Pokaż wyniki od 1 do 10 z 100

Wątek: co wybrac: EF 24-70mm f/2.8L USM / EF 24-105mm f/4L IS USM

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar Diego
    Miasto
    Madrid

Domyślnie

Jesli Ci to pomoze napisze dlaczego ja zmieniłem 28-70L na 24-105L.

-waga, 880g vs 640g -- odczuwalna zamiana, teraz jest zdecydowanie wygodniej,
    -oslona p.sloneczna - 24-105 mala, wygodna miesci mi sie wraz z oslonami od 17-40 i 70-200, jesli chodzisz po gorach - bezcenne
    -uniwersalność: wiekszy zakres ogniskowych; dobre foto detali różnistych: zwlaszcza dzieki 105mm i min. odlegosci ostrzenia 45cm
    -jest mniejszy, nmiej zwraca na siebie uwage
    -do fotografi krajobrazowej i podróżniczej f4 + is wystarczy - jak potrzebuje swiatla to mam jasne stałki

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Diego
    -waga, 880g vs 640g -- odczuwalna zamiana, teraz jest zdecydowanie wygodniej,
    Raczej 950g vs 670g - jeszcze większa różnica

Cytat Zamieszczone przez Diego
    -oslona p.sloneczna - 24-105 mala, wygodna miesci mi sie wraz z oslonami od 17-40 i 70-200, jesli chodzisz po gorach - bezcenne
    Tutaj bym sie nie zgodził - osłona 24-105 strasznie odstaje od obiektywu zarówno w pozycji normalnej, jak i odwrotnie zamocowana.
    Za to 24-70 ma świetnie zaprojektowaną osłonę: zakres jej krycia jest zmienny w zależności od wysunięcia zooma i zamocowana jest do stałej części obiektywu (zamiast obciążać choroni ruchomą część obiektywu).
    Klasyczna osłona 24-105 przy obiektywie o tak dużym zakresie ogniskowych jest mało skuteczna przy tele.

P.S.
    Ja z tych dwojga wybrałem 24-105 głównie ze względu na uniwersalność. Wiele testów pokazuje także wyższą jakość optyczną 24-105 (rozdzielczość), a winetowanie i CA nie jest dla mnie problemem.

Początki nałogu Awatar Diego
    Miasto
    Madrid

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cyborg
    Raczej 950g vs 670g - jeszcze większa różnica
    Czytaj uwaznie, ja zmienialem starsza elke 28-70.
    Oslony transportuje wlozone jedna-w-droga. Zajmuja jedna przegrodke, bardzo wygodne rozwiazanie IMO. Nie zauwazylem zeby mi przeszkadzala jak jest na obiektywie
    Wineta, ca pewnie sa ale na tyle male ze nie przeszkadzaja. W sumie mile mnie to szklo zaskoczylo.
    [I]

Fotka: 24mm f4

Full size: http://www.pbase.com/castillion/image/64004150
    Ostatnio edytowane przez Diego ; 24-07-2006 o 08:19

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

z tego co mi wiadomo winieta jest ale na pełnej klatce

Uprawnienia umieszczania postów