Pokaż wyniki od 1 do 10 z 112

Wątek: #23 RAW-y - Podstawy obróbki

Mieszany widok

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    Ciekawostką jest że przestrzeń natywna 350D jest sporo większa od 20D i 5D a 20D i 5D mają praktycznie identyczne profile generyczne.
    No i sie zacznie ze 350D jest lepszy od 5D "bo Janusz tak napisal" .

Kładąc nacisk na unikanie/redukcję clippingu mysłałem o czymś w rodzaju "przeciętnego" zdjęcia (o ile takowe wogóle istnieje).
    Jak juz sie trafi jakies "przecietne" zdjecie to zazwyczaj automatyka aparatu tak swietnie sobie z nim radzi (pod warunkiem ze sie roznymi ustawieniami czy korektami nie bawilismy w aparacie) ze wlasciwie bez zadnej zabawy suwwaczkami mozna wyklikac jpga z RAW .

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    ..Jak juz sie trafi jakies "przecietne" zdjecie to zazwyczaj automatyka aparatu tak swietnie sobie z nim radzi (pod warunkiem ze sie roznymi ustawieniami czy korektami nie bawilismy w aparacie) ze wlasciwie bez zadnej zabawy suwwaczkami mozna wyklikac jpga z RAW .
    No niezupełnie. Konwertery CameraRAW, C1, RSP pomijają większość ustawień aparatu (chyba jedynym wyjątkiem jest WB -> As Shot). Wiekszosć zdjęć wygląda na wyprane z kolorów. Automatyka aparatu sobie by z tym oczywiście nieźle poradziła ale my zrobiliśmy zdjęcie w RAWie i mamy kłopot Ustawienia w aparacie NIE MAJĄ WPŁYWU na RAW - jedynie zaszyty JPEG (miniaturka) jest zapisany z tymi ustawieniami.

Można oczywiście sporo poustawiać w preferencjach i podpowiedzieć konwerterom co od nich chcemy, tyle że nie chciałem za dużo mieszać bo trzeba by pisać o konkretnym konwerterze.

Pozdrawiam
    Janusz

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

No niezupełnie. Konwertery CameraRAW, C1, RSP pomijają większość ustawień aparatu (chyba jedynym wyjątkiem jest WB -> As Shot). Wiekszosć zdjęć wygląda na wyprane z kolorów. Automatyka aparatu sobie by z tym oczywiście nieźle poradziła ale my zrobiliśmy zdjęcie w RAWie i mamy kłopot Ustawienia w aparacie NIE MAJĄ WPŁYWU na RAW - jedynie zaszyty JPEG (miniaturka) jest zapisany z tymi ustawieniami.
    Na taką sytuacje przydaje się RAW+JPG-L.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No niezupełnie. Konwertery CameraRAW, C1, RSP pomijają większość ustawień aparatu (chyba jedynym wyjątkiem jest WB -> As Shot). Wiekszosć zdjęć wygląda na wyprane z kolorów. Automatyka aparatu sobie by z tym oczywiście nieźle poradziła ale my zrobiliśmy zdjęcie w RAWie i mamy kłopot

I dlatego poczatkujacym RAWowcom polecam BreezeBrowseraPro albo RawShootera (Essentials sie nada a darmowy, Pro jeszcze milszy podobno ale go nie mam).
    Breeze na pewno "czyta" ustawienia aparatu, RSE wydaje mi sie ze tez.
    Ten pierwszy ma lepiej rozwiazane przegladanie, sortowanie, tagowanie oraz bardzo przyjemna, klikadlowa (klika sie w ustawienia prawie jak w aparacie) obsluge.
    Drugi nieco trudniejszy w obsludze ale potrafi sie odwdzieczyc ladniejszymi zdjeciami niz z Breezabo ma sprrytniejsze algorytmy kolorystyczne i nie tylko.

Te ktore ty pozniejsz podajesz to juz wyzsza szkola jazdy - po oswojeniu sie z mozliwosciami RAWa (przestawianie ustawieni PO zrobieniu zdjecia, bezstratna korekta kolorystyki czy ekspozycji) gdy ktos zechce naprawde maksimum sprobowac wycisnac z RAWow.

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    I dlatego poczatkujacym RAWowcom polecam BreezeBrowseraPro albo RawShootera (Essentials sie nada a darmowy, Pro jeszcze milszy podobno ale go nie mam).
    Breeze na pewno "czyta" ustawienia aparatu, RSE wydaje mi sie ze tez.
    RSE nie czyta ustawień aparatu.
    Jako początkujący, ale nieco już przećwiczony, polecałbym innym początkującym RAWowcom Digital Photo Profesional (DPP).

Bo :
    - darmowy - do ściągnięcia ze strony Canona,
    - czyta ustawienia aparatu, co jest uwidocznione odpowiednim położeniem suwaków na "dzień dobry", a więc ustawienia aparatu możemy korygować w obie strony,
    - przy odpowiednim ustawieniu Parameters mamy często niewiele do korygowania (sam najczęściej grzebię głównie w "cieniach"),
    - kadrowanie (cropping) - tego RSE nie robi (RSP robi),
    - proste klonowanie i retuszowanie,
    - obrabia również JPEGi i TIFFy (poziomy, kanały, krzywe).

Żeby nie było tak bajkowo, to brakuje mi w DPP korekcji wad optycznych, ale tego RSE również nie posiada.

Pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów