie.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Bywalec
    Miasto
    Niemcy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9
    Zgadzałoby się gdyby RAW był 8-bitowy, nieskompresowany. A jest 12-bitowy, skompresowany bezstratnie.
    Ilosc bitow/piksel nie ma najmniejszego znaczenia - jest dla kazdej fotki jednakowa. Kompresja ma wplyw na wielkosc zdjecia - ale bezstratny algorytm nie ma tak wielkiego pola do popisu jak algorytm JPG. IMHO zaszyty JPG ma wiekszy wplyw na wielkosc calego pliku niz kompresja bezstratna.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RadiB
    Ilosc bitow/piksel nie ma najmniejszego znaczenia - jest dla kazdej fotki jednakowa.
    Tak, ale z matrycy nie wychodzi tyle bajtów co pixeli. A to chyba miał na myśli przedmówca.

ale bezstratny algorytm nie ma tak wielkiego pola do popisu jak algorytm JPG.
    To sobie przeleć zipem plik tekstowy i na przykład JPG i porównaj współczynnik kompresji.

Zauważ, że aparat podaje różną liczbę RAWów, które jeszcze wejdą na kartę, w zależności od ustawionej czułości matrycy. Najwyraźniej przewiduje, że bardziej zaszumione zdjęcia gorzej się skompresują.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9
    Zauważ, że aparat podaje różną liczbę RAWów, które jeszcze wejdą na kartę, w zależności od ustawionej czułości matrycy. Najwyraźniej przewiduje, że bardziej zaszumione zdjęcia gorzej się skompresują.
    Ten argument nie rozstrzyga, czy chodzi o zmianę rozmiaru zaszytego jpga, czy poziomu kompresji Rawow.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów