Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 61

Wątek: Jak zrobić takie zdjęcie? - pytanie laika

Początki nałogu Awatar shaqi
    Miasto
    Wodzisław Śl.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    Przedmiotów na odległość przesuwać nie umiem (telekineza). Bardzo żałuję czasem bardzo by się przydało. Geniuszem zdecydowanie nie jestem. Ale rady, których udzielasz niezbyt mi się podobają bo lekko rozmijają się z prawdą. Sposób prowadzenia dyskusji zresztą też. Dla mnie EOT bo w Pralni nie rozmawiam.

Janusz
    janusz wpadnij do mnie wypijemy na zgode po browarku
    Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
    Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
    A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl

Początki nałogu Awatar b'Art
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

Tu pewnie Kuchatka spytać by trzeba... ale ja spróbowałbym flashem doświetlić. Oczywiście nie wbudowanym. Może pomoże.? Co Wy na to. Pomoże? (choć Kanał Elbląski to nie Pomoże )

Początki nałogu Awatar shaqi
    Miasto
    Wodzisław Śl.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez b'Art
    Tu pewnie Kuchatka spytać by trzeba... ale ja spróbowałbym flashem doświetlić. Oczywiście nie wbudowanym. Może pomoże.? Co Wy na to. Pomoże? (choć Kanał Elbląski to nie Pomoże )
    ten stateczek aby doswietlic to chyba z 1o flashy bys potrzebowal
    Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
    Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
    A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl

Początki nałogu Awatar b'Art
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

Kuchatka, by spytać trzeba...

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Exclamation

Polar nie tyle "przyciemnia niebo" ile redukuje kontrasty co skutkuje przyciemnieniem nieba.Janusz
    Ludzie, toż to herezja a nikt nie reaguje
    Filtr polaryzacyjny przepuszcza światło w zależności od różnicy kierunku polaryzacji samego światła i ustawienia filtra. Po założeniu na obiektyw przyciemnia wszystko, ale można go tak ustawić aby przyciemniał niebo bardziej w pewnych sytuacjach gdy duża część światła dobitego od nieba jest spolaryzowana liniowo. Skutkiem tego jest spadek kontrastu sceny.
    Jak w scenie nie ma liniowo spolaryzowanego światła polar wszystko przyciemnia równo i w żaden sposób nie wpływa na kontrast.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Każdy(?) wie jak się używa filtru polaryzacyjnego i jak on działa, więc każdy(?) wie kiedy osiąga się spodziewany efekt, a kiedy nie. Więc, nie pisałbym o herezji

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Dajcie temu panu wody :-D

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cyborg
    Filtr polaryzacyjny przepuszcza światło w zależności od różnicy kierunku polaryzacji samego światła i ustawienia filtra.
    Prawda.

Po założeniu na obiektyw przyciemnia wszystko,
    Prawda.

Ale dalej się różnimy. Nie "przyciemnia niebo" tylko redukuje natężenie światła docierającego do kamery co skutkuje przyciemnieniem obrazu. Filtr redukuje to "wybiórczo" wycinając/przepuszczając tylko światło o pewnej określonej polaryzacji zależnej od położenia filtru czego skutkiem może być np. przyciemnienie nieba. Przyciemnienie nieba jest spowodowane spadkiem kontrastu sceny bo dobieramy ekspozycję do sceny o obniżonym kontraście (i przyciemnionej).

Inaczej mówiąc filtr powoduje spadek kontrastu co skutkuje przyciemnieniem.
    Tak to jest opisywane w literaturze.

...Jak w scenie nie ma liniowo spolaryzowanego światła polar wszystko przyciemnia równo i w żaden sposób nie wpływa na kontrast.
    No niby prawda. Tylko co? Chcesz scenę oświetlać laserem

Heretyk,
    Janusz
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 24-07-2006 o 12:59

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nie "przyciemnia niebo" tylko redukuje natężenie światła docierającego do kamery co skutkuje przyciemnieniem obrazu. Filtr redukuje to "wybiórczo" wycinając/przepuszczając tylko światło o pewnej określonej polaryzacji zależnej od położenia filtru czego skutkiem może być np. przyciemnienie nieba. Przyciemnienie nieba jest spowodowane spadkiem kontrastu sceny bo dobieramy ekspozycję do sceny o obniżonym kontraście (i przyciemnionej).
    Inaczej mówiąc filtr powoduje spadek kontrastu co skutkuje przyciemnieniem.
    Tu już całkowicie całkowicie zamotałeś. Ekspozycja nie ma tutaj nic do rzeczy. Efekt działania filtra widać nawet bez aparatu.
    Jak działa filtr polaryzacyjny i co jest skutkiem czego pisałem w poprzednim mailu.

Twierdzenie, że filtr polaryzacyjny redukuje kontrasty jest nieprawdą, bo rówie dobrze może je podbijać, co ładnie widać na zaprezentowanych tu zdjęciach przez szybę.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Tu już całkowicie całkowicie zamotałeś. Ekspozycja nie ma tutaj nic do rzeczy. Efekt działania filtra widać nawet bez aparatu.
    Jak działa filtr polaryzacyjny i co jest skutkiem czego pisałem w poprzednim mailu.....
    Mylisz skutek z przyczyną. Przyciemnienie nieba jest WZGLĘDEM czegoś - np. lasu, pola itp. bo się zredukowały RÓŻNICE pomiędzy nimi. Najpierw nastąpiła redukcja kontrastów a wynikiem tego było ciemniejsze na zdjęciu niebo bo się zmieściło w zakresie tonalnym matrycy. Można niebo naświetlić tak, zeby chmurki były ładnie widoczne a las ciemny (przykład był) - więc ekspozycja ma tu bardzo dużo "do rzeczy".

Widać bez aparatu? - ależ tak tylko nasze oczy się adaptują do natężenia światła a w aparacie trzeba ustawić ekspozycję.

Twierdzenie, że filtr polaryzacyjny redukuje kontrasty jest nieprawdą, bo rówie dobrze może je podbijać, co ładnie widać na zaprezentowanych tu zdjęciach przez szybę.
    Na zdjęciach przez szybę filtr "wycina" odbicia od szyby co pozwala na uwidocznienie szczegółów. Kropka. Tyle. Nic więcej.

Dla mnie EOT - nie napiszę pół słowa więcej bo nie ma o czym

Heretyk

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów