Mam zamiar zainwestowac w system Cokin, tylko nie wiem czy bedzie on dobry do obiektywow bez wew. ostrzenia np. Kita. Czy w takim wypadku lepiej kupic zwykla, okrogla szara polowke czy Cokin (Hitech)?
Btw. Jak wymawiac po polsku "Cokin"?
Mam zamiar zainwestowac w system Cokin, tylko nie wiem czy bedzie on dobry do obiektywow bez wew. ostrzenia np. Kita. Czy w takim wypadku lepiej kupic zwykla, okrogla szara polowke czy Cokin (Hitech)?
Btw. Jak wymawiac po polsku "Cokin"?
Cokina lepiej nie stosować w takim obiektywie, bo ci się wszystko będzie kręcić. Wymawia się Kokę![]()
O obiektywach wiem prawie wszystko
eee Cichy jak nie, jak tak.... wszystko sie da - jeden zabek wylamany i jest ok. Oczywiscie trzeba miec nieco wiecej cierpliwosci, ale jak najbardziej mozna i nie sprawia to duzych problemow
@krzys121 A od szarej* nakrecanej uciekaj daleko!
EDIT: *szarej polowki oczywiscie
Czyli jesli na cos sie zdecyduje to jednak Cokin, bo przeciez przy nakrecanej jest tak samo, a nawet jeszcze gorzej, bo staly podzial kadru.
Czy jesli wylamie ten zabek, to holder bedzie nadal uzyteczny w razie przejscia na obiektyw z wew. ostrzeniem? Ma ktos opis jak fotografowac Cokin +brak wew. ostrzenia?
Ostatnio edytowane przez krzys121 ; 23-07-2006 o 13:33
A moze pojdzie tak, ze np. aparat na statywie, ostrze i dopiero wtedy przykrecam holder. Mysle, ze po ponownym wyostrzeniu nie powinno byc jakiegos drastycznego obrotu przedniej soczewki, ktory spowodowalby jakies znaczace przemieszczenie filtra. Dobrze kombinuje, czy myle sie?
Do moderatora: Prosze o przesuniecie tego tematu, chyba jednak bardziej pasuje do "osprzet dedykowany-pozostale". Przpraszam, za zalozenie tu tego tematu, moje niedpodatrzenie.
Ostatnio edytowane przez krzys121 ; 23-07-2006 o 20:19
jak to jest u mnie: ze statywem, czy bez - pierwsze ostrzenie, koretka ustawienia filtra (np.: szarej połówki) - obrót filtra do właściwej pozycji (czyli góra,dól dla landszafów) i ostrzenie docelowe + wykonanie zdjecia ;-)Zamieszczone przez krzys121
po pierwszym ostrzeniu, kolejne wprowadzają już tylko minimalny, rzędu max. kilku stopni, obrót holdera. na fotografii nawet tego się nie zauważa - i zawsze można to ręcznie skorygować delikatnie szturchając holder palcem.
Chcesz lepiej poznać Adobe Lightroom? Zapraszam > http://sekretylightroom.pl
Teraz mam taka watpliwosc czy lepsza bedzie neutralna szara polowka hitecha 0.6 czy 0.9. Narazie kupie tylko jedna i nie moge zdecydowac sie ktora. Na tym forum wyszukalem, ze Akustyk polecal 0.6, a na forum Nikonapolecaja 0.9 jesli chce sie tylko jedna. Chce focic glownie o wschodzie i zachodzie slonca i boje sie, zebym nie kupil za slabej (za mocnej
) Co radzicie?
jak do zachodow i wschodow to roznice moga byc duze tazke polecam 0.9 soft - sam mam i jestem zadowolony
5d II | 50/1.4 | T 28-75/2.8