Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Nawijanie negatywu

Mieszany widok

Bywalec Awatar firley
    Miasto
    Biała Podlaska/Wawa

Domyślnie Nawijanie negatywu

chech, mam problemik. Niewiem czy to ja cos sknociłem czy tak ma być.
    miałem zepsuty zatrzask komory z kliszą więc zamówiłem na żytniej, ale zanim do mnie przysłali i wszystko z tym związane załatwiłem, to biegałem z body pospinanym na gumki recepturki
    Wczoraj dostałem w/w część, a w body miałem jakąś połowe filmu. Przewinołem film, wymieniłem część. i niby wszystko ok, ale cos mi niepasuje.
    Wyciągnełem koncówke negatywu z kasetki, nawijam, zamykam, przełanczam na P a aparat (EOS 33) niewykrywa kliszy (tej samej którą wczesnie przewijałem). Czy zmarnowałem te pare klatek które mi zostały? czy cos nie tak zrobiłem przy zmianie części (jest w niej jakaś część od czujnika zamknięcia klapki).
    z góry dzieki za odpowiedz.
    Problemem fotoamatora jest to, że nie ma on powodów do robienia zdjęć...
    30D, 33, 50 1.8, 28-105 3.5-4.5, 70-210 4.5 [m42], 430ex

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Raczej nie, APS mial system zapamietywania klatek, wiec powinnien Ci nawiac klisze bez problemowo. Jakas sciema

HEHE
    T-90, T-70, FTb i trochę FD szkieł oraz Canonetka

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez firley
    Przewinołem film, wymieniłem część. i niby wszystko ok, ale cos mi niepasuje.
    Wyciągnełem koncówke negatywu z kasetki, nawijam, zamykam, przełanczam na P a aparat (EOS 33) niewykrywa kliszy (tej samej którą wczesnie przewijałem). Czy zmarnowałem te pare klatek które mi zostały? czy cos nie tak zrobiłem przy zmianie części (jest w niej jakaś część od czujnika zamknięcia klapki).
    z góry dzieki za odpowiedz.
    Jednym słowem oczekiwałeś że aparat przewinie Ci film w miejscu w którym wcześniej (przed zwinięciem) skończyłeś ? Zapomnij, EOS33 takiej możliwości nie posiada, trzeba to zrobić ręcznie samemu.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Bywalec Awatar firley
    Miasto
    Biała Podlaska/Wawa

Domyślnie

hehe chyba się źle wyraziłem :P
    Wiem ze aparat niezapamięta klatki z wyjętej kliszy i wiem, że wystarczy załorzyć dekielek, przesłone maksymalnie i tak "na czarno" wrucić do poprzedniej klatki.
    A problem jest inny, kupiłem nowy negatyw, instaluje jak zwykle, a aparat twierdzi ze niema kliszy i jej nienawija. Pewnie jest to związane z tą częścią którą wymieniałem.
    Myślałem ze poprostu raz użyta klisza niemoże być uzyta jeszcze raz :P
    Ostatnio edytowane przez firley ; 22-07-2006 o 19:12

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

sprobuj jeszcze raz i jeszcze, u mnie czesto kwestia milimetrow odstepu od pomaranczowej kropeczki bylo to czy aparat film pociagnie czy nie... i nigdy mi sie jeszcze nie zdarzylo zeby po wlozeniu naswietlonego w polowie filmu, nalozyly mi sie klatki, tak z ciekawosci jaki to film ? bo te z rosmana chyba nawet kud DX nie maja to tez moze byc przyczyna

EDIT:

to moze byc kwestia zatrzasku, moja 600tka wogole nie otwiera migawki jesli klapka jest otwarta.
    Ostatnio edytowane przez thorin ; 23-07-2006 o 16:12
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Bywalec Awatar firley
    Miasto
    Biała Podlaska/Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez thorin
    to moze byc kwestia zatrzasku, moja 600tka wogole nie otwiera migawki jesli klapka jest otwarta.
    Rozkręciłem i skreciłem jeszcze raz, jak sie okazało troche niedokładnie zainstalowałem nową częśc, wszystko działa
    thx za odpowiedz.
    EOT

Uprawnienia umieszczania postów