IS rządzi! Tylko jak to jest z tymi dynamicznymi obiektami...? Nie tylko sklepy piszą o 2 typach ISa, również sam Canon... więc jak jest w rzeczywistości??
IS rządzi! Tylko jak to jest z tymi dynamicznymi obiektami...? Nie tylko sklepy piszą o 2 typach ISa, również sam Canon... więc jak jest w rzeczywistości??
Ostatnio edytowane przez JAH-EL ; 20-01-2007 o 20:07
Canon 5D; 135L
No pewnie że IS fajna sprawa. Ja co prawda nie mam żadnego obiektywu z IS, ale mam obiektyw 10mm![]()
To prostejeden tryb jest do zdjęć statycznych i stabilizuje w pionie i poziomie a drugi jest do fotografowania obiektów ruchomych i stabilizuje w poziomie
24-105 posiada tylko jeden tryb ale do fotków ruchomych też się nadaje oto przykład
Jak to tylko jeden?? Ja słyszałem, że zarówno pierwszy, jak i drugi... No nic... ale skoro działa nawet tak, to jest ok :]
Ostatnio edytowane przez JAH-EL ; 21-01-2007 o 14:22
Canon 5D; 135L
fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności
EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple
w jakims waskim zakresie tematycznym moze i tak, ale co w sytuacji gdy chcesz zamrozic ruch i potrzebujesz jednak krotszego czasu? Nie wspominam juz tu nawet o potrzebie malej GO, sposobie rozmywania tlo itp. itd.
a ja mam pytanie niekoniecznie związane z tym konkretnym obiektywem, ale ogólnie z IS w obiektywach Canona (i nie tylko)...
jak to jest z trybami działania IS? z tego co zauważyłem w wypowiedziach jest mowa tylko o stabilizacji ogólnej i w jednej płaszczyźnie...
a czy są obiektywy, które mają tryby działania "ciągłego" i tylko przy zwalnianiu migawki?
nie wiem, czy wyraziłem się wystarczająco precyzyjnie, ale chodzi mi o ustawienia, które są stosowane na przykład w FZ30, którego używałem wcześniej (zresztą cały czas czeka na sprzedaż) - jest tryb ciągły, w którym stabilizacja działa niezależnie od migawki, zreszta widać to w wizjerze - efekt "pływania" i tryb, w którym stabilizacja uaktywnia się w chwilę przed zwolnieniem migawki - daje to trochę lepsze rezultaty, chociaż zależy od sytuacji oczywiście...
moja galeria: http://www.lubke.pl
Sprzęt: Canon EOS 30D, Canon Elan 7N (33V), Tamron 17-50 2.8, Tamron 28-75/2.8, 70-200 4L, Canon 50/1.8 II, 580EX, CF SanDisk 2GB + 8GB Extreme III
Raynox DCR-250 (makro)