Poprostu zle zinterpretowałem Twoją wypowiedz
<...żaden soft na moim komputerze raw-ów nie widzi.>
bo masz na myśli soft,który ma ściągać raw-y z aparatu.
Poprostu zle zinterpretowałem Twoją wypowiedz
<...żaden soft na moim komputerze raw-ów nie widzi.>
bo masz na myśli soft,który ma ściągać raw-y z aparatu.
EOS 50 I EF 70-200 4L I EF 17-40 4L I
informacja o tym, czy dany plik ma być obrócony czy też nie zapisana jest w pliku i jest niezależna od rodzaju urządzenia/ kabelka używanego do zgrywania fotek na dysk [dodatkowe informacje możesz sobie wygoglować wpisując: "EXIF orientation"].Zamieszczone przez Paradox
Chcesz lepiej poznać Adobe Lightroom? Zapraszam > http://sekretylightroom.pl
Giraff-tak trochę ominełeś odpowiedzi,bo że ta informacja jest zapisana to bardzo możliwe,ale odpowiedz czy czytnik ją czyta i odwraca.
Pytam bo jeśli jestem w terenie i zgrywam zdjęcia na databank,a potem z niego na komputer to zdjęcia nie są już obracana.
EOS 50 I EF 70-200 4L I EF 17-40 4L I
nie mam czytnika wiec opieram sie na logicznym rozumowaniu. czytnik zgrywajac zdjecia nie wprowadza - nie powinien ! - żadnych zmian w zgrywanych plikach. informacje zapisane w EXIFie w dalszym ciągu pozostają niezmienionę: data wykonania zdjęcia, informacje o przesłonie, itp.Zamieszczone przez Paradox
tutaj możliwości jest wiele:Zamieszczone przez Paradox
1/ odczytując zdjęcia używasz programu, który domyślnei nei obraca zdjęć bazując na EXIFach,
2/ soft w databanku - działa inaczej niż sie domyślam. modyfikuje jakieś dane (dziwne by to było ale możliwe),
3/ gdzieś popełniasz błąd - i w efekcie dostajesz nieobrócone fotki. tylko gdzie ?
proponowane rozwiązanie: sprawdź czy w zdjęciach zgranych z databanku masz informację o właściwej pozycji zdjęcia. jeżeli wszystkie fotki, zarówno pionowe jak i poziome, mają wpisaną informację, że mają przyjmować tylko jedną pozycję - to gdzieś pomiędzy aparatem a monitorem : następuje nadpisanie wartości.
Chcesz lepiej poznać Adobe Lightroom? Zapraszam > http://sekretylightroom.pl
To zalezy od tego jakim programem pozniej ogladasz zdjecia.Zamieszczone przez Paradox
Jesli jest to program, ktory czyta odpowiednie pole z Exifa (Breezebrowser czyta, Irfanview nie - to z programow ktore ja posiadam i uzywam) - to beda obrocone niezaleznie od sposobu transferu.
Jesli jednak program tego nie czyta to musisz sam sobie obrocic te zdjecia. W BreezeBrowserze to jeden klik - auto rotate JPGs.
Racja - soft Canona robi to automatycznie przy kopiowaniu z aparatu, ale mozna odpalic soft Canona na folderze zawierajacym juz zgrane czytnikiem zdjecia i uruchomic opcje automatycznego obracania.
Irfan takZamieszczone przez Vitez
Polecam
http://www.sentex.net/~mwandel/jhead/Kod:jhead -autorot *
EosViewerUtility. On chociaż widzi RAWy w aparacie a DPP jest ślepy jak kret.Zamieszczone przez Vitez
A co do czytnika to oczywiście nie jest to wielki wydatek ale skoro aparat za 4 kilo potrafi zrobić i zapisać RAW to powinien potrafić go też eksportować do komputera. I nie chodzi mi tutaj o kase tylko fakt że jest to jakieś absurdalne niedopatrzenie panów z CANON. Jeśli nawet przeoczyli to podczas projektowania aparatu to powinni zrewanżować się odpowiednim softem.
Filmow nie kreci i nie kadruje na LCD... co za niedopatrzenie.Zamieszczone przez Bucho
Soft jest odpowiedni i niektorym osobom dziala odpowiednio. Tobie nie.
I niekoniecznie jest to wina panow z Canona wiec nie ma co tak pochopnie wieszac psow. Chyba ze tak tobie latwiej - zwalic na Canona i miec spokoj...
Teraz masz do wyboru - albo przegrzebac zaleznosci system-software w swoim komputerze, probowac updejtow czy reinstalek i posprawdzac czy cos sie na tym polu nie gryzie (i nadal to nie musi byc wina Canona...).
Albo jesli tego nie umiesz/nie masz czasu/nie chce ci sie - wziac rozwiazanie szybsze, wygodniejsze, bezkonfliktowe (choc potrafi sie z innym urzadzeniem na USB, najczesciej drukarka lub skanerem, pogryzc) - czyli czytnik.
Wybor nalezy do ciebie, ale akcja oparta na zasadzie odgornie przyjetej "to Canon a nie moj komp/soft daje ciala" nie swiadczy o rozsadnym podejsciu do sprawy a pojsciu na latwizne przez obwinianie kogos, kto na obwinianie zareagowac nie ma jak, a problem nadal pozostanie nierozwiazny, tylko jego pseudorozwiazanie przyniesie ci chwilowa satysfakcje.
Po co ta ironia???Zamieszczone przez Vitez
Przecież każdy wie że aparat nie służy dio kręcenia filmów, tylko do robienia zdjęć.
A co do softu to w jaki sposób może on jednym działać w pełni a innym nie udostępniać niektórych funkcji???
A to jest taki problem przejsc sie do kogos znajomego co ma kompa i u niego sprobowacAlbo przestawic w aparacie z normal na PTP i zobaczyc co wtedy widac ??
U mnie nigdy nie bylo problemu (przyznaje nie mam 20D) i moge sie zalozyc ze to nie problem aparatu tylko cos nie tak z winda.
Ostatnio edytowane przez tomaj_2 ; 25-07-2006 o 12:07
Siódemka była...odjąłem jedną cyfrę od niego+Canon24-105 f/4L+Canon70-200 f/4L+Sigma17-35HSM+550EX+ ... hehe Zenit 12XP
Moje wypociny