Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
Tak naprawde to nie polecam żadnego Żaden nie jest w pełni uniwersalny. Są zdjęcie, których obróbka Camera RAW to katorga a C1 sobie radzi bez problemu.

Moje typy to (w takiej właśnie kolejności):

1. Capture One
2. RAWShooter Premium
3. Camera RAW

Lightroom jest jeszcze okropnie daleko w krzakach - trochę potrwa zanim coś z tego będzie.

Janusz

Bardzo dobry tekst. Mocno sie podbudowałem po jego przeczytaniu. IMHO informacji na temat naprawdę dobrej technicznej fotografii jest niewiele. Staram się rozpracować temat na własną rękę, jako podstawę mając fotografię analogową (a dokładnie slajdy). Jestem na etapie rozpracowywania oprogramowania do wywoływania rawów i moje dotychczsowe spostrzeżenia są dokładnie takie same jak opisałeś. Każdy program jest inny, jeden nie wyrabia cieni, inny słabo wypracowuje światła, a jeszcze inny gubi detale. Żaden ze znanych mi programów nie jest w stanie wyzyskać całej informacji z matrycy. Teraz jestem z fazie sprawdzania co którym można podkręcić. Poczytałem Twoje posty i widzę, że brnę we właściwym kierunku i nie marnuję czasu, a właściwy kierunek jest tu bardzo ważny, gdyż na eksperymenty z ustawieniami oprogramowania i testowymi ujęciami potrzeba naprawdę masę czasu. A jako amator czasu mam niewiele, gdyż foto to moje hobby, a nie nurt główny, z czegoś trzeba się utrzymać i mieć jeszcze na to hobby Pozdrawiam