Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 38

Wątek: Raw do kompa. JAK?

Bywalec
    Miasto
    Stockholm

Domyślnie

Poprostu zle zinterpretowałem Twoją wypowiedz
    <...żaden soft na moim komputerze raw-ów nie widzi.>
    bo masz na myśli soft,który ma ściągać raw-y z aparatu.
    EOS 50 I EF 70-200 4L I EF 17-40 4L I

Bywalec Awatar Giraff
    Miasto
    Gliwice

Exclamation

Cytat Zamieszczone przez Paradox
    ...osobiście nie stosuje a jestem ciekaw czy zdjęcia z takiego czytnika są też automatycznie obracane jak w sofcie canona?:cool:
    informacja o tym, czy dany plik ma być obrócony czy też nie zapisana jest w pliku i jest niezależna od rodzaju urządzenia/ kabelka używanego do zgrywania fotek na dysk [dodatkowe informacje możesz sobie wygoglować wpisując: "EXIF orientation"].
    Chcesz lepiej poznać Adobe Lightroom? Zapraszam > http://sekretylightroom.pl

Bywalec
    Miasto
    Stockholm

Domyślnie

Giraff-tak trochę ominełeś odpowiedzi,bo że ta informacja jest zapisana to bardzo możliwe,ale odpowiedz czy czytnik ją czyta i odwraca.
    Pytam bo jeśli jestem w terenie i zgrywam zdjęcia na databank,a potem z niego na komputer to zdjęcia nie są już obracana.
    EOS 50 I EF 70-200 4L I EF 17-40 4L I

Bywalec Awatar Giraff
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Giraff-tak trochę ominełeś odpowiedzi,bo że ta informacja jest zapisana to bardzo możliwe,ale odpowiedz czy czytnik ją czyta i odwraca.
    nie mam czytnika wiec opieram sie na logicznym rozumowaniu. czytnik zgrywajac zdjecia nie wprowadza - nie powinien ! - żadnych zmian w zgrywanych plikach. informacje zapisane w EXIFie w dalszym ciągu pozostają niezmienionę: data wykonania zdjęcia, informacje o przesłonie, itp.

Pytam bo jeśli jestem w terenie i zgrywam zdjęcia na databank,a potem z niego na komputer to zdjęcia nie są już obracana.
    tutaj możliwości jest wiele:
    1/ odczytując zdjęcia używasz programu, który domyślnei nei obraca zdjęć bazując na EXIFach,
    2/ soft w databanku - działa inaczej niż sie domyślam. modyfikuje jakieś dane (dziwne by to było ale możliwe),
    3/ gdzieś popełniasz błąd - i w efekcie dostajesz nieobrócone fotki. tylko gdzie ?

proponowane rozwiązanie: sprawdź czy w zdjęciach zgranych z databanku masz informację o właściwej pozycji zdjęcia. jeżeli wszystkie fotki, zarówno pionowe jak i poziome, mają wpisaną informację, że mają przyjmować tylko jedną pozycję - to gdzieś pomiędzy aparatem a monitorem : następuje nadpisanie wartości.
    Chcesz lepiej poznać Adobe Lightroom? Zapraszam > http://sekretylightroom.pl

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To zalezy od tego jakim programem pozniej ogladasz zdjecia.
    Jesli jest to program, ktory czyta odpowiednie pole z Exifa (Breezebrowser czyta, Irfanview nie - to z programow ktore ja posiadam i uzywam) - to beda obrocone niezaleznie od sposobu transferu.
    Jesli jednak program tego nie czyta to musisz sam sobie obrocic te zdjecia. W BreezeBrowserze to jeden klik - auto rotate JPGs.
    Racja - soft Canona robi to automatycznie przy kopiowaniu z aparatu, ale mozna odpalic soft Canona na folderze zawierajacym juz zgrane czytnikiem zdjecia i uruchomic opcje automatycznego obracania.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Irfanview nie
    Irfan tak

Polecam
    Kod:
    jhead -autorot *
    http://www.sentex.net/~mwandel/jhead/
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Dopiero zaczyna

Domyślnie

A jakim dokladnie programem probujesz zgrac zdjecia?
    EosViewerUtility. On chociaż widzi RAWy w aparacie a DPP jest ślepy jak kret.

A co do czytnika to oczywiście nie jest to wielki wydatek ale skoro aparat za 4 kilo potrafi zrobić i zapisać RAW to powinien potrafić go też eksportować do komputera. I nie chodzi mi tutaj o kase tylko fakt że jest to jakieś absurdalne niedopatrzenie panów z CANON. Jeśli nawet przeoczyli to podczas projektowania aparatu to powinni zrewanżować się odpowiednim softem.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bucho
    ale skoro aparat za 4 kilo potrafi zrobić i zapisać RAW to powinien potrafić go też eksportować do komputera. I nie chodzi mi tutaj o kase tylko fakt że jest to jakieś absurdalne niedopatrzenie panów z CANON. Jeśli nawet przeoczyli to podczas projektowania aparatu to powinni zrewanżować się odpowiednim softem.
    Filmow nie kreci i nie kadruje na LCD... co za niedopatrzenie.
    Soft jest odpowiedni i niektorym osobom dziala odpowiednio. Tobie nie.
    I niekoniecznie jest to wina panow z Canona wiec nie ma co tak pochopnie wieszac psow. Chyba ze tak tobie latwiej - zwalic na Canona i miec spokoj...

Teraz masz do wyboru - albo przegrzebac zaleznosci system-software w swoim komputerze, probowac updejtow czy reinstalek i posprawdzac czy cos sie na tym polu nie gryzie (i nadal to nie musi byc wina Canona...).
    Albo jesli tego nie umiesz/nie masz czasu/nie chce ci sie - wziac rozwiazanie szybsze, wygodniejsze, bezkonfliktowe (choc potrafi sie z innym urzadzeniem na USB, najczesciej drukarka lub skanerem, pogryzc) - czyli czytnik.

Wybor nalezy do ciebie, ale akcja oparta na zasadzie odgornie przyjetej "to Canon a nie moj komp/soft daje ciala" nie swiadczy o rozsadnym podejsciu do sprawy a pojsciu na latwizne przez obwinianie kogos, kto na obwinianie zareagowac nie ma jak, a problem nadal pozostanie nierozwiazny, tylko jego pseudorozwiazanie przyniesie ci chwilowa satysfakcje.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Filmow nie kreci i nie kadruje na LCD... co za niedopatrzenie.
    Soft jest odpowiedni i niektorym osobom dziala odpowiednio.
    Po co ta ironia???

Przecież każdy wie że aparat nie służy dio kręcenia filmów, tylko do robienia zdjęć.

A co do softu to w jaki sposób może on jednym działać w pełni a innym nie udostępniać niektórych funkcji???

Początki nałogu Awatar tomaj_2
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

A to jest taki problem przejsc sie do kogos znajomego co ma kompa i u niego sprobowac Albo przestawic w aparacie z normal na PTP i zobaczyc co wtedy widac ??
    U mnie nigdy nie bylo problemu (przyznaje nie mam 20D) i moge sie zalozyc ze to nie problem aparatu tylko cos nie tak z winda.
    Ostatnio edytowane przez tomaj_2 ; 25-07-2006 o 12:07
    Siódemka była...odjąłem jedną cyfrę od niego +Canon24-105 f/4L+Canon70-200 f/4L+Sigma17-35HSM+550EX+ ... hehe Zenit 12XP
    Moje wypociny

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów