Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy ... 678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 100

Wątek: co wybrac: EF 24-70mm f/2.8L USM / EF 24-105mm f/4L IS USM

Dopiero zaczyna Awatar BlackMan23
    Miasto
    Wawa...

Domyślnie

Widzę ,że wątek znowu odżył Co do Waszych wypowiedzi to większość z Was ma/przesiadła się i poleca 24-70 i bardzo dobrze! Uważam ,że to na pewno świetne szkło o świetnej plastyce obrazu, ostrości no i jaśniejsze i chciałbym mieć oba razem z 24-105 ale to nie na moją kieszeń takie luksusy.Każdy wybiera według siebie,na co kogo stać, co kto lubi, co komu bardziej pasuje i odpowiada i co kto potrzebuje przede wszystkim.A te dwa szkiełka są tak jak napisałem adresowane do nieco inych odbiorców i zastosowań więc moim skromnym zdaniem porównywanie ich i udowadnianie na siłę któro jest lepsze nie ma za bardzo sensu.Bo to dwa zupełnie inne szkła.
    Ja napisałem tylko o moich odczuciach związanych z 24-105 a jednocześnie podszedłem z dystansem póki co do 24-70 bo kto wie, może i ja kiedyś zamienię jak przyjdzie czas na FF lub z innego nieznanego mi w tej chwili powodu A póki co pogoda się poprawia,weekend wolny więc trzeba wyruszyć w plener z nowym nabytkiem POZDRO
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 777 Zobacz posta
    bo wlasnie mam czas zakupowow i caly czas bije sie myslami czy 24-70 czy moze 35 L i juz nie wiem co lepsze
    Ja właśnie sprzedaje 24-70 na rzecz 35L.
    Używałem go prawie rok na 400D, potem 40D i jednak coś mi się nie podoba.
    Największe rozczarowanie nastąpiło po powrocie z wakacji, kiedy się okazało że jakieś takie to wszystko... nijakie no.
    Szkło niby jest ok, było testowane na innych body, inni testujący mówią że ok, ale ja jednak chyba wolę 35-kę.
    Szczególnie teraz po przesiadce na FF.
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Elbląg

Domyślnie

Podpowiem Ci, "777", podobnie jak "sal"...Jeżeli nie straszny Ci "zoom nożny", polecam 35/1,4L! Gdy kupiłem 24-105/4is byłem zachwycony szybkoscią af i naprawdę zadowolony z jakosci fotek. Brakowało mi jednak czasem swiatła...24-105 zostawiłem sobie jako "spacerniaka", a dokupiłem 35/1,4L i 85/1.8. No i starsze fotki jakby...zmizerniały! Może między 24-70/2,8L, a 35/1,4L różnice będą nieco mniejsze co do jakosci zdjęć, niż w moim zestawie, ale będą widoczne gołym okiem, o tym jestem przekonany na 100%.

Początki nałogu

Domyślnie

Mysle ze jesli finansowo kogos stac to dobre duo stanowiloby 24-105 i wlasnie 35L (na 5D). 24-105 jest swietne jako travel glass bo jednak nie kazdemu chce sie dzwigac "the bricka" a 2.8 to i tak zazwyczaj za malo jak na focenie we wnetrzach czy kiedy sie sciemni. 35 jesdnak jest specjalistycznym szklem ze sie tak wyraze i nie przehandlowalbym uniwersalnego zooma na nie. Jednak zakupienie go jako dodatku to rozwiazanie idealne tylko jak pisalem - trzeba miec na to kase:wink:

Zablokowany

Domyślnie

Dziś wróciłem ze ślubu kuzyna, 24-70 to szkło idealne do tych celów. Pod 1d świetnie, pod 30d miałem zapiętą 50mm. Uniwersalność 24-70 jest nie do przecenienia. Jakoś obrazka na 3,5 bardzo ładna, większość pleneru zrobiłem na tej przysłonie.

Uzależniony
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

zoom nozny tak straszny nie jest juz kiedys robilem 50 z 30d i jakos sobie radzilem chodz wlasnie brakowalo mi troche kata i mysle ze takie 35 bylo by wlasnie tym czyms
    ale z 2 strony to 1,4 to naprawde masakrycznie mala GO - czasem wrecz za mala
    obawiam sie ze i tak zawyczaj bede musial przymknac do f2 - f 2,4 a wtedy zakup bardzo jasnej stalki troche sie wypacza
    6D 30D 35 85 70-200 430EX

Pozdrawiam

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 777 Zobacz posta
    ale z 2 strony to 1,4 to naprawde masakrycznie mala GO - czasem wrecz za mala obawiam sie ze i tak zawyczaj bede musial przymknac do f2 - f 2,4 a wtedy zakup bardzo jasnej stalki troche sie wypacza
    Nie zapominaj, że 35tka jest na 2.8 ostrzejsza od 24-70 na pełnej dziurze.

Zablokowany

Domyślnie

A 24-70 na 24mm daje ci większe pole widzenia...To są żadne argumenty. Stałka oczywiście da ci ostrzejszy obraz, to pewne. Zoom to wygoda. Obraz spełnia moje wymogi techniczne spokojniutko. Ja wybieram zooma, stu innych postawi na stałki. Taki urok życia.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Nie zapominaj, że 35tka jest na 2.8 ostrzejsza od 24-70 na pełnej dziurze.
    Mało tego - 35L jest ostrzejsza na 1.4 niż 24-70 na 2.8... ale to chyba nic dziwnego i nie tutaj upatrywałbym potęgi każdego z tych szkieł - ale o tym napisano już i tak zbyt przydługawe elaboraty...

Uzależniony
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

narazie zrobilem sobie stalke z zooma- tz caly czas jest na 35mm i robie foty i sprawdzam czy bedzie mi pasowala taka ogniskowa
    jezeli nie - bedzie 24-70
    jezeli tak - bedzie 35
    zastanawia mnie jeszcze fakt- interesuje mnie opinia kogos kto mial 35 i 24-70 teoretykow z wiedza z testow z neta nie slucham chodzi mi o to jak sprawuje sie af - ktory jest szybszy i celniejszt , jest to dla mnie bardzo wazne

a tak btw http://www.the-digital-picture.com/R...=0&FLI=0&API=2
    troche mnie to zaskakuje- roznice sa ale chyba mieli wyjatkowo udany 24-70
    Ostatnio edytowane przez 777 ; 24-06-2008 o 00:18
    6D 30D 35 85 70-200 430EX

Pozdrawiam

Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy ... 678910 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów